De ce este pizza rotundă? De ce cutia de pizza este pătrată?

31.01.2022
De ce este pizza rotundă? De ce cutia de pizza este pătrată?

Pizza este, de departe, unul dintre cele mai îndrăgite preparate culinare din lume. Aceasta este apreciată și mâncată de majoritatea oamenilor, indiferent de clasa socială din care fac parte, de la copii la adulți. În prezent, pe piață sunt diferite sortimente de pizza, însă forma a rămas aceeași, rotundă chiar și după atâta timp de la apariția ei. Oare de ce?

De ce pizza se prepară rotundă?

Foarte multă lume se întreabă în mediul online de ce pizza se face doar rotundă. Trebuie precizat că există restaurante care mai servesc anumite pizza sub formă pătrată sau dreptunghiulară, însă majoritatea restaurantelor servesc preparatul sub formă rotundă.

Potrivit bucătarilor profesioniști, formă rotundă face mai ușor gătirea uniformă, în comparație cu o formă mai unghiulară. De asemenea, facilitează împărțirea rapidă, folosind o cantitate mică de glisări cu un tăietor rotund pentru pizza.

Când un pizzar întinde un bulgăre de aluat, îl aruncă în aer și folosește mișcări circulare cu mâinile și pumnii pentru a alungi forma. Drept urmare, se realizează aluatul de pizza care nu mai necesită nici o modelare.

Dacă pizza este rotundă, de ce cutia este pătrată?

O cutie pătrată este mult mai ușor de realizat, decât una rotundă, fiindcă poate fi produsă dintr-o singură foaie de carton. Totodată, aceasta se depozitează mai ușor și rămâne plată, o perioadă mai lungă, până când este utilizată. Indiferent de cum este preparată o pizza, aceasta va fi întotdeauna apreciată atât de copii, cât și de adulți.

Cine a inventat pizza?

Cine s-ar fi gândit că unul dintre cele mai gustoase preparate de pe mapamond nu are un invetator? Cu toate că multă lume consideră că pizza își are originile din Italia, preparatul gustus datează din cele mai vechi timpuri, încă din antichitate.

Chiar dacă până la momentul actual nu există descoperiri arheologice, este deja bine cunoscut faptul că vechile popoare din Estul Mijlociu, precum egiptenii sau israelienii, au mâncat pâine dintr-un aluat necrescut care era copt în cuptoare.

Vechii antici din zona Mediteraneanului, cum ar fi grecii, romanii și egiptenii preparau un aluat rotund și plat care era numit „ pitta” și pe care îl asezonau cu uleiul de masline și anumite condimente, ceea ce noi în ziua de azi numic focaccia.

Se știe faptul că termenul pizza a apărut pentru prima dată într-un document vechi din anul 997, urmând apoi și alte documente medievale din frumoasa Italia centrala și de sud.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot