Șprițul la români. De ce beau românii șpriț?

18.04.2019
Șprițul la români. De ce beau românii șpriț?

Românii se numără printre popoarele europene amatoare de șpriț, adică vin cu apă minerală. Sunt puține națiunile care consumă astfel vinul. Și totuși, de unde vine obiceiul ca românii să consume vinul amestecat cu apă minerală? Ce popoare mai practică acest lucru?

De ce bem șpriț?

Extrem de mulţi români preferă să bea vinul amestecat cu apă minerală fie pentru a lungi licoarea lui Bachus, fie pentru a putea bea mai mult și a se putea ameți mai greu, fie pentru că sunt de părere că vinul este „prea tare”.

Care este cel mai vechi vin din România și cât valorează?

Etimologia cuvântului șpriț are origini nemțești și provine de la germanul Spritzer („stropire“, din verbul spritzen „a stropi, a uda“). Primele atestări înregistrate de dicţionarele limbii române sunt din jurul anului 1900, iar termenul nu era deloc cunoscut pe vremea lui nene Iancu Caragiale (1852-1912). Se presupune că termenul a intrat în limba română odată cu chelnerii şi restaurantele de tip austriac din București.

Amestecul de vin şi sifon e răspîndit în tot spaţiul central-european, dar se pare că numai în română şi italiană s-a impus forma scurtată şpriţ/spritz. Spriţul vine de la austrieci, dar că se întâlneşte şi la nemţi şi, în general, în zonele care au avut legătură cu Imperiul Austro-Ungar.

Ce spun enologii despre șpriț?

Totuși, enologii sunt de părere că prin șpriț se „sacrifică vinul”. „Niciodată să nu amestecaţi vinul cu apă, vă rog, uitaţi de acest acest obicei. Apa o serviţi numai lângă vin”, a explicat Lucia Pârvu, pentru adevarul.ro.

„Să pui apă sau Cola într-un vin adevărat e ca şi cum ai fluiera în biserică. Îmi povestea alt somelier că acum câţiva ani, o persoană binecunoscută publicului a cerut Cola pentru Chateau Petrus. Şi e cel mai scump vin roşu din lume ca produs de serie, costă câteva mii de euro sticla! Colegul nu ştia ce să facă – să-i spună sau să-l lase aşa?”, a explicat pentru gandul.info Doru Dumitrescu, un alt somelier cunoscut din România. În țara noastră, o sticlă de Chateau Petrus se vinde cu 22.432 RON.

Cele mai noi articole
Ei sunt cei mai pașnici. Care este țara care nu a invadat pe nimeni în ultimii 10.000 de ani?
Ei sunt cei mai pașnici. Care este țara care nu a invadat pe nimeni în ultimii 10.000 de ani?
Istoria ne-a arătat că, la un moment dat, indiferent de locul pe planetă au existat conflicte sângeroase. Cu toate acestea, există o țară care nu a invadat pe nimeni de mai bine de 10.000 de... citește tot
Cât dura un drum București-Iași, în anul 1850, în Țările Române?
Cât dura un drum București-Iași, în anul 1850, în Țările Române?
Transportul în Principatele Române, în secolul al XIX-lea, a fost unul anevoios. Lipsa infrastructurii adecvate, dar și faptul că industrializarea abia își făcea simțită prezența au făcut... citește tot
Ce este ricotta și de ce este asemănată cu urda românească?
Ce este ricotta și de ce este asemănată cu urda românească?
Multă lume aseamănă ricotta cu urda românească. În realitate, este vorba despre un sortiment de brânză obținut din resturile rămase din producția altor tipuri de brânză din cheagul... citește tot