Smartphone-urile ascultă utilizatorii pentru a personaliza reclamele

29.12.2023
Smartphone-urile ascultă utilizatorii pentru a personaliza reclamele

În era tehnologiei moderne, utilizatorii de smartphone-uri au tot mai des senzația că dispozitivele lor mobile ar putea asculta conversațiile private, generând ulterior reclame personalizate și anunțuri legate de subiectele discutate. Deși până în prezent nu există o confirmare oficială cu privire la această practică, cercetările recente par să schimbe perspectiva asupra acestui aspect.

Smartphone-urile ascultă ceea ce vorbim

În 2018, Northeastern University a efectuat un studiu amănunțit asupra a 18.000 de aplicații Android, fără a găsi dovezi clare că ele ar activa în secret microfoanele smartphone-urilor. Cu toate acestea, fenomenul persistă, iar utilizatorii continuă să remarce apariția unor reclame sugestive după discuții private, potrivit repubblica.it.

Recent, revista 404 Media a descoperit informații despre o companie de marketing, Cox Media Group (CMG), care promovează un serviciu numit „Active Listening.” Acesta ar presupune ascultarea conversațiilor utilizatorilor prin intermediul smartphone-urilor, televizoarelor inteligente și altor dispozitive, identificând potențiali consumatori în timp real.

Ce ar însemna pentru afacerea dumneavoastră dacă ați putea să vă orientați către potențialii clienți care își discută în mod activ nevoile în conversațiile de zi cu zi? Nu, nu este vorba de un episod din Black Mirror, ci de „date vocale”. Iar CMG are capacitățile necesare pentru a le utiliza în avantajul afacerii dumneavoastră, susținea CMG într-un anunț pe o pagină web care ulterior a fost ștearsă, potrivit sursei citate mai sus.

Cu toate că nu există date concrete sau rapoarte de la companiile care utilizează acest serviciu, ideea este îngrijorătoare și ridica întrebări cu privire la legalitatea acestei practici. CMG susține că este legal să asculte conversațiile, deoarece utilizatorii și-ar da, de obicei, consimțământul atunci când acceptă termenii și condițiile software-ului sau ale aplicațiilor pe care le descarcă.

Este legal să fie ascultată conversația?

În ciuda afirmațiilor CMG, există îndoieli și neclarități legate de modul în care serviciul „Active Listening” funcționează și cum colectează datele. Utilizatorii de iPhone sunt notificați atunci când o aplicație accesează microfonul, ceea ce arată o transparență mai mare în privința acestui aspect.

În încercarea de a aduce clarificări, revista 404 Media a contactat companii gigant precum Amazon, Microsoft și Google, partenerii CMG. Amazon a negat utilizarea acestui serviciu pe dispozitivele sale Echo, iar Google a subliniat că Android împiedică aplicațiile să colecteze date audio în perioadele de inactivitate. Cu toate acestea, rămân puține certitudini și numeroase întrebări care solicită o atenție mai atentă din partea utilizatorilor și reglementatorilor.

Este perfect legal ca telefoanele și alte dispozitive să vă asculte. Acest lucru se datorează faptului că, de obicei, consumatorii își dau consimțământul atunci când acceptă termenii și condițiile software-ului sau ale aplicațiilor pe care le descarcă, a explicat compania de marketing CMG, potrivit sursei citate mai sus.

În concluzie, problema privind ascultarea conversațiilor prin smartphone-uri ridică semne de întrebare importante cu privire la securitatea datelor și respectarea vieții private. Este esențial să fim conștienți de termenii și condițiile pe care le acceptăm și să solicităm transparență din partea companiilor care dezvoltă astfel de tehnologii pentru a proteja drepturile și confidențialitatea oamenilor.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot