De ce au britanicii două robinete la chiuvetă?

08.04.2022
De ce au britanicii două robinete la chiuvetă?

Viața în Marea Britanie se desfășoară după reguli diferite față de partea europeană a continentului. De exemplu, circulația autovehiculelor se face pe partea stângă, toate mașinile fabricate în Insulă având volanul pe partea dreaptă. Un alt lucru inedit îl reprezintă faptul că  multe dintre casele britanice au la chiuvetă câte două robinete, unul de apă caldă și celălalt de apă rece și nu unul singur care să deservească ambele servicii.

De ce chiuvetele englezilor au două robinete?

În Marea Britanie, cele mai multe case datează din secolul al XIX-lea și al XX-lea, o perioadă în care încă nu apăruseră separatoarele de apă și valvele moderne. Odată cu dezvoltarea societății au fost introduse canalizările cu apă, însă prima care a ajuns în gospodării a fost apa rece. Rețeaua cu apă caldă a apărut mai târziu și, astfel, a fost creat un sistem dual.

În țările din Insulă, fie că vorbim despre Anglia, Scoția, Irlanda, Irlanda de Nord sau Țara Galilor, este interzis să amesteci apa caldă cu apa rece, fiindcă majoritatea caselor au boilere, iar apa provenită din ele nu este considerată bună de băut. Încă din 1965, un cod de practică numit CP 310 recomanda ca robinetele de apă caldă să fie plasate în stânga. Trebuie precizat că în această țară nu există sistem de încălzire centralizat și fiecare gospodărie este independentă.

Această tradiție datează dintr-o perioadă în care apa caldă și cea rece erau ținute separate pentru a preveni contaminarea prin conexiune încrucișată, a declarat Kevin Wellman, director executiv al Chartered Institute of Plumbing and Heating Engineering, potrivit bbc.com.

Se pare că acest sistem dual a fost menținut și pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să știe unde este apa caldă și unde este cea rece.

Odată cu apariția centralelor individuale și bateriilor moderne de chiuvetă lucrurile par a se schimba, însă încă sunt gospodării care folosesc vechiul sistem.

Iată alte lucruri inedite în Marea Britanie

Foto: bbc.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot