Cum arată primul oraș cu „zgârie-nori” din Europa? Aici se construiau turnuri din secolul al XXII-lea!

22.01.2024
Cum arată primul oraș cu „zgârie-nori” din Europa? Aici se construiau turnuri din secolul al XXII-lea!

Orașele din anul 2024 caută metode de sustenabilitate și de a construi clădiri cât mai înalte. În urmă cu sute de ani, câțiva zeci de metri însemnau cele mai înalte înălțimi ale orașului. În Europa cele mai înalte și impozante erau castelele. Nu și într-un oraș mai special. În ce oraș din Europa au apărut pentru prima dată zgârie-nori?

Mai rar zgârie-nori în Europa

zgârie-nori

La auzul sintagmei de „zgârie-nori”, primul gând ne duce spre New York sau alte orașe mari al Statelor Unite ale Americii. În orașele dezvoltate ale Asiei și ale Americii clădirile pot avea sute de metri înălțime, iar clasamentul este condus de Burj Khalifa (828 m) din Dubai. Europa este un continent care ține la etichetă, dar și la monumentele care au dus la dezvoltarea „Bătrânului continent”.

Astfel, clădirile de sute de metri sunt într-un număr mai mic, chiar dacă bugetul pentru construcții cu siguranță există. În orașe precum Moscova, Frankfurt, Londra sau Paris, aceste clădiri se regăsesc în cartierele financiare, dar chiar și așa, numărul este unul limitat.

Bologna, un oraș care nu spune foarte multe pentru cei mai mulți dintre oameni are un trecut cât se poate de interesant. Orașul italian se poate mândri cu una dintre cele mai vechi universități ale lumii, dar și cu o gastronomie care pune pe jar orice gurmand. Cu toate acestea, în urmă cu sute de ani, în Bologna se construiau clădiri înalte de tip zgârie-nori pe bandă rulantă.

În perioada secolelor XXII-XXIII, aici s-au ridicat numeroase turnuri care ar face orice cetățean din Manhattan gelos. Se estimează că în perioada de glorie, peste 180 de turnuri captivau cerul orașului, iar cu timpul au început să fie dărâmate. Media înălțimii era de aproximativ 97-100 metri. Dar de ce construiau cei din Bologna clădiri înalte pentru acele timpuri?

Conform celor mai multe explicații dezvoltate de către specialiști motivul este legat de avuția cetățenilor. Clădirile înalte au fost ridicate ca simbol al bogăției și al statutului în societate, dar și pentru a-și proteja pământurile de la înălțime. Unele dintre structurile mai mici au fost construite și ca locuințe.

Ce poți vizita în Bologna?

Bologna este un oraș din nordul Italiei care se bucură de un statut preferențial. Calitatea mâncării de aici atrage anual milioane de turiști pentru a degusta mortadella, parmigiano reggiano, tagliatelle al ragu sau prostiutto di parma.

Iată ce poți vizita în Bologna:

  1. Piața Maggiore. Centrul istoric al orașului;
  2. Cele 2 turnuri: Asinelli și Garisenda;
  3. Basilica di San Petronio;
  4. Piazza Santo Stefano;
  5. Portico di San Luca;
  6. Museo Morandi;
  7. Museo Civico Archeologico;
  8. Fontana del Nettuni;
  9. Museo Ducati
  10. Mercato delle Erbe

Foto: atlasobscura.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot