De ce a fost interzisă pâinea feliată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial?

03.02.2022
De ce a fost interzisă pâinea feliată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial?

Astăzi, pâine feliată este o banalitate. O găsim în orice supermarket. Dar lucrurile nu au stat întotdeauna astfel. Otto Frederick Rohwedder a fost un imigrant german și în timpul vieții sale s-a gândit cum să ușureze viața gospodinelor din întreaga lume. Drept urmare, bărbatul a inventat, pe data de 7 iulie 1928, feliatorul automat de pâine și odată cu el pâinea feliată.

Înainte de a apărea pâinea feliată, inventatorul a făcut un sondaj în rândul gospodinelor, în care au fost întrebate cât de groasă ar trebui să fie o felie de pâine. În felul acesta se dorea ca pâinea să își păstreze crusta la exterior, iar la interior să rămână moale și fragedă.

Pâinea feliată, interzisă în SUA

Imediat după apariția ei, pâinea feliată a început să fie cumpărată de tot mai mulți oameni. Aceasta era mult mai ușor de depozitat, nu făcea firimituri și putea fi consumată mai simplu. Cu toate acestea, în mod surprinzător, în Statele Unite ale Americii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pâinea feliată a fost interzisă cu desăvârșire. Care a fost motivul unei asemenea decizii?

În anul 1943, autoritățile de la Washington au interzis pâinea feliată pe motive economice. Aceștia considerau că procesul de fabricație al acesteia duce la risipă, iar eforturile pentru susținerea războiului erau imense la vremea respectivă.

Administrația americană a anunțat că brutăriile își pot păstra feliatoare de pâine, însă nu au voie să le folosească. Drept urmare, pe data de 26 ianuarie 1943 au avut loc ample proteste stradale, iar legea care prevedea interzicerea pâinii feliate a fost abrogată. Ulterior, autoritățile americane și-au recunoscut greșeala și au mărturisit că economiile prin acest proces nu sunt semnificative.

Unde a fost folosit primul feliator de pâine?

Primul feliator de pâine, într-o fabrică de panificație, a fost folosit în Brutaria Chillicothe din Missouri. Cetățenii americani erau fascinați de noua invenție, care le ușura viața în bucătărie. După câțiva ani, 80% din pâinea consumată de americani era feliată, fiindcă nu făcea atât de multe firimituri și putea fi prăjită uniform. În plus, fiecare felie de pâine avea aceeași grosime.

Așadar, invenția lui Otto Frederick Rohwedder a schimbat în bine viața oamenilor, iar în prezent pâinea feliată se vinde peste tot în lume.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot