De ce plâng câinii? Ce spun specialiștii?

29.08.2022
De ce plâng câinii? Ce spun specialiștii?

Oamenii când sunt triști își pot descărca emoțiile prin plâns. Lacrimile pot apărea însă și atunci când o persoană este foarte fericită. Surprinzător este faptul că și câinii pot plânge de fericire. Acest lucru a fost observat de un grup de cercetători japonezi.

Este adevărat că și câinii plâng de fericire?

În Japonia, cercetătorii au descoperit în urma unui studiu că și cățeii lăcrimează de fericire atunci când își văd stăpânul după o perioadă de timp, mai mult sau mai puțin îndelungată. Proprietarii de câini au observat că patrupedele lor sunt extrem de fericite atunci când ei revin acasă.

Animalele dau din coadă, se învârt în jurul stăpânilor, le ling mâinile și picioarele, încercând în felul acesta să le arate cât de bucuroși sunt că s-au întors acasă. Ultimele cercetări ale oamenilor de știință din Japonia au evidențiat faptul că aceste animale pot chiar plânge de fericire.

Câinii, ca și oamenii, au glande lacrimare care le mențin ochii curați și sănătoși. În urma unor studii a fost observat faptul că aceste patrupede lăcrimează atunci când sunt foarte fericite.

Am descoperit că aceste animale varsă lacrimi asociate cu emoții pozitive. De asemenea, am descoperit că oxitocina poate sta la baza acestei reacții, a spus Takefumi Kikusui, profesor la Universitatea Azabu din Japonia, potrivit cnn.com.

Conform oamenilor de știință, oxitocina mai este numită hormonul dragostei. Cercetătorul japonez a observat că cățelușa lui plânge de fericire atunci când își alăptează puii. Drept urmare a realizat un studiu pe 18 câini pentru a vedea dacă într-adevăr aceștia plâng de fericire.

Cercetătorii au plasat câte o bandă gradată de hârtie (testul Schirmer) în interiorul pleoapei inferioare a câinilor, timp de un minut înainte și după ce aceștia s-au reunit cu stăpânii lor, după o absență de 5-7 ore. Cantitatea măsurată de lacrimi a crescut cu 10% după reîntâlnirea cu stăpânul, au scris cei de la adevarul.ro. Oameni de știință însă nu au studiat dacă animăluțele plâng și atunci când au parte de emoții negative.

Curiozități despre câini

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot