De ce plâng câinii? Ce spun specialiștii?

29.08.2022
De ce plâng câinii? Ce spun specialiștii?

Oamenii când sunt triști își pot descărca emoțiile prin plâns. Lacrimile pot apărea însă și atunci când o persoană este foarte fericită. Surprinzător este faptul că și câinii pot plânge de fericire. Acest lucru a fost observat de un grup de cercetători japonezi.

Este adevărat că și câinii plâng de fericire?

În Japonia, cercetătorii au descoperit în urma unui studiu că și cățeii lăcrimează de fericire atunci când își văd stăpânul după o perioadă de timp, mai mult sau mai puțin îndelungată. Proprietarii de câini au observat că patrupedele lor sunt extrem de fericite atunci când ei revin acasă.

Animalele dau din coadă, se învârt în jurul stăpânilor, le ling mâinile și picioarele, încercând în felul acesta să le arate cât de bucuroși sunt că s-au întors acasă. Ultimele cercetări ale oamenilor de știință din Japonia au evidențiat faptul că aceste animale pot chiar plânge de fericire.

Câinii, ca și oamenii, au glande lacrimare care le mențin ochii curați și sănătoși. În urma unor studii a fost observat faptul că aceste patrupede lăcrimează atunci când sunt foarte fericite.

Am descoperit că aceste animale varsă lacrimi asociate cu emoții pozitive. De asemenea, am descoperit că oxitocina poate sta la baza acestei reacții, a spus Takefumi Kikusui, profesor la Universitatea Azabu din Japonia, potrivit cnn.com.

Conform oamenilor de știință, oxitocina mai este numită hormonul dragostei. Cercetătorul japonez a observat că cățelușa lui plânge de fericire atunci când își alăptează puii. Drept urmare a realizat un studiu pe 18 câini pentru a vedea dacă într-adevăr aceștia plâng de fericire.

Cercetătorii au plasat câte o bandă gradată de hârtie (testul Schirmer) în interiorul pleoapei inferioare a câinilor, timp de un minut înainte și după ce aceștia s-au reunit cu stăpânii lor, după o absență de 5-7 ore. Cantitatea măsurată de lacrimi a crescut cu 10% după reîntâlnirea cu stăpânul, au scris cei de la adevarul.ro. Oameni de știință însă nu au studiat dacă animăluțele plâng și atunci când au parte de emoții negative.

Curiozități despre câini

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot