Câte religii sunt în lume? Câte religii sunt în România?

24.08.2020
Câte religii sunt în lume? Câte religii sunt în România?

Câte religii sunt în lume? Religia este credința în Divinitate. Potrivit acesteia, dincolo de ceea ce vedem și cunoaștem, există o forță supranaturală, ceva sacru. De-a lungul vremii, religia a luat un imens număr de forme în diverse culturi. Termenul vine din latină și înseamnă relegare, adică restabilirea legăturii dintre Dumnezeu și om.

Cum este împărțită populația globului după religie?

Potrivit specialiștilor în domeniu, în lume există în acest moment aproximativ 4.300 de religii. Cei peste 7 miliarde de oameni de pe planetă sunt împărțiți diferitelor culte, biserici, prereligii și organizații religioase. Este greu de determinat câte religii au fost de-a lungul istoriei, fiindcă multe dintre acestea au dispărut complet.

Potrivit datelor venite de la ONU, creștinismul este cea mai răspândită religie, 33,32% din totalul populaţiei globale. Locul doi este ocupat de Islam care are 21% de credincioși. Hinduismul ocupă ultima treaptă a podiumului, cu aproape un miliard de adepți.

Potrivit unui raport al ONU, aproximativ 6,2 miliarde de oameni s-au declarat adepții unei religii, în timp ce peste 158 de milioane de persoane s-au declarat atei, cei mai mulți în Japonia și Europa.

Câte religii sunt în România?

Potrivit Secretariatului de Stat pentru Culte, în România există 18 religii recunoscute. Astfel, conform prevederilor Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă avem următoarele culte: Biserica Ortodoxă Română, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Ortodoxă de Rit Vechi din România, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică C.A. din România, Biserica Evanghelică Lutherană din România, Biserica Unitariană Maghiară, Cultul Creștin Baptist- Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România, Biserica Creştină După Evanghelie din România, Biserica Evanghelică Română, Cultul Creștin Penticostal – Biserica lui Dumnezeu Apostolică din România, Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România- Cultul Mozaic, Cultul Musulman și Organizaţia Religioasă “Martorii lui Iehova”.

Trebuie specificat că toate aceste culte religioase beneficiază de bani de la bugetul de stat, sumele fiind mai mult decât generoase.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot