De ce ușile și obloanele caselor din Grecia sunt albastre?

29.07.2021
De ce ușile și obloanele caselor din Grecia sunt albastre?

Grecia este de mulți ani destinația de vară preferată a românilor. Dincolo de superbele plaje cu nisip fin și apa limpede a mării, această țară oferă o adevărată lecție de cum se construiesc casele și cum trebuie să fie acestea amenajate și decorate.

Cu siguranță, cei mai mulți am remarcat specificul clădirilor din insulele elene. Acestea se disting printr-o combinație perfectă între un alb strălucitor și albastrul indigo în care sunt vopsite ușile și obloanele acestora.

Dacă ne gândim că albul și albastrul sunt culorile de pe drapelul Greciei am fi tentați să credem că acesta este motivul. În realitate, lucrurile stau altfel. Deci, care este motivul real pentru care grecii aleg această combinație de culori?

Cum au devenit casele alb-albastre simbolul Greciei?

Arhitectura grecească este cea care a dictat direcţiile de dezvoltare ale întregii arhitecturi la nivel european. În plus, stilul mediteranean este la modă, iar cel din Grecia păstrează o unicitate aparte.

În anul 1938, în Grecia au apărut numeroase focare de holeră, inclusiv în insule. Guvernul de atunci, condus de Ioannis Metaxas, a adoptat o lege prin care locuitorii erau obligați să dezinfecteze clădirile cu var. La vremea respectivă, varul era cel mai popular și cel mai la îndemână dezinfectant.

Această lege a fost menținută peste trei decenii, fiind consolidată în anii ’60-’70, în timpul regimului dictatorial militar. Grecii au continuat și mult timp după aceea să-și acopere casele cu var alb.

De această dată, motivul era acela că albul strălucitor reflecta razele de soare împiedicând, astfel, supraîncălzirea caselor mai ales în timpul verilor călduroase. În același timp, albul imaculat oferea un anumit confort psihic după anii de război și de mizerie prin care trecuse țara lor.

Albastrul caselor i se datorează tot lui Metaxas, care voia să înlăture în totalitate culoarea roșie, care era simbolul mișcării comuniste.

Casele grecești oferă un sentiment de relaxare

Insulele grecești și-au păstrat de-a lungul timpului stilul mediteranean tradițional și specificul dat de paleta de culori calde.

Motivul pentru care acest stil este atât de apreciat de turiștii străini este acela că este asociat cu sentimentul de relaxare şi de bună dispoziţie care sunt specifice vacanței.

Deși fiecare insulă și-a păstrat anumite tradiții și mărci culturale specifice, numitorul lor comun îl reprezintă casele albe cu uși și obloane albastre.

În general, casele sunt construite din piatră, însă uneori a fost folosit noroi și chiar ciment vulcanic. Ele sunt vopsite în alb și albastru, iar unele sunt poziționate în trepte. În plus, unele sunt înconjurate de multe flori multicolore care le conferă un aspect primitor.

Alte caracteristici ale caselor grecești sunt terasele, de obicei circulare, şi balcoanele pentru care grecii au un adevărat cult. Acoperişurile sunt din olane ceramice.

Foto: Unsplash

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot