De ce Turcia este mai ajutată decât Siria după cutremur?

13.02.2023
De ce Turcia este mai ajutată decât Siria după cutremur?

În dimineața zilei de 6 februarie 2023, pământul a fost zguduit de unul dintre cele mai mari cutremure din ultimii ani. Seismul din Siria și Turcia a lovit de mai multe ori, în nenumărate reprize și a luat viața a mii de oameni. În toate aceste evenimente negative a ieșit la iveală bunătatea oamenilor. Numeroase țări au trimis ajutoare umanitare și echipe de căutare. Problema e că cele mai multe au fost distribuite Turciei. De ce Siria primește mai puțin ajutor decât Turcia după cutremur?

De ce Siria primește mai puțin ajutor decât Turcia după cutremur?

cutremur

În toate distrugerile pe care cutremurul le-a adus, bunătatea arătată de statele vecine arată că divergențele politice pot fi lăsate la o parte. Grecia, o țară cu o istorie conflictuală cu Turcia a trimis numeroase ajutoare, sub formă de bunuri și echipe de căutare. O a doua țară care are o istorie conflictuală cu Turcia este Cipru. Divergențele politice au fost lăsate la o parte, astfel că Cipru a decis să trimită sprijin uman și material în țara vecină.

În partea siriană, situația este alarmantă. O țară deja lovită de numeroase crize, are probleme în primirea ajutoarelor internaționale. Problemele intervin din pricina crizei politice teritoriale. Nordul Siriei este controlat de un guvern separat de cel de la Bagdad, astfel că președintele Bashar al-Assad refuză să trimită ajutoare în regiunea separatistă.

Zona vizată este într-un război de ani de zile, astfel că singurele ajutoare care pot fi primite sunt de la ONG-uri sau de la țările partenere. Cei mai apropiați prieteni ai Siriei sunt: Rusia, Iran, Algeria, Iraq sau Emiratele Arabe Unite. Țara deja încercată de numeroase situații complicate se află încă într-o dilemă politică. Deși are nevoie urgent de ajutor, coridoarele umanitare de la graniță continuă să fie închise, iar cele care erau deschise înainte de cutremur au fost avariate. Pentru a deschide noi coridoare este nevoie de implicare comună din partea unor grupuri precum UE și Rusia. Acest lucru se întrevede a fi imposibil din cauza războiului din Ucraina.

Cine este conducătorul Siriei și de ce nu este agreat de Vest?

Siria este una dintre cele mai afectate țări din cauza conflictelor militare și politice. Președintele țării este Bashar Hafez al-Assad. Acesta este conducător încă din anul 2000, neavând nicio opoziție. Din anul 2011, Al Assad este într-un continuu război cu forțe de opoziție, printre cele mai importante fiind forțele islamite sunite.

Deși o mare parte din viață și-a petrecut-o la Londra și a devenit interesat de vest, actuala imagine a președintelui nu-i face cinste. Acesta este un om disprețuit de mulți dintre supușii săi. Primele reforme ale sale își propuneau să schimbe imaginea Siriei, cu o viziune vestică. Însă realitatea l-a făcut să se lovească de vechea gardă a tatălui său care nu i-au permis să schimbe nimic.

Vestul, printre care SUA, UE și NATO au adoptat o imagine negativă a conducătorului Sirian din cauza acțiunilor negative făcute de acesta, printre care folosirea armelor chimice împotriva civililor dar și promovarea torturii pentru prizonieri.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot