Cum îl înșela soția Ileana pe Ion Creangă cu un călugăr?

26.10.2021
Cum îl înșela soția Ileana pe Ion Creangă cu un călugăr?

Ion Creangă s-a născut pe 1 martie 1837, la Humulești. Viața sa a rămas cunoscută în ochii publicului datorită autobiografiei „Amintiri din copilărie”. Scriitorul a avut o viață grea încă din copilărie, iar la maturitate lucrurile nu s-au îmbunătățit foarte mult. Ba dimpotrivă. 

Viața lui Ion Creangă

Ion Creangă mai era numit și Ionică Torcălău, acesta fiind o fire rebelă încă de când era copil. Traiul iubitului povestitor din Humulești a fost unul greu, vremurile fiind dificile pentru toată lumea în acea perioadă. Mama sa a dorit ca fiul ei să se facă preot și să aibă o familie stabilă, însă lucrurile nu au stat tocmai așa.

Ion Creangă a avut o familie numeroasă cu şapte fraţi şi surori: Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile şi Petre. Ultimii trei au murit în copilărie, iar Zahei, Maria şi Ileana în anul 1919. Povestitorul și-a relatat copilăria în cea mai importantă operă a sa: „Amintiri din copilărie”.

Ion Creangă a fost fiu de țăran și a început școala primară în sat, în anul 1847. Ulterior, mama acestuia îl încredințează pe băiat bunicului matern, David Creangă, care-l duce pe valea Bistriţei, la Broşteni, unde continuă să studieze.

În anul 1853 acesta este înscris la Şcoala Domnească de la Târgu Neamţ sub numele Ştefănescu Ion, avându-l ca profesor pe părintele Isaia Teodorescu (Popa Duhu). Ulterior, tânărul este dus la Şcoala catihetică din Fălticeni pentru a deveni preot, acesta fiind visul mamei sale. Aici, povestitorul preia numele de Ion Creangă, pe care îl păstrează până la sfârșitul vieții. Din păcate, după o vreme școala din Fălticeni este desființată, iar Creangă este nevoit să plece la Iaşi, unde termină cursul inferior al Seminarului teologic „Veniamin Costachi” de la Socola.

Cum îl înșela Ileana pe Ion Creangă cu un călugăr?

La Iași, Ion Creangă se îndrăgostește de Ileana, fiica preotului Ioan Grigoriu de la biserica „Patruzeci de sfinţi”. Rebelul din Humulești devine diacon, pe data de 26 decembrie 1859, chiar la lăcașul sfânt al celui care avea să îi devină socru. Un an mai târziu, pe 19 decembrie se naște fiul său Constantin.

Nu mai puțin de 12 ani acesta a fost dascăl și diacon la diferite biserici din Iași. Se spune că pe vremea când practica preoția, Ion Creangă avea o pasiune pentru călugărițe. Se pare că nu de puține ori, o mulțime de călugărițe ar fi trecut prin patul tânărului diacon.

Că diaconul Creangă s-ar fi dus pe la mănăstiri în scop de petrecere şi că ar fi putut avea chiar şi unele legături sentimentale, fiind atunci un tânăr plăcut la vedere, este un lucru ce poate n-a fost, dar care n-ar fi de mirare, a precizat criticul George Călinescu.

Pe data de 10 octombrie 1872, Ion Creangă a fost exclus definitiv din lumea preoțească, motivele fiind multiple: a fost părăsit de nevastă, a tras cu puşca în ciorile care murdăreau Biserica Golia şi s-a tuns ca un mirean, lucruri considerate incompatibile cu statutul de diacon.

Potrivit criticilor, se pare că Ion Creangă s-a căsătorit cu Ileana din interes, pentru a fi hirotonisit. Ba mai mult, cei doi soți nu au fost fideli unul altuia Ileana înșelându-l pe Creangă cu un călugăr de la Golia, în timp ce scriitorul avea o amantă la Iași. Drept urmare, divorțul a venit normal în anul 1873, copilul Constantin revenindu-i în îngrijire lui Ion Creangă.

Judecând drept chiar fără a cunoaşte purtările Ilenei, este hotărât că Creangă n-a fost iubit de nevastă, care dacă l-a înşelat  cumva, a făcut acesta cu cugetul cel mai onest. Fetiţa de 15 ani devenită femeia tânără de 22 de ani, se găsi în faţa unui om vesel, slobod la gură şi la purtări, însă aprins la mânie, încăpăţânat în ideile lui, de mentalitate ţărănească, hotărât să pună rânduială în familie dăscăleşte, lovindu-şi copilul cu palma peste gură la vreo necuvinţă şi prin urmare cruţând tot mai puţin femeia, pe care n-o vedea superioară bărbatului, a scris George Călinescu în ”Viaţa şi Opera lui Creangă”.

Constantin Creangă, singurul copil al lui Ion Creangă.

Cum a murit Ion Creangă?

Ion Creangă a murit pe 31 decembrie 1889, în Iași, la vârsta de 52 de ani. Se pare că înainte să se stingă, scriitorul a petrecut pe măsură. Acesta suferea de epilepsie și ultimele ore din viaţă le-a petrecut  în compania unui amic, Ştefan Drăghici, cu care a cutreierat străzile Iaşiului, acolo unde naratorul era extrem de cunoscut.

Pe 31 decembrie 1889, în jurul orei 13.00, după 20 de gogoși uriașe cu dulceață consumate într-o patiserie și trei pahare de coniac într-o băcănie, murea la Iași de epilepsie și apoplexie (…), nota Paul Cernat, profesor și critic literar.

Ion Creangă a fost înmormântat pe data de 2 ianuarie 1890, la cimitirul Eternitatea din Iaşi. Scriitorul avea doar 52 de ani.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot