De ce au britanicii două robinete la chiuvetă?

08.04.2022
De ce au britanicii două robinete la chiuvetă?

Viața în Marea Britanie se desfășoară după reguli diferite față de partea europeană a continentului. De exemplu, circulația autovehiculelor se face pe partea stângă, toate mașinile fabricate în Insulă având volanul pe partea dreaptă. Un alt lucru inedit îl reprezintă faptul că  multe dintre casele britanice au la chiuvetă câte două robinete, unul de apă caldă și celălalt de apă rece și nu unul singur care să deservească ambele servicii.

De ce chiuvetele englezilor au două robinete?

În Marea Britanie, cele mai multe case datează din secolul al XIX-lea și al XX-lea, o perioadă în care încă nu apăruseră separatoarele de apă și valvele moderne. Odată cu dezvoltarea societății au fost introduse canalizările cu apă, însă prima care a ajuns în gospodării a fost apa rece. Rețeaua cu apă caldă a apărut mai târziu și, astfel, a fost creat un sistem dual.

În țările din Insulă, fie că vorbim despre Anglia, Scoția, Irlanda, Irlanda de Nord sau Țara Galilor, este interzis să amesteci apa caldă cu apa rece, fiindcă majoritatea caselor au boilere, iar apa provenită din ele nu este considerată bună de băut. Încă din 1965, un cod de practică numit CP 310 recomanda ca robinetele de apă caldă să fie plasate în stânga. Trebuie precizat că în această țară nu există sistem de încălzire centralizat și fiecare gospodărie este independentă.

Această tradiție datează dintr-o perioadă în care apa caldă și cea rece erau ținute separate pentru a preveni contaminarea prin conexiune încrucișată, a declarat Kevin Wellman, director executiv al Chartered Institute of Plumbing and Heating Engineering, potrivit bbc.com.

Se pare că acest sistem dual a fost menținut și pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să știe unde este apa caldă și unde este cea rece.

Odată cu apariția centralelor individuale și bateriilor moderne de chiuvetă lucrurile par a se schimba, însă încă sunt gospodării care folosesc vechiul sistem.

Iată alte lucruri inedite în Marea Britanie

Foto: bbc.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot