Cum a murit Apostolul Iuda?

10.04.2023
Cum a murit Apostolul Iuda?

Iisus Hristos este cea mai cunoscută personalitate a religiei creștine. Săptămâna patimilor a rămas în memoria colectivă a creștinilor pentru pregătirea și suferința prin care a trecut Acesta pentru căința oamenilor. Cu toate astea, rezultatul final a fost influențat de un personaj pe care istoria l-a tratat superficial. Ce părere are religia despre trădătorul Iuda? Cum a murit Apostolul Iuda?

Este Iuda considerat sfânt?

Iuda

Viața lui Iuda de dinaintea apropierii de Mântuitorul Iisus Hristos nu este foarte cunoscută. Acesta a fost unul dintre cei 12 Apostoli care au propovăduit religia creștină împreună cu Hristos. A rămas cunoscut în istorie ca fiind persoana decisivă în trădarea Mântuitorului și din cauza căruia a avut loc celebra arestare din Grădina Ghețimani.

În noaptea arestării, Iuda a condus autoritățile la Iisus, primind o pungă cu bani în urma acestei acțiuni. Regretând ulterior această decizie, Iuda a dorit returnarea arginților, dar preoții au refuzat. Atunci a aruncat banii în templu și s-a spânzurat.

La o scurtă privire a icoanei de mai sus putem identifica ușor care dintre personaje este Iuda. Acesta este singurul fără aura cerească deasupra capului. Din moment ce acesta L-a trădat pe Iisus, Iuda nu este considerat sfânt. În plus, moartea a survenit în urma unei sinucideri, păcat grav al Bisericii. Deși a fost unul dintre cei 12 apostoli, nu este sfânt și nici nu este venerat de Biserica Ortodoxă sau Catolică.

Ce s-a întâmplat cu Apostolii după Învierea lui Hristos?

Evangheliile sunt cărțile în care sunt prezentate faptele religioase ale apostolilor și nu numai. Conform scripturilor, după Înălțarea lui Iisus Hristos, apostolii au plecat să predice cuvântul Lui Dumnezeu.

Aceștia s-au împrăștiat în diferite puncte ale lumii. Istoria a arătat că Apostolii au fost împărțiți în 3 grupuri. Sfântul Petru a propovăduit în Iudeea, Antiohia, după aceea în Pont, Galația, Capadocia și mai târziu în Roma unde și-a găsit sfârșitul.

Sfântul Pavel a urmat același traseul ca al lui Petru, ajungând la Roma, unde i s-a tăiat capul de către Nero. Sfântul Andrei a fost în zona Mării Negre, inclusiv România de astăzi. Sfântul Iacov a propovăduit în toată Iudeea, fiind omorât de Irod Agripa.

Sfântul Ioan a propovăduit în Asia, iar sfârșitul vieții și l-a trăit în liniște în Efes. Sfântul Filip a ajuns în Asia și în Ierapole, unde a fost și răstignit. Sfântul Toma a dus numele în regiunea Persiei. Bartolomeu, Matei, Iacov și Simon au propovăduit în zona Africii, Indiei sau Asiriei unde au fost și răstigniți.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot