De ce au britanicii două robinete la chiuvetă?

08.04.2022
De ce au britanicii două robinete la chiuvetă?

Viața în Marea Britanie se desfășoară după reguli diferite față de partea europeană a continentului. De exemplu, circulația autovehiculelor se face pe partea stângă, toate mașinile fabricate în Insulă având volanul pe partea dreaptă. Un alt lucru inedit îl reprezintă faptul că  multe dintre casele britanice au la chiuvetă câte două robinete, unul de apă caldă și celălalt de apă rece și nu unul singur care să deservească ambele servicii.

De ce chiuvetele englezilor au două robinete?

În Marea Britanie, cele mai multe case datează din secolul al XIX-lea și al XX-lea, o perioadă în care încă nu apăruseră separatoarele de apă și valvele moderne. Odată cu dezvoltarea societății au fost introduse canalizările cu apă, însă prima care a ajuns în gospodării a fost apa rece. Rețeaua cu apă caldă a apărut mai târziu și, astfel, a fost creat un sistem dual.

În țările din Insulă, fie că vorbim despre Anglia, Scoția, Irlanda, Irlanda de Nord sau Țara Galilor, este interzis să amesteci apa caldă cu apa rece, fiindcă majoritatea caselor au boilere, iar apa provenită din ele nu este considerată bună de băut. Încă din 1965, un cod de practică numit CP 310 recomanda ca robinetele de apă caldă să fie plasate în stânga. Trebuie precizat că în această țară nu există sistem de încălzire centralizat și fiecare gospodărie este independentă.

Această tradiție datează dintr-o perioadă în care apa caldă și cea rece erau ținute separate pentru a preveni contaminarea prin conexiune încrucișată, a declarat Kevin Wellman, director executiv al Chartered Institute of Plumbing and Heating Engineering, potrivit bbc.com.

Se pare că acest sistem dual a fost menținut și pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să știe unde este apa caldă și unde este cea rece.

Odată cu apariția centralelor individuale și bateriilor moderne de chiuvetă lucrurile par a se schimba, însă încă sunt gospodării care folosesc vechiul sistem.

Iată alte lucruri inedite în Marea Britanie

Foto: bbc.com

Cele mai noi articole
Prima localitate cu numele de București nu a fost capitala României
Prima localitate cu numele de București nu a fost capitala României
Cu toții știm că București este capitala României și nicio localitate din țară nu mai are această denumire. Lucrurile însă nu au stat tot timpul așa, iar numele de „București” a fost... citește tot
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Într-o lume în care tranzacțiile comerciale sunt dominate de monedă și bani electronici, conceptul de barter oferă o incursiune fascinantă în forme mai vechi și mai directe de comerț.... citește tot
Ce este hostingul? De ce este important să beneficiezi de hosting (găzduire web) dacă decizi să-ți faci un site?
Ce este hostingul? De ce este important să beneficiezi de hosting (găzduire web) dacă decizi să-ți faci un site?
Trăim într-o lume ghidată de Internet. Avem aplicații, aflăm informații cu un singur click, zilnic navigăm pe zeci, poate sute de pagini web. Totuși, nu multă lume știe ce pași trebuie să... citește tot