De ce este utilă existența unui baraj?

09.06.2023
De ce este utilă existența unui baraj?

Apa este un element fără de care omenirea nu ar putea să supraviețuiască. Cu ajutorul ei ne potolim setea, creștem alimentele necesare și, mai nou, producem energia electrică atât de necesară. Încă de la începutul epocii modernizării, inginerii au început să conceapă baraje de reținere a apei pentru diverse activități. De ce este utilă existența unui baraj de apă?

De ce este nevoie de această infrastructură?

baraj

Castorii sunt arhitecții naturali ai barajelor de scară redusă. Aceștia construiesc mici blocaje făcute din lemne, pământ și frunze pentru a se proteja de prădători, pentru a face rost de mâncare.. și de plăcere. Copiind modul castorilor, oamenii au dezvoltat unele dintre cele importante construcții din istorie. Baraje de sute de metri pătrați care păzesc râurile, pădurile și chiar orașele vecine. Construcția acestora aduce omenirii mai multe beneficii decât pare.

Resursele de apă dulce ale planetei sunt limitate. Astfel că, odată cu apariția unui bazin acvatic se creează acumularea unei rezerve suplimentare, care poate fi folosită la nevoie. Totodată, puterea cursurilor de apă este utilizată pentru obținerea de energie electrică prin hidrocentrale.

În cazul distrugerii involuntare ale unui baraj, problemele apărute ulterior ar fi de nivel catastrofal. Mare parte dintre localitățile care s-ar afla în apropiere ar fi luate de ape, fauna și flora ar fi complet distruse, iar râurile ar lua o direcție nouă, necunoscută. Cu cât barajul este mai mare, cu atât distrugerile vor fi pe măsură.

Care este cel mai mare baraj din lume? Dar din România?

China este o țară a superlativelor. Regiunea este deținătoarea celui mai mare bazin din lume. Sanxia sau Barajul celor Trei Defileuri este cea mai mare astfel de construcție din lume. Construcția fost inaugurată în anul 2003.

Are o lungime de peste 2.000 de metri și a costat peste 20 de miliarde de dolari. Debitul mediu este de peste 32.500 de metri cubi de apă pe secundă, producând în același timp peste 18 Gigawati pe secundă.

Barajul Gura Apelor este cel mai înalt baraj din România, cu o înălțime de 168 de metri. Acesta se află pe valea Râului Mare din județul Hunedoara. A fost construit între anii 1975-1986.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot