De ce se bea vin fiert de sărbători? Cât de sănătos este vinul fiert?

07.12.2022
De ce se bea vin fiert de sărbători? Cât de sănătos este vinul fiert?

Iarna este perioada din an în care oamenii încearcă să se încălzească în orice mod posibil. Vinul fiert a devenit o tradiție în preajma sărbătorilor reci. Românii și nu numai beau o cană de vin fiert, alături de scorțișoară sau lămâie. De ce este această băutură atât de populară și care sunt beneficiile medicale ale vinului?

De ce beau oamenii vin fiert de sărbători?

vin fiert

Deși nu toată lumea este de acord cu consumul vinului fiert din cauza gustului proeminent, acesta rămâne un sinonim al iernii. Vinul roșu, în care sunt adăugate diferite condimente, printre care lămâie, fructe uscate sau scorțișoară, este consumat cel mai frecvent în târgurile de Crăciun. Acesta se servește cald, într-o cană, spre deosebire de varianta sa rece, care este consumată în oricare perioadă a anului.

Consumul vinului fiert a început din epoca Greciei antice. Poporul elen ura să arunce băutura din struguri, așa că se asigurau că se bea până la ultimul strop. A primit numele de Hippocras, după numele celebrului medic, iar cu timpul s-a răspândit și în alte părți a Europei.
În timpul Evului Mediu, băutura era deja o obișnuință, fiind considerat un bun medicament. Sănătatea fiind o problemă pentru Europa medievală, vinul fiert s-a dovedit a fi un bun medicament.

Legătura directă cu Crăciunul a pornit în timpul epocii Victoriene, vinul aromat și cald fiind considerat de către casa regală o băutură sofisticată de iarnă. Impulsul acesta l-a făcut să devină sinonim cu Crăciunul.

Cât de sănătos este vinul fiert?

Vinul în general are beneficii asupra corpului și minții. Cu toate acestea, sfatul medicului este simplu. Trebuie consumat moderat, nu în proporții mari, pentru că opusul beneficiului duce la o dependență de alcool.

Haideți să descoperim care sunt beneficiile unui pahar de vin fiert pe timpul frigului:

  1. Încetinește îmbătrânirea. Un studiu realizat de În SUA arată că vinul fiert conține „resveratrol”, un compus care ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire a organismului;
  2. Face bine la inimă. Un studiu a arătat că, în cantități moderate, vinul poate fi o sursă bună de antioxidanți care ajută la reducerea stresului cardiovascular;
  3. Bun stimulent al memoriei. Cu toate că majoritatea dimineților de după alcool le poate da de furcă multor persoane, conținutul de resveratrol în cantitate mică poate fi benefic pentru memorie. Compusul poate proteja oamenii de boala Alzheimer;
  4. Ține răceala departe. Frigul înseamnă și răceli sau gripe. Conținutul bogat de antioxidanți, ține departe infecțiile sezoniere.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot