De ce plâng câinii? Ce spun specialiștii?

29.08.2022
De ce plâng câinii? Ce spun specialiștii?

Oamenii când sunt triști își pot descărca emoțiile prin plâns. Lacrimile pot apărea însă și atunci când o persoană este foarte fericită. Surprinzător este faptul că și câinii pot plânge de fericire. Acest lucru a fost observat de un grup de cercetători japonezi.

Este adevărat că și câinii plâng de fericire?

În Japonia, cercetătorii au descoperit în urma unui studiu că și cățeii lăcrimează de fericire atunci când își văd stăpânul după o perioadă de timp, mai mult sau mai puțin îndelungată. Proprietarii de câini au observat că patrupedele lor sunt extrem de fericite atunci când ei revin acasă.

Animalele dau din coadă, se învârt în jurul stăpânilor, le ling mâinile și picioarele, încercând în felul acesta să le arate cât de bucuroși sunt că s-au întors acasă. Ultimele cercetări ale oamenilor de știință din Japonia au evidențiat faptul că aceste animale pot chiar plânge de fericire.

Câinii, ca și oamenii, au glande lacrimare care le mențin ochii curați și sănătoși. În urma unor studii a fost observat faptul că aceste patrupede lăcrimează atunci când sunt foarte fericite.

Am descoperit că aceste animale varsă lacrimi asociate cu emoții pozitive. De asemenea, am descoperit că oxitocina poate sta la baza acestei reacții, a spus Takefumi Kikusui, profesor la Universitatea Azabu din Japonia, potrivit cnn.com.

Conform oamenilor de știință, oxitocina mai este numită hormonul dragostei. Cercetătorul japonez a observat că cățelușa lui plânge de fericire atunci când își alăptează puii. Drept urmare a realizat un studiu pe 18 câini pentru a vedea dacă într-adevăr aceștia plâng de fericire.

Cercetătorii au plasat câte o bandă gradată de hârtie (testul Schirmer) în interiorul pleoapei inferioare a câinilor, timp de un minut înainte și după ce aceștia s-au reunit cu stăpânii lor, după o absență de 5-7 ore. Cantitatea măsurată de lacrimi a crescut cu 10% după reîntâlnirea cu stăpânul, au scris cei de la adevarul.ro. Oameni de știință însă nu au studiat dacă animăluțele plâng și atunci când au parte de emoții negative.

Curiozități despre câini

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Puțină lume a auzit despre ciudatul stat Ladonia. De fapt, Ladonia este o micronațiune, proclamată în iunie 1996 ca rezultat al lungilor lupte din instanță dintre artistul Lars Vilks și... citește tot
De ce nu sunt burgerii sănătoși?
De ce nu sunt burgerii sănătoși?
Burgerii sunt apreciați și consumați de foarte mulți oameni. Acest preparat culinar poate fi savurat cu ușurință mai peste tot, fiindcă este o mâncare de tip fast-food. Din păcate, burgerii... citește tot
De ce este Gorbaciov responsabil de căderea ZiduluI Berlinului?
De ce este Gorbaciov responsabil de căderea ZiduluI Berlinului?
Zidul Berlinului, care timp de decenii a divizat nu doar un oraș, ci o țară întreagă, a căzut în noiembrie 1989. Evenimentul a fost unul istoric și a demonstrat responsabilitatea și... citește tot