De ce avem nevoie de TVA? Unde se duc acești bani?

20.04.2020
De ce avem nevoie de TVA? Unde se duc acești bani?

Taxa pe valoare adăugată (TVA) este un impozit indirect care se aplică tuturor bunurilor și serviciilor, direct proporţional cu preţul acestora. Acest impozit este suportat de consumatorul final al bunului/serviciului respectiv.

TVA-ul este cea mai importantă și cea mai mare sursă de venit la buget pentru stat. TVA-ul este o taxă încasată în cascadă de fiecare agent economic care participă la ciclul economic al realizării unui produs sau prestării unui serviciu și are un randament fiscal ridicat prin faptul că este platit  obligatoriu. După exercitarea dreptului de deducere, agenții economici impozabili care au participat la ciclul economic virează soldul TVA la bugetul de stat.

Așadar, în România în fiecare 25 ale lunii, după deducere, toate firmele din țară plătitoare de TVA plătesc la buget acestă taxă. Franța a fost prima țară din lume care a adoptat acest impozit, pe 10 aprilie 1954.

Cum se calculează TVA-ul?

În România sunt în vigoare două cote a TVA-ului:

Articolul 21 din Codul Fiscal prevede cotele TVA-ului.

Cota standard de 19%, aplicabilă de la 1 ianuarie 2017, reprezintă baza de impozitare pentru toți agenții economici care nu sunt supuși cotelor reduse.

Cota redusă de TVA de 9% se aplică următoarelor prestări servicii și livrări de bunuri:

Cota redusă de TVA de 5% se aplică următoarelor prestări servicii și livrări de bunuri:

La noi în țară, de-a lungul istoriei acest impozit a îmbrăcat trei forme:

Taxa unică a fost aplicată înainte de 1989, taxa cumulată s-a colectat în perioada 1989-1993, taxa pe valoarea adăugată a fost introdusă după 1993. Taxa pe valoare adăugată se calculează ca diferenţă între taxa pe valoare adăugată colectată (aferentă operaţiunilor impozabile) şi taxa pe valoare adăugată deductibilă (aferentă achiziţiei de bunuri şi servicii).

De exemplu, avem un produs care costă 10 lei fără TVA. În România, la acest preț trebuie să adăugăm TVA-ul de 19%.

10 + 10 * (19/100)  = 11.9 lei

Dacă vrem să aflăm cât la sută TVA este la un produs facem în felul următor:

10 * 19/119 =  1.6 lei

Prețul fără TVA = 10 – 1.6 = 8.4 lei

Taxa pe valoare adăugată reprezintă, așadar, o modalitate prin care statul adună bani la bugetul de stat de la populație. Ulterior, acești bani se întorc în societate, fiind direcționați de către autorități fie în infrastructură sau în salariile aparatului bugetar, fie către alt obiectiv stabilit de stat.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot