Cum a prevăzut un politician român desfășurarea Primului Război Mondial în cel mai mic amănunt?

06.07.2020
Cum a prevăzut un politician român desfășurarea Primului Război Mondial în cel mai mic amănunt?

Primul Război Mondial a fost un conflict militar de dimensiuni internaționale. La marele conflict declanșat în Europa, care a durat de pe data de 28 iulie 1914 până pe 11 noiembrie 1918, au participat peste 70 de milioane de militari, inclusiv 60 de milioane de europeni. Acesta s-a desfășurat în Europa, Africa, orientul Mijlociu, China și insulele din Pacific și s-a soldat cu mai bine de 10 milioane de morți. Totuși, în vremuri în care nimeni nu risca să facă previziuni cu privire la conflagrația mondială, un politician român a anticipat perfect ce avea să aducă Primul Război Mondial.

Take Ionescu, un om politic, avocat și ziarist român, care a deținut funcția de prim-ministru al României în perioada 1921-1922, a fost un susținător al intrării României în Primul Război Mondial, de partea Antantei. În vara anului 1914, Take Ionescu a arătat cât de bine înțelegea ceea ce avea să urmeze pentru omenire. În articolul cu titlul „Cascada tronurilor” publicat pe 24 august 1914, la doar o lună de la începutul războiului, Take Ionescu nota cu o înțelegere fabuloasă a contextului politic european:

„Acesta e război de cinci ani. Va intra Anglia, va intra Italia, vom intra noi şi nu se poate să nu intre şi America. Până şi Japonia va intra. Va fi vai de omenire!”.

Take Ionescu a fost extrem de aproape de adevăr, întrucât conflictul a durat patru ani. Acesta mai scria în articolul său:

Şi vom vedea alte lucruri mari. Vom vedea multe tronuri prăbuşindu-se; vom vedea născând atotputernicia Americii; vom vedea preponderenţa rasei anglo-saxone; vom vedea omenirea făcând un mare pas spre stânga, spre socialismul revoluţionar… Va fi o cascadă de tronuri. Europa va fi republicană… Dar zguduirea generală va fi aşa de formidabilă, că o sărăcie groaznică va stăpâni omenirea foarte mulţi ani. Dintr-o criză vom intra într-alta…

Cât despre România, Take Ionescu puncta:

„Dar de un lucru sunt sigur: că Aliaţii vor fi definitiv victorioşi şi că voi vedea cu ochii România Mare. Şi ţine bine minte: generaţia mea şi a ta va vedea România Mare, dar nu va mai vedea zile bune!”.

Pe data de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, s-a realizat în mod oficial unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și Crișanei cu țara mamă România înfăptuindu-se, astfel, România Mare. Ce a însemnat acest lucru în cifre?

Populația țării a crescut de la 7,2 milioane de locuitori la 14,6 milioane. Suprafața României a avut extinderea teritorială maximă din istoria sa, 295.641 km2.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot