De ce Armata Română a distrus podul de la Cosmești?

03.05.2022
De ce Armata Română a distrus podul de la Cosmești?

Anghel Saligny este considerat unul dintre cei mai mari ingineri constructori din istorie în ceea ce privește proiectarea și construcția podurilor și silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat. Printre realizările sale importante se numără și podul de la Cosmeşti.

Din păcate, această construcție a fost bombardată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial, pentru a împiedica trecerea peste Siret a trupelor germane. Decizia a fost una de ultim moment și a ajutat soldații români să facă față atacului german.

Pe lângă acest pod, Generalul Eremia Grigorescu a condus în zilele de 29 iulie – 6 august 1917 o memorabilă rezistenţă de înfrângere a trupelor germane vrăjmaşe care ajunseseră până la pod. Urmele celui de-al doilea pod se cunosc şi astăzi, sub podul actual, când apele scad, se arată pe site-ul Primăriei Cosmeşti.

Cum a fost construit podul de la Cosmești?

Anghel I. Saligny s-a născut pe 19 aprilie 1854, la Șerbănești, județul Galați și a murit pe 17 iunie 1925, la București. Conform istoricilor, în anul 1882 inginerul a proiectat podul de la Cosmești. Realizarea construcției a durat 3 ani, din 1885 până în 1888.

Podul a fost proiectat să aibă cale ferată deasupra și circulație rutieră sub, iar la vremea respectivă era considerat cel mai frumos pod din România, datorită elementelor metalice decorative.

Pentru prima dată, la construcţia acestui pod s-a folosit aerul comprimat sub clopot, metodă utilizată la podul Rochester din Abnglis de Fleur Saint Dennis în anul 1851, se precizează în arhiva Primăriei Cosmeşti.

Podul realizat de Anghel Saligny a fost utilizat timp de aproximativ 30 de ani, până în data de 2 august 1917, când a fost bombardat de Armata Română, pentru a împiedica trecerea peste Siret a trupelor germane.

După terminarea conflictului, pe rămășițele vechiului pod a fost ridicat altul, care a funcționat până în 1924. Ulterior au mai fost realizate mici retușuri, însă podul există și astăzi, iar autoritățile române vor să îi redea strălucirea de altădată.

Foto: Wikimedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising