De ce mandarina are cei mai mulți vorbitori din lume?

18.01.2022
De ce mandarina are cei mai mulți vorbitori din lume?

În lume se vorbesc tot felul de limbi și dialecte. Fiecare zonă are regionalismele sale, influențate de tradițiile și obiceiurile locale. De-a lungul istoriei, imperialismul a făcut ca unele limbi să fie mai populare și mai răspândite decât altele. Cu toate că majoritatea oamenilor crede că engleza are cei mai mulți vorbitori nativi de pe planetă, acest lucru nu este adevărat.

Mandarina, cea mai vorbită limbă de pe glob

Mandarina (dialect al limbii chineze vorbit în partea de Nord a Chinei, inclusiv în zona capitalei Beijing) nu este cea mai vorbită limbă din lume, ci are cei mai mulți vorbitori nativi, ceea ce nu este același lucru. Această limbă este vorbită de foarte mulți oameni, însă este limitată geografic. Când pleacă peste hotare, chinezii abandonează limbajul oficial și mai vorbesc acest dialect doar dacă se întâlnesc cu concetățeni de-ai lor. Când se întorc acasă vorbesc, din nou, mandarina.

De cealaltă parte, de exemplu, engleza se vorbește în foarte multe locuri din lume, ba în unele cazuri este și a doua limbă oficială. Același lucru este valabil și pentru limba spaniolă sau portugheză.

Trebuie specificat că mandarina este un dialect al limbii chineze, care a fost impusă ca dialect oficial de către Guvernul chinez. Fostul lider comunist Mao Zedong știa că China ar fi mult mai puternică dacă toți oamenii săi ar avea o limbă comună. Drept urmare, el a făcut din mandarină singura limbă vorbită la guvernare, în educație și mass-media. Asta însemna că poți fi educat doar în mandarină, și nu în hakka, Wu sau orice alt dialect. Guvernul controlează totul în China, așa că singura modalitate de a face ceva a fost să vorbești mandarină. În consecință, mandarina a crescut, în timp ce toate dialectele s-au diminuat, unele mai mult decât altele.

Care sunt cele mai vorbite limbi de pe planetă?

Potrivit datelor oficiale, mandarina are cei mai mulți vorbitori de pe planetă, peste un miliard, mai precis, aproximativ 1.281 milioane. Limba este vorbită în China, Singapore, Taiwan, Hong Kong și Macao.

A doua limbă ca și vorbitori nativi este spaniolă, care adună un număr de aproximativ 500 de milioane de persoane. Spaniolă este limba oficială în următoarele țări: Argentina, Bolivia, Chile, Columbia, Costa Rica, Cuba, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Guineea Ecuatorială, Honduras, Mexic, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Republica Dominicană, Spania, Uruguay și Venezuela.

Cea de-a treia limbă oficială este engleza cu un număr de aproximativ 400 de milioane de vorbitori nativi. Această limbă este vorbită în 67 de țări și este cea mai utilizată limbă de pe planetă, fiind considerată o limbă de conversație mondială.

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Pe data de 27 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardei; Sf. Mărturisitor Ioan Rusul. Totodată, în... citește tot
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
Cine nu a fost măcar o dată la un restaurant? Cui nu-i place să se delecteze cu cele mai bune preparate și să fie servit? Ei bine, de ani buni și românii merg constant la restaurant și... citește tot
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Operat de Departamentul Trezoreriei Statelor Unite, Depozitul de lingouri din SUA, Fort Knox, este o clădire-seif extrem de sigură lângă postul armatei americane din Fort Knox, Kentucky. Acesta... citește tot