Când au fost construite primele șosele și poduri din România? Care a fost prima stradă pavată din București?

05.09.2018
Când au fost construite primele șosele și poduri din România?  Care a fost prima stradă pavată din București?

România nu a stat niciodată bine la capitolul drumuri. De fapt, acest teritoriu avea o rețea de drumuri executate pe vremea Daciei, după cucerirea Imperiului Roman. Drumurile executate în Dacia s-au ruinat după retragerea romană din anul 271. Primele șosele moderne de la noi din țară au fost construite 1600 de ani mai târziu.

Istoria drumurilor din România

Primele construcții de șosele și poduri au început sub conducerea domnitorului Grigore Al. Ghica (1849-1856) în Moldova și Barbu Știrbei (1849-1856) în Țara Românească.

Barbu Știrbei avea multe relații în Franța și a intervenit pe lângă Guvernul francez pentru a obține aprobarea în anul 1853 ca inginerul Leon Lalanne, profesor și director al Școlii Naționale de Poduri și Șosele din Paris, să vină la București pentru a pune bazele Serviciului de Poduri și Șosele în Muntenia.

E adevărat că în Primul Război Mondial soldații francezi mergeau pe câmpul de luptă cu taxi?

Lucrarea principală de întreținere era punerea pietrișului pe fostele șealuri pentru a construi o fundație pentru viitoarele drumuri. Astfel, au început lucrări de pietruiri propriu-zise în anul 1845 pe traseele: București-Focșani; București-Brăila; Un an mai târziu s-au făcut lucrări pe traseul Predeal-Izvor-Posada-Comarnic.

În anul 1870 a început în București pavarea străzilor cu piatră cubică. Prima stradă pavată cu piatră cubică de granit din Capitală a fost fosta stradă „Pensionatului”, din Centrul Vechi al Capitalei. Granitul era special adus din Belgia.

Cel mai bun drum din lume a trecut pe teritoriul țării noastre

Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost o vreme îndelungată capitala provinciei romane Dacia. Aceasta era situată la o distanță de aproximativ 40 de km de Sarmizegetusa Regia, capitala anterioară a regatului dac.

Alegerea amplasamentului pentru întemeierea orașului avea nenumărate avantaje strategice și economice. Munții Retezat la sud și Munții Poiana Ruscă la nord erau bariere naturale greu de trecut pentru eventualii atacatori.

Aici, împăratul Traian a construit ceea ce a fost pentru multe sute de ani “cel mai bun drum din lume”. Șoseaua este cea care leagă Drobeta-Turnu Severin de actuala localitate Sarmizegetusa, fosta capitală Ulpia Traiana. Este vorba despre aproximativ 200 de kilometri de drum care au fost realizaţi în doar câteva luni, cu un efort enorm. Construcţia a fost atât de solidă, cu infrastructură de un metru adâncime, încât porţiuni mari sunt înglobate şi acum în drumul modern (Drumul European 70 – n.r.) dintre cele două așezări.

Drum roman

De unde provine celebra expresie „Să revenim la oile noastre”?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot