De ce condamnații la moarte din Statele Unite sfârșeau pe scaunul electric și nu în ștreang?

08.06.2018
De ce condamnații la moarte din Statele Unite sfârșeau pe scaunul electric și nu în ștreang?

Scaunul electric este unul dintre cele mai terifiante obiecte inventate vreodată de om. Deși mii de oameni și-au găsit sfârșitul pe acest dispozitiv, se pare că scaunul electric a apărut chiar din necesitatea de a nu mai chinui condamnații la moarte.

Una dintre cele mai vechi metode de execuție este spânzurătoarea și această metodă a fost folosită sute de ani în Statele Unite ale Americii. Totuși, la finele anilor 1800, metoda a început să fie considerată extrem de dură întrucât unii condamnați mureau lent și în chinuri.

De ce Bucureștiul se mai numește și „Micul Paris”? Cine i-a dat această poreclă?

Astfel, schimbarea a venit din New York, acolo unde un comitet a fost însărcinat să găsească o metodă de execuție mai umană. Se pare că în anul 1881, un medic a asistat la moartea unui om care s-a electrocutat din greșeală. Doctorul a fost uimit de rapiditatea cu care și-a găsit sfârșitul bărbatul și ideea a ajuns la urechile senatorului McMillan.

Primul scaun electric a fost produs de doi ingineri americani, Harold P. Brown şi Arthur Kennelly. Pentru a demonstra cât este de „performant”, aceștia au omorât mai multe animale domestice. Prima demonstrația a fost cu un labrador de 34 de kilograme.

Cine a fost primul om executat pe scaunul electric?

Comitetul din New York a adoptat scaunul electric în anul 1889, iar în anul 1890 criminalul William Kemmler (30 de ani) a devenit prima persoană executată pe scaunul electric. Totuși, execuția nu s-a produs rapid, căci William Kemmler a rămas inconştient după prima trecere de curent prin corpul său, dar nu a murit.

De ce este București capitala României?

Apoi, acuzatul a fost din nou electrocutat, dar curentul cu puterea de 2.000 de volţi a dus la spargerea vaselor de sânge de sub piele, iar corpul condamnatului său a luat foc. Toți martorii au fost oripilați de noua metodă care, brusc, a devenit mai criticată decât ștreangul. Ulterior, metoda a fost adoptată în New York, Ohio, Massachusetts și New Jersey. Mai mult de 4000 de oameni au fost executați până în anii ’80.

Începând din anii ’80, injecţia letală a ajuns să fie considerată o metodă mai uşoară şi mai umană. Astâzi, scaunul electric a rămas o metodă opţională de execuţie.

Scaun electric
Asa arăta un scaun electric
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot