De ce orăcăie broaștele? Ce înseamnă când o broască începe să „cânte”?

02.11.2021
De ce orăcăie broaștele? Ce înseamnă când o broască începe să „cânte”?

Toată lumea știe că broaștele orăcăie, însă puțini știu de ce. Acestea se manifestă vocal, în special, în timpul nopții. Potrivit specialiștilor în domeniu, doar masculii orăcăie, aceasta fiind modalitatea de a atrage femelele pentru împerechere. Fiecare specie de broaște are un sunet diferit, astfel că ele pot fi identificate doar ascultându-le graiul.

De ce orăcăie broaștele?

Sunetul broaștelor este familiar pentru majoritatea oamenilor. Masculii acestor amfibii orăcăie, în felul acesta ei arătând că sunt gata de împerechere și speră ca o femelă să își facă apariția. De obicei, aceștia se așază în apropierea zonelor umede, râuri, lacuri, bazine, fiind o zonă propice pentru a depune ouăle și a se dezvolta mormolocii.

Trebuie specificat faptul că în funcție de specie broaștele trăiesc în medii diferite. Așadar, masculii galben-strălucitori ai broaștei lui Wilcox (Litoria wilcoxii), strigă din apropierea pârâurilor stâncoase. Broasca de copac cu coapsă portocalie (Litoria xathomera) cheamă în mod obișnuit din pomii din jurul iazurilor temporare, iar broasca răsăriteană comună (Crinia signifera) cheamă în mlaștini puțin adânci, în zonele inundate și în bălți.

Conform biologilor care le-au studiat, masculii orăcăie încercând să atragă femelele din propria specie, altfel totul este sortit eșecului. Drept urmare, în funcție de specia din care face parte o broască poate scoate sunete diferite, de la „oac-oac” la un ciripit asemănător insectelor. Totodată, femelele au auzul adaptat propriei specii, astfel încât să poată localiza un mascul asemănător într-un cor de mai mulți masculi zgomotoși.

Broaștelor le place apa

Majoritatea speciilor de broaște sunt nocturne și, prin urmare, sunt mai active și mai vocale, după amurg. Deci, noaptea este cel mai bun moment pentru a auzi strigătul broaștelor. Având în vedere dependența lor de apă pentru reproducere, nu este de mirare că broaștele tind să cheme la împerechere mai des după ploaie. Unele specii de broaște se reproduc aproape tot anul (crescători prelungiți), altele se vor împerechea doar câteva nopți pe an (crescători explozivi).

Majoritatea broaștelor se împerechează, în special, în lunile calde, adică primăvara și vara. De aceea, cântatul acestora se aude mai des în această perioadă a anului.

Ce este broasca de baltă?

Broasca de baltă este un amfibian tetrapod, fără coadă, cu picioarele dinapoi mai lungi, adaptate pentru săritură.

Broasca de baltă adultă trăiește atât în apă (unde se adăpostește și reproduce), cât și pe uscat (unde se hrănește). Nările de pe vârful botului se închid când se află în apă. Broaștele se înmulțesc prin ouă, care, neavând cochilie, sunt depuse direct în apă.

Ca și alimentație, broasca adultă se hrănește cu omizi, limacși, melci mici, insecte adulte, râme: tot ce se mișcă pe uscat și este suficient de mic pentru a îi intra în gură.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot