De ce sticlele de vin se păstrează la orizontală?

18.05.2020
De ce sticlele de vin se păstrează la orizontală?

Sticlele de vin se păstrează la orizontală. Vinul este considerat nu numai o băutură ci și una aliment. Consumat în cantități moderate, acesta are o serie de proprietăți benefice pentru organism, printre care antioxidanții, care ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire. Din păcate, în timp vinul își schimbă gustul și textura dacă nu este depozitat cum trebuie. Pentru a te bucura de aroma sa autentică, trebuie să îi asiguri condițiile optime.

Se spune că vinul cu cât este mai vechi cu atât este mai bun. Acest lucru este parțial adevărat, fiindcă nu toate soiurile de struguri se pretează pentru învechire și riști să păstrezi o sticlă de vin până când conținutul ei se va altera complet.

Cum trebuie păstrat vinul?

Se știe că un vin dacă este păstrat în condiții improprii își poate pierde calitățile. El are nevoie de un loc răcoros, întunecat, o temperatură constantă și fără vibrații. Această băutură are nevoie să fie depozitată în crame sau pivnițe pentru a-și păstra proprietățile perioade îndelungate. Lumina este un factor care degradează vinul, indiferent de tip sau soi.

Vinul se păstrează bine la o temperatură cuprinsă între 7 și 18 grade Celsius, mai aproape de nivelul inferior pentru vinurile albe și rose și mai aproape de cel superior pentru vinurile roșii. Ideal este, însă, ca ea să nu depășească 13 grade Celsius. În ceea ce privește umiditatea, oenologi recomandă o valoare de 70%. Cu toate acestea, este acceptată o valoare cuprinsă între 50% și 80%.

Un vin este indicat să fie depozitat în locuri ferite de vibrații. În orice astfel de băutură există sedimente, iar dacă sticla sau recipientul sunt mișcate, ele se vor plimba prin lichid și vor schimba aroma, textura și culoarea lui.

Nu în ultimul rând, vinul trebuie păstrat în sticle la orizontală. Explicația e simplă. Dopurile sticlelor de vin sunt din plută, iar cu timpul se pot usca și se reduc în dimensiuni, permițând astfel aerului să intre în sticlă afectând calitatea vinului. Este imperativ, așadar, ca lichidul să atingă dopul.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Povestea caracatiței Inky, animalul marin care a evadat de la acvariul naţional din Noua Zeelandă și a ajuns în… mare
Povestea caracatiței Inky, animalul marin care a evadat de la acvariul naţional din Noua Zeelandă și a ajuns în… mare
Într-o dimineață obișnuită din aprilie 2016, îngrijitorii Acvariului Național din Napier, Noua Zeelandă, au făcut o descoperire surprinzătoare: unul dintre cei mai populari rezidenți ai... citește tot
TVA-ul crește de la 19% la 21%! Ce înseamnă, concret, pentru bugetul tău? Cum te poți proteja de scumpiri?
TVA-ul crește de la 19% la 21%! Ce înseamnă, concret, pentru bugetul tău? Cum te poți proteja de scumpiri?
Guvernul va crește cota standard de TVA de la 19% la 21%, în încercarea de a reduce deficitul bugetar și a crește veniturile statului. O astfel de măsură fiscală are implicații directe și... citește tot
Bulgarii vor trece la Euro. Va fi mai bine pentru ei? Ce riscuri sunt?
Bulgarii vor trece la Euro. Va fi mai bine pentru ei? Ce riscuri sunt?
Pe 1 ianuarie 2026, Bulgaria va deveni al 21-lea stat al zonei euro. România încă mai are de așteptat. Miniştrii de Finanţe ai Uniunii Europene au completat zilele trecute ultimii paşi pentru... citește tot