De ce orăcăie broaștele? Ce înseamnă când o broască începe să „cânte”?

02.11.2021
De ce orăcăie broaștele? Ce înseamnă când o broască începe să „cânte”?

Toată lumea știe că broaștele orăcăie, însă puțini știu de ce. Acestea se manifestă vocal, în special, în timpul nopții. Potrivit specialiștilor în domeniu, doar masculii orăcăie, aceasta fiind modalitatea de a atrage femelele pentru împerechere. Fiecare specie de broaște are un sunet diferit, astfel că ele pot fi identificate doar ascultându-le graiul.

De ce orăcăie broaștele?

Sunetul broaștelor este familiar pentru majoritatea oamenilor. Masculii acestor amfibii orăcăie, în felul acesta ei arătând că sunt gata de împerechere și speră ca o femelă să își facă apariția. De obicei, aceștia se așază în apropierea zonelor umede, râuri, lacuri, bazine, fiind o zonă propice pentru a depune ouăle și a se dezvolta mormolocii.

Trebuie specificat faptul că în funcție de specie broaștele trăiesc în medii diferite. Așadar, masculii galben-strălucitori ai broaștei lui Wilcox (Litoria wilcoxii), strigă din apropierea pârâurilor stâncoase. Broasca de copac cu coapsă portocalie (Litoria xathomera) cheamă în mod obișnuit din pomii din jurul iazurilor temporare, iar broasca răsăriteană comună (Crinia signifera) cheamă în mlaștini puțin adânci, în zonele inundate și în bălți.

Conform biologilor care le-au studiat, masculii orăcăie încercând să atragă femelele din propria specie, altfel totul este sortit eșecului. Drept urmare, în funcție de specia din care face parte o broască poate scoate sunete diferite, de la „oac-oac” la un ciripit asemănător insectelor. Totodată, femelele au auzul adaptat propriei specii, astfel încât să poată localiza un mascul asemănător într-un cor de mai mulți masculi zgomotoși.

Broaștelor le place apa

Majoritatea speciilor de broaște sunt nocturne și, prin urmare, sunt mai active și mai vocale, după amurg. Deci, noaptea este cel mai bun moment pentru a auzi strigătul broaștelor. Având în vedere dependența lor de apă pentru reproducere, nu este de mirare că broaștele tind să cheme la împerechere mai des după ploaie. Unele specii de broaște se reproduc aproape tot anul (crescători prelungiți), altele se vor împerechea doar câteva nopți pe an (crescători explozivi).

Majoritatea broaștelor se împerechează, în special, în lunile calde, adică primăvara și vara. De aceea, cântatul acestora se aude mai des în această perioadă a anului.

Ce este broasca de baltă?

Broasca de baltă este un amfibian tetrapod, fără coadă, cu picioarele dinapoi mai lungi, adaptate pentru săritură.

Broasca de baltă adultă trăiește atât în apă (unde se adăpostește și reproduce), cât și pe uscat (unde se hrănește). Nările de pe vârful botului se închid când se află în apă. Broaștele se înmulțesc prin ouă, care, neavând cochilie, sunt depuse direct în apă.

Ca și alimentație, broasca adultă se hrănește cu omizi, limacși, melci mici, insecte adulte, râme: tot ce se mișcă pe uscat și este suficient de mic pentru a îi intra în gură.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot