Cinci motive pentru care pedeapsa cu moartea este o tâmpenie

30.05.2022
Cinci motive pentru care pedeapsa cu moartea este o tâmpenie

Peste 70% dintre țările lumii au abolit pedeapsa cu moartea. Cu toate acestea, ea încă se aplică în state civilizate precum Statele Unite ale Americii, fiind în contrast puternic cu ideea de democrație. Se folosesc metode precum plutoanele de execuție, spânzurarea, scaunul electric și injecțiile letale. Surprinzător, însă, în ultimii ani, viziunea americanilor asupra acestui eveniment s-a schimbat. Cei mai mulți dintre ei cred că închisoare pe viață, fără eliberare condiționată, este o pedeapsă mai potrivită decât moartea. Iată 5 motive pentru care pedeapsa capitală ar trebui interzisă.

1. Pedeapsa cu moartea este inumană. Tratatul internațional privind drepturile omului, numit „Convenția împotriva torturii și a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante”, are scopul de a preveni acțiunile considerate inumane. Deși Convenția nu adoptă o poziție clară cu privire la pedeapsa cu moartea, mulți cred că execuțiile se încadrează în tipul de pedeapsă din document. În Statele Unite, datele statistice arată că 3% dintre execuțiile realizate între 1890 și 2010 au fost efectuate greșit. Acest lucru a însemnat că prizonierul a suferit enorm până a trecut în neființă. Injecția letală are cea mai mare rată de eroare, în ciuda faptului că este cea mai „umană” și cea mai comună opțiune. Când injecțiile nu sunt efectuate cum trebuie, poate dura mult timp până când un condamnat va muri. Examenele de după tragicul eveniment au arătat arsuri chimice grave și alte răni. Oponenții pedepsei cu moartea au susținut mereu că injecția letală este o pedeapsă crudă și inumană, scrie humanrightscareers.com.

2. Pedeapsa cu moartea afectează în mod disproporționat anumite grupuri. Studiile arată că cei bolnavi mintal, oamenii de culoare și cei săraci constituie majoritatea deținuților condamnați la moarte. În Statele Unite ale Americii, între 5-10% dintre deținuții care au o astfel de pedeapsă au o boală mintală gravă, potrivit Mental Health America. În ceea ce privește grupurile rasiale, în ciuda faptului că reprezintă doar 13% din populația SUA, negrii reprezintă peste 40% dintre prizonierii condamnați la moarte. Potrivit Națiunilor Unite, săracii sunt, de asemenea, afectați în mod disproporționat de pedeapsa cu moartea. Aceștia nu au niciodată parte de o bună reprezentare în fața judecătorilor și sistemul este părtinitor împotriva lor. Chiar dacă aceste grupuri nu comit cele mai multe crime, ele sunt cele care primesc cele mai severe pedepse.

3. Pedeapsa cu moartea poate fi folosită ca instrument de control. În teorie, aceasta ar trebui folosită doar în cazurile de crime cele mai grave. Cu toate acestea, în locuri din întreaga lume, Guvernele folosesc execuțiile pentru cazuri neletale. Sunt situații unde pedeapsa cu moartea este dată pentru infracțiuni legate de droguri, adulter, blasfemie și așa mai departe. Acest lucru demonstrează că Executivele nu sunt interesate de justiție, ci mai degrabă de suprimare și control. Folosind pedeapsa cu moartea atât de arbitrar, autoritățile își stabilesc propriile definiții pentru ceea ce este „inacceptabil” în societate și ce este o pedeapsă adecvată. Existența pedepsei cu moartea permite Guvernelor corupte să folosească execuțiile în propriile lor scopuri.

4. Condamnarea la moarte nu poate fi anulată, chiar dacă sunt aduse dovezi noi. Este o pedeapsă finală. Totuși, ce se întâmplă dacă se descoperă noi dovezi și se arată că prizonierul era nevinovat? În SUA, rata de eroare este extrem de mare. Din anul 1973 și până în prezent, 159 de persoane au fost eliberate înainte să fie executate. Noile tehnologii, precum testarea ADN-ului au jucat un rol important. Dacă momentul și circumstanțele ar fi fost diferite, prizonierii ar fi murit pentru o crimă pe care nu au comis-o. Câți alți deținuți condamnați la moarte riscă să fie executați pe nedrept? Chiar dacă nu sunt toți nevinovați, o analiză mai profundă în cazurile lor ar putea dezvălui discriminare, reprezentare inadecvată și alte probleme, care ar dovedi că nu au avut parte de un proces echitabil.

5. Pedeapsa cu moartea nu descurajează criminalitatea. Mulți oameni ar putea crede că, deși pedeapsa cu moartea nu este ideală, merită dacă îi descurajează pe potențialii criminali. Cu toate acestea, datele statistice arată că acest lucru nu se întâmplă. În statele unde nu există pedeapsa cu moartea, rata crimelor este mult mai mică. Bineînțeles că sunt și alți factori care ajută această situație, dar rămâne faptul că niciun studiu nu arată că pedeapsa capitală este un factor de descurajare. Drept urmare, condamnarea la moarte este inumană, discriminatorie și arbitrară, iar uneori poate lua vieți nevinovate și nici măcar nu previne crima.

Foto: myjewishlearning.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot