Fast charger strică bateria telefonului sau este doar un mit? De ce nu se pun baterii mai mari/durabile pe telefoane?

01.11.2023
Fast charger strică bateria telefonului sau este doar un mit? De ce nu se pun baterii mai mari/durabile pe telefoane?

Este foarte greu, aproape imposibil, să trăiești în prezent fără tehnologie. Conectarea este esențială în societatea în care trăim, astfel că toți dorim ca dispozitivele noastre electronice să se încarce cât mai repede. Producătorii de baterii ne-au ascultat rugăminţile şi au dezvoltat o tehnologie numită ”fast charging”, adică încărcare rapidă. Cu toate acestea, există unele voci care susțin că acest procedeu strică bateria. Dar care este adevărul?

Se strică sau nu bateria telefonului, dacă o încărcăm rapid?

Utilizarea unui încărcător rapid pentru dispozitivele electronice, cum ar fi smartphone-uri și tablete, nu strică bateria în mod direct. Totuși, există câteva aspecte de luat în considerare.

Încărcătoarele rapide pot genera mai multă căldură în timpul procesului de încărcare. Căldura poate avea un impact negativ asupra bateriei pe termen lung. Temperaturile ridicate pot duce la degradarea bateriei mai rapid decât temperaturile normale. Prin urmare, este important să nu supraîncălziți dispozitivul în timpul încărcării rapide.

Bateriile au un număr limitat de cicluri de încărcare-descărcare pe care le pot suporta înainte de a se degrada semnificativ. Utilizarea unui încărcător rapid în mod regulat poate epuiza ciclurile de încărcare mai rapid decât un încărcător obișnuit, deoarece dispozitivul se încarcă mai rapid. Cu toate acestea, impactul asupra ciclurilor de încărcare poate fi relativ mic și este puțin probabil să fie o problemă pentru majoritatea utilizatorilor.

Calitatea și tehnologia bateriei din dispozitivul dumneavoastră pot influența impactul încărcătorului rapid. Bateriile mai recente și mai avansate sunt proiectate pentru a gestiona încărcarea rapidă în mod mai eficient și a minimiza deteriorarea. Prin urmare, aparatele electronice de înaltă calitate pot rezista mai bine la încărcarea rapidă.

Multe dispozitive moderne au tehnologie de reglare automată a puterii pentru a reduce viteza de încărcare atunci când bateria se apropie de capacitatea maximă. Aceasta ajută la protejarea bateriei împotriva supraincarcării.

În concluzie, utilizarea unui încărcător rapid în mod moderat nu va strica bateria în mod semnificativ. Cu toate acestea, este important să vă asigurați că folosiți dispozitive și încărcătoare de calitate, să monitorizați temperatura dispozitivului în timpul încărcării rapide și să urmați recomandările producătorului pentru a menține bateria în cea mai bună formă posibilă. Evitați supraîncălzirea dispozitivului și încărcarea lui la niveluri maxime pentru a prelungi durata de viață a bateriei.

De ce evită producătorii să pună baterii mai mari de 5000 mAh pe telefoane?

Producătorii ar putea rezolva problema cu care se confruntă clienții (bateria se termină repede) montând baterii de peste 6.000 mAh pe telefoane. Dar nu fac acest lucru. Motivul? Acestea din urmă fac parte din categoria mărfurilor periculoase și sunt integrate sub clasa substanțelor și obiectelor explozive. Transportul mărfurilor periculoase, intern și internațional, se realizează în conformitate cu așa-zisul acord multilateral M332.

Începând cu anul 2021 „Acordul european privind transportul rutier internațional de mărfuri periculoase (ADR)” a devenit „Acordul privind transportul rutier internațional de mărfuri periculoase” deoarece există din ce în ce mai multe țări semnatare ale acordului din afara Europei.

Dacă ar mări bateriile, producătorii ar putea întâmpina dificultăți în a livra astfel de telefoane, fiind nevoiți să îndeplinească noi condiții pentru ca transportul să fie realizat în conformitate cu Acordul ADR 2021.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot