Smartphone-urile ascultă utilizatorii pentru a personaliza reclamele

29.12.2023
Smartphone-urile ascultă utilizatorii pentru a personaliza reclamele

În era tehnologiei moderne, utilizatorii de smartphone-uri au tot mai des senzația că dispozitivele lor mobile ar putea asculta conversațiile private, generând ulterior reclame personalizate și anunțuri legate de subiectele discutate. Deși până în prezent nu există o confirmare oficială cu privire la această practică, cercetările recente par să schimbe perspectiva asupra acestui aspect.

Smartphone-urile ascultă ceea ce vorbim

În 2018, Northeastern University a efectuat un studiu amănunțit asupra a 18.000 de aplicații Android, fără a găsi dovezi clare că ele ar activa în secret microfoanele smartphone-urilor. Cu toate acestea, fenomenul persistă, iar utilizatorii continuă să remarce apariția unor reclame sugestive după discuții private, potrivit repubblica.it.

Recent, revista 404 Media a descoperit informații despre o companie de marketing, Cox Media Group (CMG), care promovează un serviciu numit „Active Listening.” Acesta ar presupune ascultarea conversațiilor utilizatorilor prin intermediul smartphone-urilor, televizoarelor inteligente și altor dispozitive, identificând potențiali consumatori în timp real.

Ce ar însemna pentru afacerea dumneavoastră dacă ați putea să vă orientați către potențialii clienți care își discută în mod activ nevoile în conversațiile de zi cu zi? Nu, nu este vorba de un episod din Black Mirror, ci de „date vocale”. Iar CMG are capacitățile necesare pentru a le utiliza în avantajul afacerii dumneavoastră, susținea CMG într-un anunț pe o pagină web care ulterior a fost ștearsă, potrivit sursei citate mai sus.

Cu toate că nu există date concrete sau rapoarte de la companiile care utilizează acest serviciu, ideea este îngrijorătoare și ridica întrebări cu privire la legalitatea acestei practici. CMG susține că este legal să asculte conversațiile, deoarece utilizatorii și-ar da, de obicei, consimțământul atunci când acceptă termenii și condițiile software-ului sau ale aplicațiilor pe care le descarcă.

Este legal să fie ascultată conversația?

În ciuda afirmațiilor CMG, există îndoieli și neclarități legate de modul în care serviciul „Active Listening” funcționează și cum colectează datele. Utilizatorii de iPhone sunt notificați atunci când o aplicație accesează microfonul, ceea ce arată o transparență mai mare în privința acestui aspect.

În încercarea de a aduce clarificări, revista 404 Media a contactat companii gigant precum Amazon, Microsoft și Google, partenerii CMG. Amazon a negat utilizarea acestui serviciu pe dispozitivele sale Echo, iar Google a subliniat că Android împiedică aplicațiile să colecteze date audio în perioadele de inactivitate. Cu toate acestea, rămân puține certitudini și numeroase întrebări care solicită o atenție mai atentă din partea utilizatorilor și reglementatorilor.

Este perfect legal ca telefoanele și alte dispozitive să vă asculte. Acest lucru se datorează faptului că, de obicei, consumatorii își dau consimțământul atunci când acceptă termenii și condițiile software-ului sau ale aplicațiilor pe care le descarcă, a explicat compania de marketing CMG, potrivit sursei citate mai sus.

În concluzie, problema privind ascultarea conversațiilor prin smartphone-uri ridică semne de întrebare importante cu privire la securitatea datelor și respectarea vieții private. Este esențial să fim conștienți de termenii și condițiile pe care le acceptăm și să solicităm transparență din partea companiilor care dezvoltă astfel de tehnologii pentru a proteja drepturile și confidențialitatea oamenilor.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot