De ce au britanicii două robinete la chiuvetă?

08.04.2022
De ce au britanicii două robinete la chiuvetă?

Viața în Marea Britanie se desfășoară după reguli diferite față de partea europeană a continentului. De exemplu, circulația autovehiculelor se face pe partea stângă, toate mașinile fabricate în Insulă având volanul pe partea dreaptă. Un alt lucru inedit îl reprezintă faptul că  multe dintre casele britanice au la chiuvetă câte două robinete, unul de apă caldă și celălalt de apă rece și nu unul singur care să deservească ambele servicii.

De ce chiuvetele englezilor au două robinete?

În Marea Britanie, cele mai multe case datează din secolul al XIX-lea și al XX-lea, o perioadă în care încă nu apăruseră separatoarele de apă și valvele moderne. Odată cu dezvoltarea societății au fost introduse canalizările cu apă, însă prima care a ajuns în gospodării a fost apa rece. Rețeaua cu apă caldă a apărut mai târziu și, astfel, a fost creat un sistem dual.

În țările din Insulă, fie că vorbim despre Anglia, Scoția, Irlanda, Irlanda de Nord sau Țara Galilor, este interzis să amesteci apa caldă cu apa rece, fiindcă majoritatea caselor au boilere, iar apa provenită din ele nu este considerată bună de băut. Încă din 1965, un cod de practică numit CP 310 recomanda ca robinetele de apă caldă să fie plasate în stânga. Trebuie precizat că în această țară nu există sistem de încălzire centralizat și fiecare gospodărie este independentă.

Această tradiție datează dintr-o perioadă în care apa caldă și cea rece erau ținute separate pentru a preveni contaminarea prin conexiune încrucișată, a declarat Kevin Wellman, director executiv al Chartered Institute of Plumbing and Heating Engineering, potrivit bbc.com.

Se pare că acest sistem dual a fost menținut și pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să știe unde este apa caldă și unde este cea rece.

Odată cu apariția centralelor individuale și bateriilor moderne de chiuvetă lucrurile par a se schimba, însă încă sunt gospodării care folosesc vechiul sistem.

Iată alte lucruri inedite în Marea Britanie

Foto: bbc.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot