De ce se bea vin fiert de sărbători? Cât de sănătos este vinul fiert?

07.12.2022
De ce se bea vin fiert de sărbători? Cât de sănătos este vinul fiert?

Iarna este perioada din an în care oamenii încearcă să se încălzească în orice mod posibil. Vinul fiert a devenit o tradiție în preajma sărbătorilor reci. Românii și nu numai beau o cană de vin fiert, alături de scorțișoară sau lămâie. De ce este această băutură atât de populară și care sunt beneficiile medicale ale vinului?

De ce beau oamenii vin fiert de sărbători?

vin fiert

Deși nu toată lumea este de acord cu consumul vinului fiert din cauza gustului proeminent, acesta rămâne un sinonim al iernii. Vinul roșu, în care sunt adăugate diferite condimente, printre care lămâie, fructe uscate sau scorțișoară, este consumat cel mai frecvent în târgurile de Crăciun. Acesta se servește cald, într-o cană, spre deosebire de varianta sa rece, care este consumată în oricare perioadă a anului.

Consumul vinului fiert a început din epoca Greciei antice. Poporul elen ura să arunce băutura din struguri, așa că se asigurau că se bea până la ultimul strop. A primit numele de Hippocras, după numele celebrului medic, iar cu timpul s-a răspândit și în alte părți a Europei.
În timpul Evului Mediu, băutura era deja o obișnuință, fiind considerat un bun medicament. Sănătatea fiind o problemă pentru Europa medievală, vinul fiert s-a dovedit a fi un bun medicament.

Legătura directă cu Crăciunul a pornit în timpul epocii Victoriene, vinul aromat și cald fiind considerat de către casa regală o băutură sofisticată de iarnă. Impulsul acesta l-a făcut să devină sinonim cu Crăciunul.

Cât de sănătos este vinul fiert?

Vinul în general are beneficii asupra corpului și minții. Cu toate acestea, sfatul medicului este simplu. Trebuie consumat moderat, nu în proporții mari, pentru că opusul beneficiului duce la o dependență de alcool.

Haideți să descoperim care sunt beneficiile unui pahar de vin fiert pe timpul frigului:

  1. Încetinește îmbătrânirea. Un studiu realizat de În SUA arată că vinul fiert conține „resveratrol”, un compus care ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire a organismului;
  2. Face bine la inimă. Un studiu a arătat că, în cantități moderate, vinul poate fi o sursă bună de antioxidanți care ajută la reducerea stresului cardiovascular;
  3. Bun stimulent al memoriei. Cu toate că majoritatea dimineților de după alcool le poate da de furcă multor persoane, conținutul de resveratrol în cantitate mică poate fi benefic pentru memorie. Compusul poate proteja oamenii de boala Alzheimer;
  4. Ține răceala departe. Frigul înseamnă și răceli sau gripe. Conținutul bogat de antioxidanți, ține departe infecțiile sezoniere.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot