Cum a prevăzut un politician român desfășurarea Primului Război Mondial în cel mai mic amănunt?

06.07.2020
Cum a prevăzut un politician român desfășurarea Primului Război Mondial în cel mai mic amănunt?

Primul Război Mondial a fost un conflict militar de dimensiuni internaționale. La marele conflict declanșat în Europa, care a durat de pe data de 28 iulie 1914 până pe 11 noiembrie 1918, au participat peste 70 de milioane de militari, inclusiv 60 de milioane de europeni. Acesta s-a desfășurat în Europa, Africa, orientul Mijlociu, China și insulele din Pacific și s-a soldat cu mai bine de 10 milioane de morți. Totuși, în vremuri în care nimeni nu risca să facă previziuni cu privire la conflagrația mondială, un politician român a anticipat perfect ce avea să aducă Primul Război Mondial.

Take Ionescu, un om politic, avocat și ziarist român, care a deținut funcția de prim-ministru al României în perioada 1921-1922, a fost un susținător al intrării României în Primul Război Mondial, de partea Antantei. În vara anului 1914, Take Ionescu a arătat cât de bine înțelegea ceea ce avea să urmeze pentru omenire. În articolul cu titlul „Cascada tronurilor” publicat pe 24 august 1914, la doar o lună de la începutul războiului, Take Ionescu nota cu o înțelegere fabuloasă a contextului politic european:

„Acesta e război de cinci ani. Va intra Anglia, va intra Italia, vom intra noi şi nu se poate să nu intre şi America. Până şi Japonia va intra. Va fi vai de omenire!”.

Take Ionescu a fost extrem de aproape de adevăr, întrucât conflictul a durat patru ani. Acesta mai scria în articolul său:

Şi vom vedea alte lucruri mari. Vom vedea multe tronuri prăbuşindu-se; vom vedea născând atotputernicia Americii; vom vedea preponderenţa rasei anglo-saxone; vom vedea omenirea făcând un mare pas spre stânga, spre socialismul revoluţionar… Va fi o cascadă de tronuri. Europa va fi republicană… Dar zguduirea generală va fi aşa de formidabilă, că o sărăcie groaznică va stăpâni omenirea foarte mulţi ani. Dintr-o criză vom intra într-alta…

Cât despre România, Take Ionescu puncta:

„Dar de un lucru sunt sigur: că Aliaţii vor fi definitiv victorioşi şi că voi vedea cu ochii România Mare. Şi ţine bine minte: generaţia mea şi a ta va vedea România Mare, dar nu va mai vedea zile bune!”.

Pe data de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, s-a realizat în mod oficial unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și Crișanei cu țara mamă România înfăptuindu-se, astfel, România Mare. Ce a însemnat acest lucru în cifre?

Populația țării a crescut de la 7,2 milioane de locuitori la 14,6 milioane. Suprafața României a avut extinderea teritorială maximă din istoria sa, 295.641 km2.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Câți români știau carte la 1800?
Câți români știau carte la 1800?
Sistemul de învățământ din România are o istorie îndelungată și a fost influențat o bună bucată de timp de Biserică. În Principatele Române, la începutul anilor 1800 rata de... citește tot
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Recomandări din presa de azi
Animalul înspăimântător descoperit recent de cercetători. E periculos pentru oameni și se ascunde perfect
Celebra cântăreaţă de muzică populară care s-a RETRAS la mănăstire! Nimeni nu se aştepta: 'Nu...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Nicoleta Luciu a ajuns de nerecunoscut. Pare mai în vârstă cu 10 ani. Imaginea care...
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Astronomii români au descoperit un asteroid care va trece aproape de Pământ. Când e așteptat
Lovitura momentului privind aderarea României la Schengen! Eugen Tomac a confirmat: CE recunoaște că decizia...
Cât de repede expiră benzina din rezervorul tău: sunt brânzeturi care au termenul de valabilitate...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Scandal la Survivor după ce patru foști concurenți s-au întors în Dominicană: «Nu e corect!»
O actriță celebră a fost plasată în arest psihiatric. Cum a fost găsită actrița pe...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising