Cine a fost domnișoara Pogany, muza lui Brâncuși?

19.02.2020
Cine a fost domnișoara Pogany, muza lui Brâncuși?

Constantin Brâncuși este unul dintre cei mai mari sculptori din istoria omeniri. Artistul s-a născut la data de 19 februarie 1876 și a avut o viață plină de controverse până când a murit în data de 16 martie 1957.

Chiar și după moartea sa tot sunt controverse legate de acesta, ultima fiind desemnarea cântăreței Irina Rimes ambasadoarea evenimentelor legate de Ziua Națională Constantin Brâncuși. Sigur, sculptorul nu ar fi fost deranjat de acest lucru, fiindcă i-au plăcut mereu femeile frumoase.

De-a lungul vieții, sculptorul a avut mai multe muze, însă una dintre ele a dus la realizarea uneia dintre cele mai îndrăznețe sculpturi. Pictorița maghiară Margit Pogany l-a inspirat pe Brâncuși să creeze sculptura care îi poartă numele, „Mademoiselle Pogany”.

Cum s-au întâlnit Pogany cu Brâncuși?

Margit Pogany l-a întâlnit pe Constantin Brâncuși la Paris. Ea studia artele frumoase, iar el căuta o muză. Datele istorice arată că Pogany era fascinată de sculpturile lui Brâncuși și i-a devenit până la urmă iubită.

Brâncuși a creat cinci versiuni ale „Domnișoarei Pogany”, în decurs de două decenii. În 1912 a realizat, prima dată, un mulaj de ghips. Opera a evoluat în patru variante de bronz și una de marmură. Una dintre aceste versiuni de bronz poate fi admirată la Muzeul Metropolitan de Artă Modernă din New York, în timp ce versiunea de marmură poate fi găsită la Muzeul de Artă Modernă din Paris.

Sculptura „Domnișoara Pogany” este considerată de critici drept una dintre cele mai celebre și cutezătoare portrete ale secolului al XX-lea. Opera reprezintă o nouă concepție a portretului.

Relația dintre Constantin Brâncuși și Margit Pogany a ținut câteva luni. După Primul Război Mondial, domnișoara a plecat în Australia, unde a devenit o pictoriță apreciată. Cei doi au ținut corespondența până în anul 1937.

În anii 1950, unul dintre foștii ucenici ai lui Constantin Brâncuși, artistul oltean Octavian Moșescu, a realizat o replică a sculpturii Pogany. Acesta a folosit unul dintre mulajele de bronz ale lui Constantin Brâncuși și a creat încă o ”Domnișoară Pogany”.

Muzeul de Artă din Craiova a cumpărat lucrarea în anul 1976, iar de atunci iubitorii de artă o pot vedea și admira în toată splendoarea ei. Replica a fost evaluată la două milioane de euro.

Brancusi, alaturi de Mademoiselle Pogany

Foto: hungarianfreepress.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot