Cum a fost cucerit Bucureștiul de nemți, în 1916, fără să se tragă un foc de armă?

02.03.2020
Cum a fost cucerit Bucureștiul de nemți, în 1916, fără să se tragă un foc de armă?

Primul Război Mondial a fost un eveniment care a schimbat soarta umanității. Țara noastră a luptat eroic, însă au fost și momente greu de imaginat. Un eveniment din aceea perioadă va rămâne în istorie ca un fapt plin de lașitate și lăcomie.

Autoritățile centrale de la acea vreme au fost presate de marii proprietari de imobile, care se opuneau unor confruntări distrugătoare, să abdice. Astfel, guvernanții au preferat să evacueze armata din Capitala României și să lase orașul pe mâna nemților, turcilor, austriecilor şi bulgarilor. Au urmat doi ani de coșmar pentru bucureșteni, care au fost efectiv jefuiți la drumul mare.

Conform istoricului Constantin Cazanișteanu, capitala României era la acel moment (toamna lui 1916) cea mai fortificată capitală din Europa. Asta după ce, în perioada 1903-1911 se investiseră sume importante în liniile fortificate care înconjurau orașul și ale căror rămășițe mai sunt vizibile și în zilele noastre în zona șoselei de centură.

Cedarea orașului a fost făcută într-un mod ce nu are nicio legătură cu patriotismul. Guvernanții nu au negociat capitularea cu inamicii, ci au hotărât după lungi negocieri cu proprietari de clădiri din București să renunțe la lupte fiindcă ar provoca mari pagube orașului. A fost un soi de lașitate cu substrat economic, după principiul înfierat apoi de presă sub deviza ironică „Patriotismul, după portofel”.

Capitala era ocupată, sub coordonarea celebrului feldmareșal neamț August Von Mackensen, de trupe germane, dar şi de austrieci, de bulgari şi de turci.

A urmat un jaf în toată regula

A urmat un adevărat jaf la drumul mare. S-au luat opere de artă, s-au demontat și transferat echipamente tehnologice, s-au furat până și clopotele de la biserici, bronzul fiind foarte căutat.

Dincolo de faptul că au ocupat toate clădirile impozante și au rechiziționat toate mașinile și o bună parte din mărfurile de consum, germanii s-au dedat şi la fapte mai mult s-au mai puțin comice.

Peluza principală din Cișmigiu a devenit grădină de zarzavat, fiind cultivată acolo în special varză roșie. Câinii din oraș au fost omorâți de frică să nu aibă viruși, iar porumbei exterminați, ca să nu fie voiajori și să transmită mesaje către inamici.

Cât privește reacția populației faţă de ocupație şi de abuzurilor ocupanților, putem spune răspicat că totul se încadrează în teoria conform căreia istoria s-a scris mereu în două feluri, în funcție de interesele părților.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ce a pățit o româncă după ce a cumpărat un câine de rasă de pe...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
Cât te costă, anual, să-ți lași dispozitivele în priză: obiceiul „prost” de care trebuie să...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising