De ce între regina Elisabeta a II-a și Lady Di a fost o relație tensionată?

09.09.2022
De ce între regina Elisabeta a II-a și Lady Di a fost o relație tensionată?

Regina Elisabeta a II-a (21 aprilie 1926 – 8 septembrie 2022) a avut o domnie de 70 de ani. În timpul în care s-a aflat la conducerea britanicilor monarhul a avut și momente grele, tensionate, peste care s-a trecut cu mai mult sau mai puțină eleganță. 

Regina a trebuit să facă față unor schimbări politice majore în plan intern dar și în lume, precum: Războiul Rece, decolonizarea Africii, descentralizarea puterii în Regatul Unit, aderarea Regatului Unit la Uniunea Europeană și Brexit-ul. Nici în plan personal lucrurile nu au fost simple, relația cu prințesa Diana, soția Prințului Charles, fiind una tensionată, iar moartea bruscă a acesteia în urma unui accident rutier în Paris nu a fost văzută cu ochi buni de britanici.

De ce regina Elisabeta a II-a nu s-a înțeles cu prințesa Diana?

Prințesa Diana (1 iulie 1961 – 31 august 1997) a fost soția prințului Charles, actualul Rege Charles al III-ea al Marii Britanii. Acesta a preluat conducerea monarhiei după moartea mamei sale regina Elisabeta a II-a. Cuplul monarhic a avut doi băieți: prințul William și prințul Harry.

Din păcate, relația dintre regina Elisabeta a II-a și prințesa Diana nu a fost una simplă, între cele două fiind mai multe momente tensionate. Inițial, legătura dintre soacră și noră a fost una normală, regina fiind de acord ca prințesa să reprezinte Familia Regală în diferite evenimente publice. Cu toate că Diana venea dintr-o familie simplă și nu avea sânge albastru.

Lady Di a fost devotată Casei Regale, soțului ei și se ocupa cu mare grijă de educația copiilor. Prințesa a avut o atitudine umilă și rezervată față de Regină, însă aparițiile ei publice nu au fost pe placul Elisabetei a II-a. Diana nu respecta toate regulile impuse de Casa Regală, în special în ceea ce privește vestimentația publică. Totodată, faptul că mariajul cu prințul Charles avea probleme a dus și mai mult la răcirea relației cu regina.

Legătura dintre Lady Di și Regină a început cu stângul

Trebuie precizat că relația dintre regina Elisabeta a II-a și prințesa Diana a pornit cu stângul încă de la început, când Lady Di a avut un inel de logodnă neconvențional, iar jurămintele de la nuntă au fost schimbate fără aprobarea reginei. Practic, prințesa a evitat cât de mult a putut tradițiile și cutumele regale.

Cele două au avut caractere diferite, însă puternice. Pe măsură ce problemele dintre prințesa Diana și prințul Charles se adânceau, relația cu regina devenea tot mai tensionată. Se spune că Lady Di a mers de multe ori la Elisabeta a II-a pentru a-i cere ajutorul, însă Majestatea Sa îi spunea să respecte protocolul regal.

5 zile de tăcere. O eroare supremă

Moartea prințesei Diana, subită, într-un accident de mașină a fost urmată de o tristețe publică la nivel mondial. Acesta a fost momentul în care Regina Elisabeta a II-a a făcut, în ochii britanicilor, una dintre cele mai mari greșeli. Majestatea Sa nu a știut să gestioneze moartea Prințesei Diana. Prima declarație publică după moartea Prințesei Diana a venit la cinci zile după tragicul eveniment, scrie cheatsheet.com.

Gestul Reginei nu a făcut decât să crească în ochii publicului fascinația remarcabilă pentru activitatea și viața prințesei. Mult așteptata anchetă a medicului legist a ajuns la concluzia că Diana a fost ucisă în urma unui accident de mașină, șoferul fiind orbit de blițul paparazzilor care o urmăreau pe Lady Di, potrivit Wikipedia.org.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 9 septembrie este cea de-a 252-a a calendarului gregorian și a 253-a zi în anii bisecți. Această zi a consemnat de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
De ce purta regina Elisabeta a II-a mereu mănuși?
De ce purta regina Elisabeta a II-a mereu mănuși?
Regina Elisabeta a II-a (21 aprilie 1926 – 8 septembrie 2022) a fost cea mai importantă și cunoscută figură monarhică din lume a secolului trecut. Aceasta a fost primul copil al regelui George... citește tot
Cele mai mari greșeli făcute de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Cum s-a comportat cu Prințesa Diana?
Cele mai mari greșeli făcute de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Cum s-a comportat cu Prințesa Diana?
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a încetat din viață la vârsta de 96 de ani. Aceasta a fost cel mai bătrân monarh care a stat pe tronul britanic. Aceasta a avut cea mai lungă domnie... citește tot
E adevărat că Regina Elisabeta a Marii Britanii bea doar vin românesc?
E adevărat că Regina Elisabeta a Marii Britanii bea doar vin românesc?
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii este pe tron din anul 1952. Aceasta este Regina a șaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. De-a lungul anilor, viața Reginei... citește tot