De ce a fost interzisă pâinea feliată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial?

03.02.2022
De ce a fost interzisă pâinea feliată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial?

Astăzi, pâine feliată este o banalitate. O găsim în orice supermarket. Dar lucrurile nu au stat întotdeauna astfel. Otto Frederick Rohwedder a fost un imigrant german și în timpul vieții sale s-a gândit cum să ușureze viața gospodinelor din întreaga lume. Drept urmare, bărbatul a inventat, pe data de 7 iulie 1928, feliatorul automat de pâine și odată cu el pâinea feliată.

Înainte de a apărea pâinea feliată, inventatorul a făcut un sondaj în rândul gospodinelor, în care au fost întrebate cât de groasă ar trebui să fie o felie de pâine. În felul acesta se dorea ca pâinea să își păstreze crusta la exterior, iar la interior să rămână moale și fragedă.

Pâinea feliată, interzisă în SUA

Imediat după apariția ei, pâinea feliată a început să fie cumpărată de tot mai mulți oameni. Aceasta era mult mai ușor de depozitat, nu făcea firimituri și putea fi consumată mai simplu. Cu toate acestea, în mod surprinzător, în Statele Unite ale Americii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pâinea feliată a fost interzisă cu desăvârșire. Care a fost motivul unei asemenea decizii?

În anul 1943, autoritățile de la Washington au interzis pâinea feliată pe motive economice. Aceștia considerau că procesul de fabricație al acesteia duce la risipă, iar eforturile pentru susținerea războiului erau imense la vremea respectivă.

Administrația americană a anunțat că brutăriile își pot păstra feliatoare de pâine, însă nu au voie să le folosească. Drept urmare, pe data de 26 ianuarie 1943 au avut loc ample proteste stradale, iar legea care prevedea interzicerea pâinii feliate a fost abrogată. Ulterior, autoritățile americane și-au recunoscut greșeala și au mărturisit că economiile prin acest proces nu sunt semnificative.

Unde a fost folosit primul feliator de pâine?

Primul feliator de pâine, într-o fabrică de panificație, a fost folosit în Brutaria Chillicothe din Missouri. Cetățenii americani erau fascinați de noua invenție, care le ușura viața în bucătărie. După câțiva ani, 80% din pâinea consumată de americani era feliată, fiindcă nu făcea atât de multe firimituri și putea fi prăjită uniform. În plus, fiecare felie de pâine avea aceeași grosime.

Așadar, invenția lui Otto Frederick Rohwedder a schimbat în bine viața oamenilor, iar în prezent pâinea feliată se vinde peste tot în lume.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
Cine nu a auzit despre scriitorul Mihail Sadoveanu? Înainte de scriitorul Sadoveanu a existat omul Mihail Sadoveanu, un bărbat care era pasionat de vânătorie și pescărie. Acesta era înconjurat... citește tot
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot