Fabulos! Cum se camuflează broasca Wallace? Nu există metodă mai eficientă

02.11.2023
Fabulos! Cum se camuflează broasca Wallace? Nu există metodă mai eficientă

O specie unică de broască, originară din Asia de Sud-Vest, a dezvoltat o strategie de camuflare cu adevărat ingenioasă în stadiul său juvenil, pentru a se proteja de prădători. Reprezentanții Grădinii Zoologice Schonbrunn, din Viena, au dezvăluit recent descoperirile legate de acest amfibian neobișnuit.

Cercetătorii de la Grădina Zoologică Schonbrunn au efectuat un experiment neobișnuit timp de opt zile, în care au plasat diverse figurine din ceară reprezentând amfibieni cu culori diferite într-o volieră. Rezultatele au arătat că figurinele care imitau indivizii tineri din specia de broaște zburătoare Wallace, care trăiesc pe sol în primele etape de viață, erau mai puțin susceptibile să fie atacate de prădători.

Tinerii membri ai acestei specii de broaște prezintă o colorație specială, de un roșu strălucitor cu mici puncte albe. Acest model de culoare le permite să se camufleze și să pară a fi excremente de păsări sau lilieci. Drept urmare, broaștele zburătoare Wallace sunt mai puțin vizibile pentru prădători, ceea ce le oferă un avantaj semnificativ în lupta pentru supraviețuire.

Cea mai bună metodă de camuflare

Experimentul a arătat că rata de atac asupra broaștelor cu această colorație specifică a fost redusă la jumătate în comparație cu cele cu culori uniforme de roșu. Rezultatele sugerează că „punctele albe camuflează un individ care, altfel, ar fi foarte vizibil și îi înșală pe prădători”, conform specialiștilor de la Grădina Zoologică Schonbrunn din Viena.

Broaștele tinere mizează probabil pe faptul că ele sunt cu siguranță văzute, dar confundate cu ceva care nu este comestibil, a explicat Susanne Stuckler, cercetătoare la Universitatea din Viena, potrivit digi24.ro.

Această strategie ingenioasă de camuflare le permite broaștelor zburătoare Wallace să supraviețuiască în mediile lor naturale, protejându-se de prădători într-un mod unic. Trebuie precizat că la vârsta adultă, viețuitoarele de acest gen au alte strategii de supraviețuire, cum ar fi să se cațere în vârfurile copacilor și să sară dintr-un copac în altul, acoperind distanțe de până la 16 metri. Chiar și așa, această specie de broaște păstrează această colorație de excremente de păsări în stadiul lor juvenil, oferindu-le o modalitate ingenioasă de a evita prădătorii.

Descoperire adaugă o notă fascinantă în înțelegerea adaptărilor animalelor la medii de viață diferite pe măsură ce îmbătrânesc și se confruntă cu noi provocări în efortul lor de a supraviețui. Broasca zburătoare Wallace reprezintă un exemplu unic al modului în care animalele își ajustează apărarea împotriva prădătorilor în funcție de stadiul lor de dezvoltare și mediul în care trăiesc.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot