Cum l-a pus Brâncuși pe un magnat american să-i măture atelierul?

21.10.2020
Cum l-a pus Brâncuși pe un magnat american să-i măture atelierul?

Constantin Brâncuși (1876 – 1957) a fost unul dintre cei mai mari sculptori ai umanității. Operele sale, unele de valori inestimabile, pot fi văzute în multe locații din lume. Viața artistului este una demnă de film, cu multe evenimente care au intrat în istorie.

Geniul lui Brâncuși a fost apreciat peste tot în lume, de cei care au avut înclinații către artă. O întâmplare care a rămas în istorie a fost momentul când magnatul american Nelson Rockefeller l-a vizitat pe sculptor în atelierul său, la Montparnasse. Acesta era un mare admirator al Muzeului de Artă Modernă din New York și a operelor făcute de român.

Constantin Brâncuși, față în față cu Nelson Rockefeller

Vizita făcută de magnatul american artistului român a fost relatată de sculptorul francez François Stahly. După mai multe discuții, Nelson Rockefeller are o atitudine demnă de o persoană foarte bogată, în raport cu una care are un statut social inferior. Geniul creatorului român a ieșit la iveală, iar răspunsul a rămas în memoria colectivă a admiratorilor sculptorului român.

Nelson Rockefeller: Ce pot face pentru dumneavoastră?
Constantin Brâncuși: Pune mâna pe această mătură și curăță-mi atelierul…

Episodul este susținut și de mărturia Soranei Georgescu-Gorjan, fiica lui Ștefan G.- Gorjan. Rockefeller s-a conformat răspunsului și a pus mâna pe mătură, probabil, pentru prima dată în viața sa, curățând atelierul lui Brâncuși. Trebuie specificat că americanul era o persoană foarte inteligentă și nu s-a simțit ofensat, putând descifra în substrat atitudinea prietenească a românului.

Cine a fost Nelson Rockefeller?

Nelson Rockefeller a îndeplinit funcția de guvernator al statului New York și apoi pe cea de al 41-lea vicepreședinte al SUA (1974-1977), în timpul mandatului președintelui Gerald Ford. La momentul morții, acesta avea o avere de 1,1 miliarde de dolari.

Cum a murit Constantin Brâncuși?

Constantin Brâncuși și-a găsit sfârșitul la Paris. Despre ultima clipă a sculptorului s-au scris multe, fiind numeroase dezbateri despre ce a spus acesta pe patul morții. Scriitorul Eugen Jebeleanu susține că Brâncuși a murmurat ultimele cuvinte: „Sunt în fața perdelei celei negre, nimic nu mă mai interesează. Vreau să mor”. Ulterior, în fața episcopului care venise să îl împărtășească acesta a spus: „Mor cu sufletul neîmpăcat că voi putrezi în pământ străin, departe de ființa cea mai dragă, mama mea”.

Cu toate acestea, specialiștii nu sunt de acord că aceasta a fost ultima dorință a lui Brâncuși, fiindcă sculptorul își cumpărase în timpul vieții loc de veci la Paris. Constantin Brâncuși se stinge din viață pe 16 martie 1957, la ora 2 dimineața, la vârsta de 81 de ani, iar pe 19 martie este înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris.

Cauza morții lui Constantin Brâncuși este o necunoscută, însă potrivit zvonurilor se spune că acesta avea gusturi rafinate pe care le-a practicat și în ultimele sale zile din viață. Sculptorul avea obiceiul de a bea multă șampanie rece, lucru care i-ar fi provocat până la urmă o pneumonie puternică și fatală.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot