Cum a prevăzut un politician român desfășurarea Primului Război Mondial în cel mai mic amănunt?

06.07.2020
Cum a prevăzut un politician român desfășurarea Primului Război Mondial în cel mai mic amănunt?

Primul Război Mondial a fost un conflict militar de dimensiuni internaționale. La marele conflict declanșat în Europa, care a durat de pe data de 28 iulie 1914 până pe 11 noiembrie 1918, au participat peste 70 de milioane de militari, inclusiv 60 de milioane de europeni. Acesta s-a desfășurat în Europa, Africa, orientul Mijlociu, China și insulele din Pacific și s-a soldat cu mai bine de 10 milioane de morți. Totuși, în vremuri în care nimeni nu risca să facă previziuni cu privire la conflagrația mondială, un politician român a anticipat perfect ce avea să aducă Primul Război Mondial.

Take Ionescu, un om politic, avocat și ziarist român, care a deținut funcția de prim-ministru al României în perioada 1921-1922, a fost un susținător al intrării României în Primul Război Mondial, de partea Antantei. În vara anului 1914, Take Ionescu a arătat cât de bine înțelegea ceea ce avea să urmeze pentru omenire. În articolul cu titlul „Cascada tronurilor” publicat pe 24 august 1914, la doar o lună de la începutul războiului, Take Ionescu nota cu o înțelegere fabuloasă a contextului politic european:

„Acesta e război de cinci ani. Va intra Anglia, va intra Italia, vom intra noi şi nu se poate să nu intre şi America. Până şi Japonia va intra. Va fi vai de omenire!”.

Take Ionescu a fost extrem de aproape de adevăr, întrucât conflictul a durat patru ani. Acesta mai scria în articolul său:

Şi vom vedea alte lucruri mari. Vom vedea multe tronuri prăbuşindu-se; vom vedea născând atotputernicia Americii; vom vedea preponderenţa rasei anglo-saxone; vom vedea omenirea făcând un mare pas spre stânga, spre socialismul revoluţionar… Va fi o cascadă de tronuri. Europa va fi republicană… Dar zguduirea generală va fi aşa de formidabilă, că o sărăcie groaznică va stăpâni omenirea foarte mulţi ani. Dintr-o criză vom intra într-alta…

Cât despre România, Take Ionescu puncta:

„Dar de un lucru sunt sigur: că Aliaţii vor fi definitiv victorioşi şi că voi vedea cu ochii România Mare. Şi ţine bine minte: generaţia mea şi a ta va vedea România Mare, dar nu va mai vedea zile bune!”.

Pe data de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, s-a realizat în mod oficial unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și Crișanei cu țara mamă România înfăptuindu-se, astfel, România Mare. Ce a însemnat acest lucru în cifre?

Populația țării a crescut de la 7,2 milioane de locuitori la 14,6 milioane. Suprafața României a avut extinderea teritorială maximă din istoria sa, 295.641 km2.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot