Cum au evoluat salariile românilor după 1989?

25.07.2023
Cum au evoluat salariile românilor după 1989?

Regimul comunist a domnit în România pentru o perioadă de peste 40 de ani. Amprenta sistemului se poate vedea și în prezent, în special în arhitectură și mentalitate. După căderea comuniștilor, deschiderea economică a însemnat pentru români un nou început. Cum au evoluat salariile românilor după 1989?

Cât au crescut salariile după 1989?

salariile

Din 1947 până în anul 1989, regimul comunist a subjugat economia românească pentru propriile interese. Pe când românii stăteau la cozi și erau uciși în închisori pentru că aveau curajul să-și ceară drepturile, elita trăia în palatele luate cu forța din centrul capitalei.

Deși socialismul sună bine, în realitate nu este nimic altceva decât o ideologie utopică. Conform socialiștilor, toți oamenii trebuie să fie egali din punct de vedere financiar. Toate bunurile sunt confiscate de către stat și împărțite după bunul plac de clasa superioară.

Regimul închis producea și vindea într-un sistem care era controlat tot de el, de aceea după căderea comunismului toate fabricile au eșuat. Pentru români, anul 1989 a reprezentat un nou început de care ne putem bucura chiar și în prezent.

Din punct de vedere economic, puterea de cumpărare a oamenilor a crescut considerabil. În anul 1990, salariul net a unui român era de 3.381 lei net, în care bunurile aveau un preț ridicat. La 10 ani, începerea mileniului doi îi găsea pe români milionari. Salariul mediu net era de aproximativ 1.000.000 lei, cu o creștere de aproximativ 65% de anul precedent.

În 2005, revoluția bancară a scăzut veniturile, iar milioanele au dispărut, apărând sutele și miile. Salariul mediu era de aproximativ  750 lei, iar la intrarea în UE în 2007, salariul aproape se dublase. Trecând în timp, la început de pandemie în 2020, salariul minim brut era de aproximativ 2.230 lei, iar de la 1 ianuarie 2024 veniturile minime lunare vor crește la 3.750 lei brut.

Câți ani trebuie să muncești pentru a-ți cumpăra un apartament?

În prezent, cei mai mulți dintre români apelează la bancă pentru a avea veniturile necesare ca să cumpere o locuință. Cele mai scumpe case se regăsesc în București, unde prețurile au crescut considerabil.

Pentru a achiziționa un apartament nou cu două camere, care are o suprafață utilă de 50 metri pătrați, un român trebuie să sacrifice peste 99 de salarii. Salariul mediu pe economie este puțin peste 3.400 lei, iar un metru pătrat în Capitală se vinde cu peste 1.400 de euro. Prețul mediu a unui apartament din București este de aproximativ 70.000 lei, adică în jur de 340.000 lei.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot