De ce orăcăie broaștele? Ce înseamnă când o broască începe să „cânte”?

02.11.2021
De ce orăcăie broaștele? Ce înseamnă când o broască începe să „cânte”?

Toată lumea știe că broaștele orăcăie, însă puțini știu de ce. Acestea se manifestă vocal, în special, în timpul nopții. Potrivit specialiștilor în domeniu, doar masculii orăcăie, aceasta fiind modalitatea de a atrage femelele pentru împerechere. Fiecare specie de broaște are un sunet diferit, astfel că ele pot fi identificate doar ascultându-le graiul.

De ce orăcăie broaștele?

Sunetul broaștelor este familiar pentru majoritatea oamenilor. Masculii acestor amfibii orăcăie, în felul acesta ei arătând că sunt gata de împerechere și speră ca o femelă să își facă apariția. De obicei, aceștia se așază în apropierea zonelor umede, râuri, lacuri, bazine, fiind o zonă propice pentru a depune ouăle și a se dezvolta mormolocii.

Trebuie specificat faptul că în funcție de specie broaștele trăiesc în medii diferite. Așadar, masculii galben-strălucitori ai broaștei lui Wilcox (Litoria wilcoxii), strigă din apropierea pârâurilor stâncoase. Broasca de copac cu coapsă portocalie (Litoria xathomera) cheamă în mod obișnuit din pomii din jurul iazurilor temporare, iar broasca răsăriteană comună (Crinia signifera) cheamă în mlaștini puțin adânci, în zonele inundate și în bălți.

Conform biologilor care le-au studiat, masculii orăcăie încercând să atragă femelele din propria specie, altfel totul este sortit eșecului. Drept urmare, în funcție de specia din care face parte o broască poate scoate sunete diferite, de la „oac-oac” la un ciripit asemănător insectelor. Totodată, femelele au auzul adaptat propriei specii, astfel încât să poată localiza un mascul asemănător într-un cor de mai mulți masculi zgomotoși.

Broaștelor le place apa

Majoritatea speciilor de broaște sunt nocturne și, prin urmare, sunt mai active și mai vocale, după amurg. Deci, noaptea este cel mai bun moment pentru a auzi strigătul broaștelor. Având în vedere dependența lor de apă pentru reproducere, nu este de mirare că broaștele tind să cheme la împerechere mai des după ploaie. Unele specii de broaște se reproduc aproape tot anul (crescători prelungiți), altele se vor împerechea doar câteva nopți pe an (crescători explozivi).

Majoritatea broaștelor se împerechează, în special, în lunile calde, adică primăvara și vara. De aceea, cântatul acestora se aude mai des în această perioadă a anului.

Ce este broasca de baltă?

Broasca de baltă este un amfibian tetrapod, fără coadă, cu picioarele dinapoi mai lungi, adaptate pentru săritură.

Broasca de baltă adultă trăiește atât în apă (unde se adăpostește și reproduce), cât și pe uscat (unde se hrănește). Nările de pe vârful botului se închid când se află în apă. Broaștele se înmulțesc prin ouă, care, neavând cochilie, sunt depuse direct în apă.

Ca și alimentație, broasca adultă se hrănește cu omizi, limacși, melci mici, insecte adulte, râme: tot ce se mișcă pe uscat și este suficient de mic pentru a îi intra în gură.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Câți români știau carte la 1800?
Câți români știau carte la 1800?
Sistemul de învățământ din România are o istorie îndelungată și a fost influențat o bună bucată de timp de Biserică. În Principatele Române, la începutul anilor 1800 rata de... citește tot
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ce preț exorbitant are o garsonieră din Cluj. Are 16 mp și toaleta în dulap
Cum arată Irina Tănase după mai bine de un an de la despărţirea de Liviu...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Nicoleta Luciu a ajuns de nerecunoscut. Pare mai în vârstă cu 10 ani. Imaginea care...
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Un român a mâncat 33 de ouă zilnic, timp de o săptămână și apoi și-a...
Pariuri alegeri prezidențiale 2024. Mircea Geoană este principalul favorit în cursa pentru viitorul președinte al...
Vestea dimineții pentru toți șoferii din România, s-a schimbat Codul Rutier: rămâi fără permis 180...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
O actriță celebră a fost plasată în arest psihiatric. Cum a fost găsită actrița pe...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising