Care este diferența dintre factura fiscală și factura proformă? Care este cea mai veche factură din istorie?

21.08.2018
Care este diferența dintre factura fiscală și factura proformă? Care este cea mai veche factură din istorie?

Factura este cel mai des întâlnit document contabil, utilizat atât de persoanele fizice autorizate (PFA), IMM-uri (întreprinderile mici și mijlocii), cât și de marii contribuabili. Care este diferența dintre factura fiscală și factura proformă? 

Ce este factura fiscală?

Factura fiscală este un document contabil emis de furnizor către client/cumpărător. Aceasta  conține lista cu produsele vândute, respectiv serviciile prestate clientului de către furnizor. Factura se emite având sau nu la bază un contract încheiat în prealabil între părți.

O factură fiscală conține serie, număr, dată de facturare, datele de identificare fiscală ale furnizorului și ale clientului. De asemenea, și lista produselor sau serviciilor, prețul unitar, cantitatea fiecăruia, cota de TVA, totalul parțial (fără TVA) și general (cu TVA inclus).

Ce este factura proformă?

Factura proformă reprezintă o copie a facturii fiscale, trimisă în avans clientului. Acesta nu generează obligații de plată pentru cumpărător și nici nu reprezintă un document justificativ de înregistrare în contabilitate.

Factura proformă conține aceleași elemente ca o factură fiscală. Acestea sunt: denumirea, datele de identificare și de plată ale vânzătorului sau prestatorului și ale cumpărătorului, data, denumirea bunurilor și serviciilor livrate/prestate, data scadentă, cantitatea, valoarea.

Unele dintre cele mai vechi facturi, care produce efecte și astăzi

Unele dintre cele mai vechi facturi din istorie datează din secolul XVII. Au fost emise de Hoogheemraadschap Lekdijk Bovendams, o autoritate navală olandeză responsabilă pentru menţinerea nivelului apei. Prima factură a fost emisă pentru strângerea de fonduri ce ar fi ajutat la repararea digului. O altă factură , emisă în anul 1648, este tipărită pe piele de capră. A fost realizată pentru a ajuta la construirea pilonilor de pe râului Lek.

Ce este codul SWIFT? Dar codul BIC?

Facturile au fost cumpărate de Universitatea Yale în schimbul sumei de 25.000 de dolari. Totul se datorează unui efort comun al Centrului Internațional de Finanțe (ICF) al Yale SOM și al Bibliotecii Rare de Carte și Manuscrise Yale Beinecke. Având în vedere valoarea lor istorică, facturile vechi de 368 de ani au fost adăugate Colecției de valori mobiliare istorice Yale.

„Este în colecțiile noastre, fiind instrument didactic, deoarece este foarte interesant să ai un document financiar care după 368 de ani este încă viabil.”, a declarat Timothy Young, directorul Yale Beinecke.

Dobânda s-a acumulat de când Yale a dobândit obligațiunile, în 2003. Creanța este  una dintre cele mai vechi titluri de valoare din lume pentru care se plătesc continuu dobânzi.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cât OREZ se pune la SARMALELE DE POST! Cantitatea ideală, doar așa ies exact ca...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Când se dă ceasul cu o oră înainte? Data la care românii trec la ora...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising