De ce în SUA săptămâna începe duminica?

07.12.2022
De ce în SUA săptămâna începe duminica?

Duminica este considerată „ziua Domnului”, căci se spune că până și Dumnezeu s-a odihnit după ce a făurit lumea întreaga săptămână. În Statele Unite însă, munca începe de duminică. Oare care să fie motivul?

În ce culturi este considerată duminica ultima zi din săptămână?

În creștinism, duminca mai cunoscută și ca ziua soarelui, deoarece în Biblie scrie că Dumnezeu a spus: „Să fie lumină/ Și lumină a fost.” Pentru unele culturi însă, această zi nu are nicio legătură cu soarele și lumina. Spre exemplu, ungarii consideră duminica ziua în care se face piața și în Rusia veche era zi liberă. Pentru creștini, această zi este importantă deoarece dimineața are loc o slujbă la biserică. Atunci se adună întreaga comunitate și ascultă predicile preoților. De asemenea, duminica este importantă pentru creștini deoarece se spune că atunci Iisus a înviat. Din acest motiv, pentru unii creștini duminica este prima zi din săptămână.

Prima zi din săptămână este considerată luni. Termenul din engleză (Monday) vine de la cuvântul „moon” care înseamnă lună. Există o legendă care spune că această zi era dedicată zeiței lunii.

De ce americanii spun că duminica este prima zi din săptămână?

Pentru ei, fiecare săptămână este ca un băț deoarece are două capete ( adică sâmbăta și duminica). Alte țări care consideră ziua soarelui ca fiind prima din săptămână sunt: Canada, Brazilia, Israel și Japonia. Așadar, oamenii lucrează și în weekend (ca de exemplu, Amazon face livrări și duminica, potrivit speli.com).

În ce religii este considerată sâmbăta ca fiind prima zi din săptămână?

În iudaism, sâmbăta mai este cunoscută și sub denumirea de „Shabbat”, care înseamnă „ziua de odihnă”. Evreii nu au voie să gătească sau să conducă  iar de vineri noapte, ei nu pot aprinde lumânări. Pentru adventiști, sâmbăta se numește Sabbath. Ei se pregătesc pentru această zi de vineri, când fac curat și pregătesc mâncare pentru mesele de ziua următoare.

Sursă foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot