De ce se bea vin fiert de sărbători? Cât de sănătos este vinul fiert?

07.12.2022
De ce se bea vin fiert de sărbători? Cât de sănătos este vinul fiert?

Iarna este perioada din an în care oamenii încearcă să se încălzească în orice mod posibil. Vinul fiert a devenit o tradiție în preajma sărbătorilor reci. Românii și nu numai beau o cană de vin fiert, alături de scorțișoară sau lămâie. De ce este această băutură atât de populară și care sunt beneficiile medicale ale vinului?

De ce beau oamenii vin fiert de sărbători?

vin fiert

Deși nu toată lumea este de acord cu consumul vinului fiert din cauza gustului proeminent, acesta rămâne un sinonim al iernii. Vinul roșu, în care sunt adăugate diferite condimente, printre care lămâie, fructe uscate sau scorțișoară, este consumat cel mai frecvent în târgurile de Crăciun. Acesta se servește cald, într-o cană, spre deosebire de varianta sa rece, care este consumată în oricare perioadă a anului.

Consumul vinului fiert a început din epoca Greciei antice. Poporul elen ura să arunce băutura din struguri, așa că se asigurau că se bea până la ultimul strop. A primit numele de Hippocras, după numele celebrului medic, iar cu timpul s-a răspândit și în alte părți a Europei.
În timpul Evului Mediu, băutura era deja o obișnuință, fiind considerat un bun medicament. Sănătatea fiind o problemă pentru Europa medievală, vinul fiert s-a dovedit a fi un bun medicament.

Legătura directă cu Crăciunul a pornit în timpul epocii Victoriene, vinul aromat și cald fiind considerat de către casa regală o băutură sofisticată de iarnă. Impulsul acesta l-a făcut să devină sinonim cu Crăciunul.

Cât de sănătos este vinul fiert?

Vinul în general are beneficii asupra corpului și minții. Cu toate acestea, sfatul medicului este simplu. Trebuie consumat moderat, nu în proporții mari, pentru că opusul beneficiului duce la o dependență de alcool.

Haideți să descoperim care sunt beneficiile unui pahar de vin fiert pe timpul frigului:

  1. Încetinește îmbătrânirea. Un studiu realizat de În SUA arată că vinul fiert conține „resveratrol”, un compus care ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire a organismului;
  2. Face bine la inimă. Un studiu a arătat că, în cantități moderate, vinul poate fi o sursă bună de antioxidanți care ajută la reducerea stresului cardiovascular;
  3. Bun stimulent al memoriei. Cu toate că majoritatea dimineților de după alcool le poate da de furcă multor persoane, conținutul de resveratrol în cantitate mică poate fi benefic pentru memorie. Compusul poate proteja oamenii de boala Alzheimer;
  4. Ține răceala departe. Frigul înseamnă și răceli sau gripe. Conținutul bogat de antioxidanți, ține departe infecțiile sezoniere.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rușii au mobilizat trupe la 250 de km de Helsinki, capitala Finlandei! Putin vrea coridorul Suwałki, cea mai vulnerabilă zonă NATO!
Rușii au mobilizat trupe la 250 de km de Helsinki, capitala Finlandei! Putin vrea coridorul Suwałki, cea mai vulnerabilă zonă NATO!
Rusia pare să intensifice pregătirile pentru o mobilizare militară în apropierea frontierelor statelor baltice și ale Finlandei. Conform imaginilor satelitare publicate de portalul polonez Onet,... citește tot
Fenomen cosmic misterior: semnale radio misterioase detectate dintr-o zonă neexplorată a spațiului
Fenomen cosmic misterior: semnale radio misterioase detectate dintr-o zonă neexplorată a spațiului
Într-o perioadă în care întreg globul pământesc se confruntă cu incertitudini de tot felul, o echipă de cercetători a venit cu certitudini după ce a detectat semnale radio neobișnuite... citește tot
Locul din România unde timp de 300 de ani a existat un singur divorț. Care era secretul?
Locul din România unde timp de 300 de ani a existat un singur divorț. Care era secretul?
Astăzi, divorțurile sunt la ordinea zilei. Cu toate acestea, țara noastră se mândrește cu un record greu de egalat: într-o localitate, timp de 300 de ani a existat un singur divorț. În inima... citește tot