Cum au anunțat telefoanele cu Android cutremurul înainte să se întâmple?

03.11.2022
Cum au anunțat telefoanele cu Android cutremurul înainte să se întâmple?

România a fost zguduită în această dimineață de un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe scara Richter. Potrivit datelor oficiale, acesta a fost cel mai mare seism din ultimii doi ani de pe teritoriul țării noastre. Surprinzător a fost faptul că deși avem acel sistem național RO-ALERT pentru smartphone-uri acesta nu a funcționat și nu și-a înștiințat cetățenii despre eventualul pericol.

Google, mai tare decât sistemul RO-ALERT

Seismul de 5,4 grade pe scara Richter s-a simțit puternic în București, dar și în alte zone din țară. Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au transmis că sistemul RO-ALERT funcționează după producerea cutremurului, dacă au avut loc consecințe devastatoare și înștiințează populația unde sunt cele mai apropiate puncte de ajutor.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă), a anunțat IGSU.

În mod surprinzător, posesorii de smartphone-uri cu sistemul de operare Android au fost înștiințați cu 10 – 15 secunde înainte de cutremur că urmează să aibă loc un astfel de eveniment. Cum a fost posibil ca un sistem gratis să fie mai eficient decât unul cu bani? Totul a fost explicat într-o postare pe Facebook a lui Lucian Mândruță.

După ultimele actualizări ale sistemului de operare, Androidul folosește accelerometrele din telefon (da, cele care îi spun dacă l-ai întors pe orizontală sau pe verticală) pentru a detecta mișcările bruște ale aparatului. Mai mult, în sistem se află încărcate deja patternurile mișcărilor seismice. Telefonul analizează mișcarea proprie, o compară cu cea din timpul unui cutremur și, dacă seamănă, transmite alerta spre server.

Dacă mișcările se întâmplă într-un singur telefon, ele sunt ignorate de sistem. Dar dacă se întâmplă în zeci, sute, mii, atunci serverul stabilește cu un mare grad de probabilitate atât zona de epicentru cât și magnitudinea. După care dă alerta în zona de acțiune potențială a cutremurului, folosind mesageria sistemului de operare.

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 160 de kilometri, astfel că undele seismice au ajuns la suprafață în Vrancea cu puțin timp înainte să se simtă și în București sau Iași. Dacă seismul era mai de suprafață, probabil că alerta venea cu 20 – 30 de secunde înainte de eveniment.

Sistemul de la Google a fost dezvoltat în California și este utilizat în zone cu puternică activitate seismică. Până astăzi nimeni nu știa că acesta este activ și în România. Surprinzător este faptul că telefoanele de la Apple nu pot să facă așa ceva, încă, deşi sunt cele mai scumpe smartphone-uri din lume.

În concluzie, se pare că tehnologia nu este ceva rău, așa cum susțin unii, și poate ajuta la salvarea multor vieți.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising