Cum a făcut Brâncuși un copil orb „să vadă”?

03.04.2020
Cum a făcut Brâncuși un copil orb „să vadă”?

Constantin Brâncuși este unul dintre cei mai mari sculptori ai omenirii. Despre el nu se poate vorbi decât în termeni laudativi, creațiile sale făcând istorie. Artistul s-a născut la data de 19 februarie 1876 și a avut o viață la care alții doar visează până când a murit în data de 16 martie 1957.

Brâncuși a obținut de-a lungul vieții numeroase premii și medalii. Operele sale au fost apreciate de public, iar numele său a rămas pentru totdeauna în istoria artei. La vârsta de 27 de ani, Constantin Brâncuși a decis să plece pe jos la Paris, fiind nemulțumit de faptul că nu prea era apreciat în țară.

Acesta a plecat pe jos cu gândul să ajungă în Franța și prima oprire a avut loc la Budapesta, iar următoarea la Viena. Cea de-a treia staționare a fost Munchen, acolo unde Brâncuși s-a înscris la Academia Regală de Arte Frumoase. În capitala Franței, acesta realizează una dintre operele sale din bronz care vor rămâne în istorie – „Cap de copil”.

Pentru mulți creația nu înseamnă mai mult decât un cap de copil, însă povestea din spatele operei este incredibilă. În atelierul lui Constantin Brâncuși venea mai mereu un copil orb, care pipăia creațiile acestuia. În felul acesta, băiețelul putea „să vadă” și să își imagineze lumea cu ajutorul sculpturilor lui Brâncuși.

Sclipirea de geniu a lui Constantin Brâncuși a făcut ca acesta să îi facă bustul băiețelului. După terminarea lucrării, copilul a pipăit creația și a putut să vadă cum arată el.

„Eu am vrut să înalţ totul dincolo de pământ. Eu am făcut piatra să cânte pentru Omenire. Sculpturile mele sunt chiar şi pentru cei orbi. Ceea ce vă dăruiesc eu este bucurie curată”, spunea Constantin Brâncuși.

Pe data de 16 martie 1957 se stingea din viață, la Paris, la vârsta de 81 de ani, Constantin Brâncuși. Trei zile mai târziu, acesta era înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris, deși se spune că acesta și-ar fi exprimat dorința de a fi înmormântat în țara natală. Înainte, sculptorul apucase să se spovedească și să se împărtășească.

foto: cotidianul.ro

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot