De ce animalele simt când urmează să aibă loc un cutremur?

03.11.2022
De ce animalele simt când urmează să aibă loc un cutremur?

Cutremurul este unul dintre cele mai devastatoare fenomene ale naturii și nimic nu poate să îi stea în cale dacă acesta este puternic. În prezent, nu există tehnologie care să poată detecta cu câteva secunde înainte momentul când urmează să aibă loc un seism. În schimb, animalele au simțurile mai dezvoltate și pot percepe când urmează să aibă loc un astfel de eveniment.

Ce animale simt când urmează să aibă loc un cutremur?

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au putut observa că animalele au un comportament aparte atunci când urmează să aibă loc un seism. Potrivit datelor colectate, de-a lungul timpului, acolo unde a avut loc un cutremur, găinile au încetat să mai facă ouă cu câteva zile înainte, iar albinele nu mai doreau să stea în stup. Totodată, câinii au devenit mai agitați și lătrau fără motiv, în timp ce pisicile plângeau fără să fie deranjate.

Oamenii de știință au analizat de ce animalele simt înaintea oamenilor când urmează să aibă loc un cutremur. Astfel că au fost lansate două ipoteze: una care susține că aceste viețuitoare pot detecta vibrațiile Pământului, iar cea de-a doua care consideră că pot simți descărcările electrice din aer precum și pe cele de gaz din scoarța terestră.

În lume există numeroase locuri unde activitatea seismică este intensă, astfel că cercetătorii au încercat să găsească diferite modalități de a prezice când urmează să aibă loc un cutremur. În felul acesta au fost studiate animalele care își schimbă comportamentul cu câteva ore sau zile înainte ca un seism să aibă loc.

În anul 1975, autoritățile chineze au evacuat un oraș cu un milion de locuitori, bazăndu-se doar pe comportamentul schimbat al animalelor. Și au avut dreptate, fiindcă a urmat un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter. Dacă populația nu ar fi fost evacuată, ar fi fost în jur de 150.000 de victime.

După cum au descoperit chinezii, nu toate cutremurele provoacă un comportament neobișnuit al animalelor. Doar prin cercetare am putea afla de ce există aceste diferențe, a spus Rupert Sheldrake, biolog și autor al cărților „Câinii care știu când stăpânii lor se întorc acasă” și „Sentimentul de a fi privit”, potrivit nationalgeographic.com.

Unii cercetători însă sunt de părere că nu poate fi realizată o conexiune între un cutremur și comportamentul animalelor. Cu toate acestea, coincidența este prea mare, iar oameni din întreaga lume au relatat aceleași manifestări ciudate ale animalelor înaintea unui seism.

Iată ce viețuitoare își schimbă comportamentul înaintea unui cutremur: șerpii, furnicile, peștii, șoarecii, albinele, câinii, pisicile, vacile, caprele, oile, găinile, porumbeii, iepurii, papagalii și așa mai departe.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising