De ce sticlele de vin se păstrează la orizontală?

18.05.2020
De ce sticlele de vin se păstrează la orizontală?

Sticlele de vin se păstrează la orizontală. Vinul este considerat nu numai o băutură ci și una aliment. Consumat în cantități moderate, acesta are o serie de proprietăți benefice pentru organism, printre care antioxidanții, care ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire. Din păcate, în timp vinul își schimbă gustul și textura dacă nu este depozitat cum trebuie. Pentru a te bucura de aroma sa autentică, trebuie să îi asiguri condițiile optime.

Se spune că vinul cu cât este mai vechi cu atât este mai bun. Acest lucru este parțial adevărat, fiindcă nu toate soiurile de struguri se pretează pentru învechire și riști să păstrezi o sticlă de vin până când conținutul ei se va altera complet.

Cum trebuie păstrat vinul?

Se știe că un vin dacă este păstrat în condiții improprii își poate pierde calitățile. El are nevoie de un loc răcoros, întunecat, o temperatură constantă și fără vibrații. Această băutură are nevoie să fie depozitată în crame sau pivnițe pentru a-și păstra proprietățile perioade îndelungate. Lumina este un factor care degradează vinul, indiferent de tip sau soi.

Vinul se păstrează bine la o temperatură cuprinsă între 7 și 18 grade Celsius, mai aproape de nivelul inferior pentru vinurile albe și rose și mai aproape de cel superior pentru vinurile roșii. Ideal este, însă, ca ea să nu depășească 13 grade Celsius. În ceea ce privește umiditatea, oenologi recomandă o valoare de 70%. Cu toate acestea, este acceptată o valoare cuprinsă între 50% și 80%.

Un vin este indicat să fie depozitat în locuri ferite de vibrații. În orice astfel de băutură există sedimente, iar dacă sticla sau recipientul sunt mișcate, ele se vor plimba prin lichid și vor schimba aroma, textura și culoarea lui.

Nu în ultimul rând, vinul trebuie păstrat în sticle la orizontală. Explicația e simplă. Dopurile sticlelor de vin sunt din plută, iar cu timpul se pot usca și se reduc în dimensiuni, permițând astfel aerului să intre în sticlă afectând calitatea vinului. Este imperativ, așadar, ca lichidul să atingă dopul.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot