De ce au britanicii două robinete la chiuvetă?

08.04.2022
De ce au britanicii două robinete la chiuvetă?

Viața în Marea Britanie se desfășoară după reguli diferite față de partea europeană a continentului. De exemplu, circulația autovehiculelor se face pe partea stângă, toate mașinile fabricate în Insulă având volanul pe partea dreaptă. Un alt lucru inedit îl reprezintă faptul că  multe dintre casele britanice au la chiuvetă câte două robinete, unul de apă caldă și celălalt de apă rece și nu unul singur care să deservească ambele servicii.

De ce chiuvetele englezilor au două robinete?

În Marea Britanie, cele mai multe case datează din secolul al XIX-lea și al XX-lea, o perioadă în care încă nu apăruseră separatoarele de apă și valvele moderne. Odată cu dezvoltarea societății au fost introduse canalizările cu apă, însă prima care a ajuns în gospodării a fost apa rece. Rețeaua cu apă caldă a apărut mai târziu și, astfel, a fost creat un sistem dual.

În țările din Insulă, fie că vorbim despre Anglia, Scoția, Irlanda, Irlanda de Nord sau Țara Galilor, este interzis să amesteci apa caldă cu apa rece, fiindcă majoritatea caselor au boilere, iar apa provenită din ele nu este considerată bună de băut. Încă din 1965, un cod de practică numit CP 310 recomanda ca robinetele de apă caldă să fie plasate în stânga. Trebuie precizat că în această țară nu există sistem de încălzire centralizat și fiecare gospodărie este independentă.

Această tradiție datează dintr-o perioadă în care apa caldă și cea rece erau ținute separate pentru a preveni contaminarea prin conexiune încrucișată, a declarat Kevin Wellman, director executiv al Chartered Institute of Plumbing and Heating Engineering, potrivit bbc.com.

Se pare că acest sistem dual a fost menținut și pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să știe unde este apa caldă și unde este cea rece.

Odată cu apariția centralelor individuale și bateriilor moderne de chiuvetă lucrurile par a se schimba, însă încă sunt gospodării care folosesc vechiul sistem.

Iată alte lucruri inedite în Marea Britanie

Foto: bbc.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot