Fast charger strică bateria telefonului sau este doar un mit? De ce nu se pun baterii mai mari/durabile pe telefoane?

01.11.2023
Fast charger strică bateria telefonului sau este doar un mit? De ce nu se pun baterii mai mari/durabile pe telefoane?

Este foarte greu, aproape imposibil, să trăiești în prezent fără tehnologie. Conectarea este esențială în societatea în care trăim, astfel că toți dorim ca dispozitivele noastre electronice să se încarce cât mai repede. Producătorii de baterii ne-au ascultat rugăminţile şi au dezvoltat o tehnologie numită ”fast charging”, adică încărcare rapidă. Cu toate acestea, există unele voci care susțin că acest procedeu strică bateria. Dar care este adevărul?

Se strică sau nu bateria telefonului, dacă o încărcăm rapid?

Utilizarea unui încărcător rapid pentru dispozitivele electronice, cum ar fi smartphone-uri și tablete, nu strică bateria în mod direct. Totuși, există câteva aspecte de luat în considerare.

Încărcătoarele rapide pot genera mai multă căldură în timpul procesului de încărcare. Căldura poate avea un impact negativ asupra bateriei pe termen lung. Temperaturile ridicate pot duce la degradarea bateriei mai rapid decât temperaturile normale. Prin urmare, este important să nu supraîncălziți dispozitivul în timpul încărcării rapide.

Bateriile au un număr limitat de cicluri de încărcare-descărcare pe care le pot suporta înainte de a se degrada semnificativ. Utilizarea unui încărcător rapid în mod regulat poate epuiza ciclurile de încărcare mai rapid decât un încărcător obișnuit, deoarece dispozitivul se încarcă mai rapid. Cu toate acestea, impactul asupra ciclurilor de încărcare poate fi relativ mic și este puțin probabil să fie o problemă pentru majoritatea utilizatorilor.

Calitatea și tehnologia bateriei din dispozitivul dumneavoastră pot influența impactul încărcătorului rapid. Bateriile mai recente și mai avansate sunt proiectate pentru a gestiona încărcarea rapidă în mod mai eficient și a minimiza deteriorarea. Prin urmare, aparatele electronice de înaltă calitate pot rezista mai bine la încărcarea rapidă.

Multe dispozitive moderne au tehnologie de reglare automată a puterii pentru a reduce viteza de încărcare atunci când bateria se apropie de capacitatea maximă. Aceasta ajută la protejarea bateriei împotriva supraincarcării.

În concluzie, utilizarea unui încărcător rapid în mod moderat nu va strica bateria în mod semnificativ. Cu toate acestea, este important să vă asigurați că folosiți dispozitive și încărcătoare de calitate, să monitorizați temperatura dispozitivului în timpul încărcării rapide și să urmați recomandările producătorului pentru a menține bateria în cea mai bună formă posibilă. Evitați supraîncălzirea dispozitivului și încărcarea lui la niveluri maxime pentru a prelungi durata de viață a bateriei.

De ce evită producătorii să pună baterii mai mari de 5000 mAh pe telefoane?

Producătorii ar putea rezolva problema cu care se confruntă clienții (bateria se termină repede) montând baterii de peste 6.000 mAh pe telefoane. Dar nu fac acest lucru. Motivul? Acestea din urmă fac parte din categoria mărfurilor periculoase și sunt integrate sub clasa substanțelor și obiectelor explozive. Transportul mărfurilor periculoase, intern și internațional, se realizează în conformitate cu așa-zisul acord multilateral M332.

Începând cu anul 2021 „Acordul european privind transportul rutier internațional de mărfuri periculoase (ADR)” a devenit „Acordul privind transportul rutier internațional de mărfuri periculoase” deoarece există din ce în ce mai multe țări semnatare ale acordului din afara Europei.

Dacă ar mări bateriile, producătorii ar putea întâmpina dificultăți în a livra astfel de telefoane, fiind nevoiți să îndeplinească noi condiții pentru ca transportul să fie realizat în conformitate cu Acordul ADR 2021.

Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot