Cum arată cea mai spectaculoasă prăpastie din lume? Unde se află?

09.03.2021
Cum arată cea mai spectaculoasă prăpastie din lume? Unde se află?

Trolltunga este una dintre cele mai pitorești și spectaculoase stânci din Norvegia, situându-se la 700 de metri deasupra lacului Ringedalsvatnet. Situat la marginea de vest a platoului Hardangervidda, în apropierea orașului Odda, Trolltunga a fost sculptat de calota care acoperea cândva cea mai mare parte a Scandinaviei.

Drumeția prin teren de munte înalt până la Trolltunga (1180 m) este lungă și solicitantă, dar odată ajuns pe limba trolului („trolltunga” în norvegiană) priveliștea este magnifică. Traseul dus-întors este de 28 km cu o ascensiune de aproape 800 de metri. Timpul estimat de drumeții este de 8-12 ore. Excursioniștii trebuie să fie echipați corespunzător și în formă bună.

Traseul către Trolltunga parcurge terenuri montane înalte, cu pârâuri, bolovani, bălți de noroi, mlaștini și apă în mai multe puncte ale drumeției. De la sfârșitul lunii septembrie până în iunie, terenul este în mod normal acoperit de gheață și zăpadă. După o iarnă grea, poate fi zăpadă la Trolltunga chiar și în sezonul estival.

Cum arată cea mai mare prăpastie din lume?

Există stânci formidabile în toată lumea, dar aceste formațiuni se deosebesc datorită priveliștilor lor frumoase. Limba lui Troll (Trolltunga) este o bucată de piatră care iese orizontal din munte, la fel ca o limbă dintr-o gură. Munții din jurul stâncii ating înălțimi de până la 1500 de metri. Unele dintre vârfurile dealurilor au câmpii care sunt intercalate cu lacuri.

La fel ca în multe locuri frumoase de pe tot globul, numărul constant de vizitatori ai stâncii este, de asemenea, îngrijorător. Trolltunga este accesibil excursioniștilor cu experiență și grupurilor ghidate de la mijlocul lunii iunie până la mijlocul lunii septembrie, în funcție de momentul în care zăpada se topește în primăvară.

Cea mai importantă organizație norvegiană pentru pasionații de drumeții, a cerut o limită pentru turiștii care vor să ajungă la Trolltunga. În ultimii ani, numărul de urgență din Norvegia a fost apelat în repetate rânduri din cauza accidentelor și rănilor suferite de drumeții adesea neexperimentați.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot