Cum au anunțat telefoanele cu Android cutremurul înainte să se întâmple?

03.11.2022
Cum au anunțat telefoanele cu Android cutremurul înainte să se întâmple?

România a fost zguduită în această dimineață de un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe scara Richter. Potrivit datelor oficiale, acesta a fost cel mai mare seism din ultimii doi ani de pe teritoriul țării noastre. Surprinzător a fost faptul că deși avem acel sistem național RO-ALERT pentru smartphone-uri acesta nu a funcționat și nu și-a înștiințat cetățenii despre eventualul pericol.

Google, mai tare decât sistemul RO-ALERT

Seismul de 5,4 grade pe scara Richter s-a simțit puternic în București, dar și în alte zone din țară. Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au transmis că sistemul RO-ALERT funcționează după producerea cutremurului, dacă au avut loc consecințe devastatoare și înștiințează populația unde sunt cele mai apropiate puncte de ajutor.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă), a anunțat IGSU.

În mod surprinzător, posesorii de smartphone-uri cu sistemul de operare Android au fost înștiințați cu 10 – 15 secunde înainte de cutremur că urmează să aibă loc un astfel de eveniment. Cum a fost posibil ca un sistem gratis să fie mai eficient decât unul cu bani? Totul a fost explicat într-o postare pe Facebook a lui Lucian Mândruță.

După ultimele actualizări ale sistemului de operare, Androidul folosește accelerometrele din telefon (da, cele care îi spun dacă l-ai întors pe orizontală sau pe verticală) pentru a detecta mișcările bruște ale aparatului. Mai mult, în sistem se află încărcate deja patternurile mișcărilor seismice. Telefonul analizează mișcarea proprie, o compară cu cea din timpul unui cutremur și, dacă seamănă, transmite alerta spre server.

Dacă mișcările se întâmplă într-un singur telefon, ele sunt ignorate de sistem. Dar dacă se întâmplă în zeci, sute, mii, atunci serverul stabilește cu un mare grad de probabilitate atât zona de epicentru cât și magnitudinea. După care dă alerta în zona de acțiune potențială a cutremurului, folosind mesageria sistemului de operare.

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 160 de kilometri, astfel că undele seismice au ajuns la suprafață în Vrancea cu puțin timp înainte să se simtă și în București sau Iași. Dacă seismul era mai de suprafață, probabil că alerta venea cu 20 – 30 de secunde înainte de eveniment.

Sistemul de la Google a fost dezvoltat în California și este utilizat în zone cu puternică activitate seismică. Până astăzi nimeni nu știa că acesta este activ și în România. Surprinzător este faptul că telefoanele de la Apple nu pot să facă așa ceva, încă, deşi sunt cele mai scumpe smartphone-uri din lume.

În concluzie, se pare că tehnologia nu este ceva rău, așa cum susțin unii, și poate ajuta la salvarea multor vieți.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot