Cine a fost domnișoara Pogany, muza lui Brâncuși?

19.02.2020
Cine a fost domnișoara Pogany, muza lui Brâncuși?

Constantin Brâncuși este unul dintre cei mai mari sculptori din istoria omeniri. Artistul s-a născut la data de 19 februarie 1876 și a avut o viață plină de controverse până când a murit în data de 16 martie 1957.

Chiar și după moartea sa tot sunt controverse legate de acesta, ultima fiind desemnarea cântăreței Irina Rimes ambasadoarea evenimentelor legate de Ziua Națională Constantin Brâncuși. Sigur, sculptorul nu ar fi fost deranjat de acest lucru, fiindcă i-au plăcut mereu femeile frumoase.

De-a lungul vieții, sculptorul a avut mai multe muze, însă una dintre ele a dus la realizarea uneia dintre cele mai îndrăznețe sculpturi. Pictorița maghiară Margit Pogany l-a inspirat pe Brâncuși să creeze sculptura care îi poartă numele, „Mademoiselle Pogany”.

Cum s-au întâlnit Pogany cu Brâncuși?

Margit Pogany l-a întâlnit pe Constantin Brâncuși la Paris. Ea studia artele frumoase, iar el căuta o muză. Datele istorice arată că Pogany era fascinată de sculpturile lui Brâncuși și i-a devenit până la urmă iubită.

Brâncuși a creat cinci versiuni ale „Domnișoarei Pogany”, în decurs de două decenii. În 1912 a realizat, prima dată, un mulaj de ghips. Opera a evoluat în patru variante de bronz și una de marmură. Una dintre aceste versiuni de bronz poate fi admirată la Muzeul Metropolitan de Artă Modernă din New York, în timp ce versiunea de marmură poate fi găsită la Muzeul de Artă Modernă din Paris.

Sculptura „Domnișoara Pogany” este considerată de critici drept una dintre cele mai celebre și cutezătoare portrete ale secolului al XX-lea. Opera reprezintă o nouă concepție a portretului.

Relația dintre Constantin Brâncuși și Margit Pogany a ținut câteva luni. După Primul Război Mondial, domnișoara a plecat în Australia, unde a devenit o pictoriță apreciată. Cei doi au ținut corespondența până în anul 1937.

În anii 1950, unul dintre foștii ucenici ai lui Constantin Brâncuși, artistul oltean Octavian Moșescu, a realizat o replică a sculpturii Pogany. Acesta a folosit unul dintre mulajele de bronz ale lui Constantin Brâncuși și a creat încă o ”Domnișoară Pogany”.

Muzeul de Artă din Craiova a cumpărat lucrarea în anul 1976, iar de atunci iubitorii de artă o pot vedea și admira în toată splendoarea ei. Replica a fost evaluată la două milioane de euro.

Brancusi, alaturi de Mademoiselle Pogany

Foto: hungarianfreepress.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot