De ce a fost interzisă pâinea feliată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial?

03.02.2022
De ce a fost interzisă pâinea feliată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial?

Astăzi, pâine feliată este o banalitate. O găsim în orice supermarket. Dar lucrurile nu au stat întotdeauna astfel. Otto Frederick Rohwedder a fost un imigrant german și în timpul vieții sale s-a gândit cum să ușureze viața gospodinelor din întreaga lume. Drept urmare, bărbatul a inventat, pe data de 7 iulie 1928, feliatorul automat de pâine și odată cu el pâinea feliată.

Înainte de a apărea pâinea feliată, inventatorul a făcut un sondaj în rândul gospodinelor, în care au fost întrebate cât de groasă ar trebui să fie o felie de pâine. În felul acesta se dorea ca pâinea să își păstreze crusta la exterior, iar la interior să rămână moale și fragedă.

Pâinea feliată, interzisă în SUA

Imediat după apariția ei, pâinea feliată a început să fie cumpărată de tot mai mulți oameni. Aceasta era mult mai ușor de depozitat, nu făcea firimituri și putea fi consumată mai simplu. Cu toate acestea, în mod surprinzător, în Statele Unite ale Americii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pâinea feliată a fost interzisă cu desăvârșire. Care a fost motivul unei asemenea decizii?

În anul 1943, autoritățile de la Washington au interzis pâinea feliată pe motive economice. Aceștia considerau că procesul de fabricație al acesteia duce la risipă, iar eforturile pentru susținerea războiului erau imense la vremea respectivă.

Administrația americană a anunțat că brutăriile își pot păstra feliatoare de pâine, însă nu au voie să le folosească. Drept urmare, pe data de 26 ianuarie 1943 au avut loc ample proteste stradale, iar legea care prevedea interzicerea pâinii feliate a fost abrogată. Ulterior, autoritățile americane și-au recunoscut greșeala și au mărturisit că economiile prin acest proces nu sunt semnificative.

Unde a fost folosit primul feliator de pâine?

Primul feliator de pâine, într-o fabrică de panificație, a fost folosit în Brutaria Chillicothe din Missouri. Cetățenii americani erau fascinați de noua invenție, care le ușura viața în bucătărie. După câțiva ani, 80% din pâinea consumată de americani era feliată, fiindcă nu făcea atât de multe firimituri și putea fi prăjită uniform. În plus, fiecare felie de pâine avea aceeași grosime.

Așadar, invenția lui Otto Frederick Rohwedder a schimbat în bine viața oamenilor, iar în prezent pâinea feliată se vinde peste tot în lume.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot