TVA. Cum se calculează prețul cu TVA?

01.03.2019
TVA. Cum se calculează prețul cu TVA?

TVA. TVA -ul sau VAT în engleză, prescurtare pentru Taxa pe Valoare Adăugată, este un impozit încasat în cascadă de fiecare agent economic care participă la ciclul economic al realizării unui produs sau prestării unui serviciu care intră în sfera de impozitare. După exercitarea dreptului de deducere, agenții economici impozabili care au participat la ciclul economic virează soldul TVA la bugetul de stat. Cum se calculează TVA-ul?

În țara noastră, TVA -ul a fost reglementat prin Ordonanța numărul 3/1992, aprobat prin legea numărul 130/1992 și pus în aplicare începând cu data de 1 iulie 1993 în timpul guvernului condus de Nicolae Văcăroiu. La nivel mondial, TVA-ul a fost introdus în premieră în Franța pe 10 aprilie 1954. Începând cu 1 ianuarie 2017, TVA-ul este de 19%.

Cum se calculează TVA-ul atunci când știm valoarea produsului (fără TVA)?

Pentru a afla care este mai exact valoarea TVA-ului, se face un calcul simplu:
(Valoare Produs x Cota TVA)/100= Valoare TVA
Mai exact, dacă un produs valorează 100 de lei, iar TVA-ul pentru acest produs este de 19%, calculul se face astfel:
(100×19)/100=1900/100= 19 => TVA-ul este de 19 lei

Cât este TVA-ul în România?

În România (2017) sunt în vigoare 3 cote de TVA:

De cota de 9% beneficiază cazarea în cadrul sectorului hotelier, servicii de restaurant, livrarea de produse ortopedice, livrarea de medicamente etc.

Unde se fabrică leii, banii românești? Cum arată clădirea unde se produc banii?

De cota de 5% beneficiază manualele școlare, locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp a căror valoare nu depășește suma de 450.000 de lei, serviciile constând în permiterea accesului la muzee, etc.

Câți bani „produce” pe zi Fontana di Trevi și cum se strâng monedele?

Cât este TVA-ul în alte țări?

TVA-ul diferă extrem de mult în funcție de statul la care facem referire. De exemplu, în Belgia TVA-ul este de 21%, în Bulgaria 20%, în Croația 25%, în Franța 20%, în Italia 22%, în Polonia și Portugalia 23%, în Spania și Cehia 21%, iar în Ungaria 27%.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot