De ce animalele simt când urmează să aibă loc un cutremur?

03.11.2022
De ce animalele simt când urmează să aibă loc un cutremur?

Cutremurul este unul dintre cele mai devastatoare fenomene ale naturii și nimic nu poate să îi stea în cale dacă acesta este puternic. În prezent, nu există tehnologie care să poată detecta cu câteva secunde înainte momentul când urmează să aibă loc un seism. În schimb, animalele au simțurile mai dezvoltate și pot percepe când urmează să aibă loc un astfel de eveniment.

Ce animale simt când urmează să aibă loc un cutremur?

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au putut observa că animalele au un comportament aparte atunci când urmează să aibă loc un seism. Potrivit datelor colectate, de-a lungul timpului, acolo unde a avut loc un cutremur, găinile au încetat să mai facă ouă cu câteva zile înainte, iar albinele nu mai doreau să stea în stup. Totodată, câinii au devenit mai agitați și lătrau fără motiv, în timp ce pisicile plângeau fără să fie deranjate.

Oamenii de știință au analizat de ce animalele simt înaintea oamenilor când urmează să aibă loc un cutremur. Astfel că au fost lansate două ipoteze: una care susține că aceste viețuitoare pot detecta vibrațiile Pământului, iar cea de-a doua care consideră că pot simți descărcările electrice din aer precum și pe cele de gaz din scoarța terestră.

În lume există numeroase locuri unde activitatea seismică este intensă, astfel că cercetătorii au încercat să găsească diferite modalități de a prezice când urmează să aibă loc un cutremur. În felul acesta au fost studiate animalele care își schimbă comportamentul cu câteva ore sau zile înainte ca un seism să aibă loc.

În anul 1975, autoritățile chineze au evacuat un oraș cu un milion de locuitori, bazăndu-se doar pe comportamentul schimbat al animalelor. Și au avut dreptate, fiindcă a urmat un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter. Dacă populația nu ar fi fost evacuată, ar fi fost în jur de 150.000 de victime.

După cum au descoperit chinezii, nu toate cutremurele provoacă un comportament neobișnuit al animalelor. Doar prin cercetare am putea afla de ce există aceste diferențe, a spus Rupert Sheldrake, biolog și autor al cărților „Câinii care știu când stăpânii lor se întorc acasă” și „Sentimentul de a fi privit”, potrivit nationalgeographic.com.

Unii cercetători însă sunt de părere că nu poate fi realizată o conexiune între un cutremur și comportamentul animalelor. Cu toate acestea, coincidența este prea mare, iar oameni din întreaga lume au relatat aceleași manifestări ciudate ale animalelor înaintea unui seism.

Iată ce viețuitoare își schimbă comportamentul înaintea unui cutremur: șerpii, furnicile, peștii, șoarecii, albinele, câinii, pisicile, vacile, caprele, oile, găinile, porumbeii, iepurii, papagalii și așa mai departe.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot