De ce condamnații la moarte din Statele Unite sfârșeau pe scaunul electric și nu în ștreang?

08.06.2018
De ce condamnații la moarte din Statele Unite sfârșeau pe scaunul electric și nu în ștreang?

Scaunul electric este unul dintre cele mai terifiante obiecte inventate vreodată de om. Deși mii de oameni și-au găsit sfârșitul pe acest dispozitiv, se pare că scaunul electric a apărut chiar din necesitatea de a nu mai chinui condamnații la moarte.

Una dintre cele mai vechi metode de execuție este spânzurătoarea și această metodă a fost folosită sute de ani în Statele Unite ale Americii. Totuși, la finele anilor 1800, metoda a început să fie considerată extrem de dură întrucât unii condamnați mureau lent și în chinuri.

De ce Bucureștiul se mai numește și „Micul Paris”? Cine i-a dat această poreclă?

Astfel, schimbarea a venit din New York, acolo unde un comitet a fost însărcinat să găsească o metodă de execuție mai umană. Se pare că în anul 1881, un medic a asistat la moartea unui om care s-a electrocutat din greșeală. Doctorul a fost uimit de rapiditatea cu care și-a găsit sfârșitul bărbatul și ideea a ajuns la urechile senatorului McMillan.

Primul scaun electric a fost produs de doi ingineri americani, Harold P. Brown şi Arthur Kennelly. Pentru a demonstra cât este de „performant”, aceștia au omorât mai multe animale domestice. Prima demonstrația a fost cu un labrador de 34 de kilograme.

Cine a fost primul om executat pe scaunul electric?

Comitetul din New York a adoptat scaunul electric în anul 1889, iar în anul 1890 criminalul William Kemmler (30 de ani) a devenit prima persoană executată pe scaunul electric. Totuși, execuția nu s-a produs rapid, căci William Kemmler a rămas inconştient după prima trecere de curent prin corpul său, dar nu a murit.

De ce este București capitala României?

Apoi, acuzatul a fost din nou electrocutat, dar curentul cu puterea de 2.000 de volţi a dus la spargerea vaselor de sânge de sub piele, iar corpul condamnatului său a luat foc. Toți martorii au fost oripilați de noua metodă care, brusc, a devenit mai criticată decât ștreangul. Ulterior, metoda a fost adoptată în New York, Ohio, Massachusetts și New Jersey. Mai mult de 4000 de oameni au fost executați până în anii ’80.

Începând din anii ’80, injecţia letală a ajuns să fie considerată o metodă mai uşoară şi mai umană. Astâzi, scaunul electric a rămas o metodă opţională de execuţie.

Scaun electric
Asa arăta un scaun electric
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot