Cine trebuia să fie regina României, în locul reginei Elisabeta?

04.03.2022
Cine trebuia să fie regina României, în locul reginei Elisabeta?

Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, a avut o domnie de 48 de ani, timp în care a obținut independența țării și a redresat economia acesteia. Acesta a fost căsătorit cu Elisabeta, cea care a devenit regina țării noastre, însă a fost la un pas să aibă altă soție. 

Cu cine trebuia să se căsătorească Carol I?

Umberto, cel care avea să devină regele Italiei, a avut o carieră în armată, participând la numeroase bătălii. Inițial, acesta trebuia să se căsătorească cu Arhiducesa Mathilde a Austriei, însă aceasta a murit la vârsta de 18 ani, în urma unui accident. Drept urmare, Umberto I s-a însurat cu verișoara sa primară, Margherita Teresa Giovanna.

Nu multă lume știe, însă Margherita, această prințesă de Savoia, se afla pe lista posibilelor pretendente ale lui Carol I al României. Acestuia i se căuta, la acea vreme, o soție printre prințesele frumoase ale Europei. Se pare că drumurile celor doi au fost separate, fiecare având soarta lui.

Umberto I și-a oficializat relația cu verișoara sa Margherita Teresa Giovanna, Prințesa de Savoia pe 21 aprilie 1868. Un an mai târziu, Carol I s-a căsătorit cu Elisabeta de Neuwied pe data de 3 noiembrie 1869.

Cât de frumoasă era Margherita?

Umberto şi Margherita s-au căsătorit pe 12 aprilie 1868 şi au avut un copil, Victor Emmanuel, prinț de Napoli. Căsătoria nu a fost una foarte reușită, regele având numeroase infidelități, însă în ochii publicului cei doi au păstrat aparențele și prestigiul monarhiei. Potrivit datelor istorice, relațiile conjugale ale celor doi s-au rupt după 2 ani de la mariaj, de aceea cuplul regal nu a mai avut copii.

Margherita a fost o femeie frumoasă și generoasă, fiind un adevărat exemplu de corectitudine în rândul supușilor săi. Aceasta a călătorit mult în provinciile italiene, unde era fascinată de obiceiurile și tradițiile locale. Ea se îmbrăca de fiecare dată în costumele populare din zona vizitată, fapt care a dus la creșterea popularității monarhiei.

Regina Margherita a Italiei a fost o femeie cochetă, care avea o slăbiciune pentru perle, pentru că întotdeauna avea un șirag sclipitor cu aceste pietre prețioase în jurul gâtului.

După ce soțul ei a fost asasinat, fiul ei Victor Emmanuel a urcat pe tron la vârsta de 30 de ani, împreună cu soția sa care a devenit regină, Elena de Muntenegru. În calitate de regină mamă, Margherita a făcut un pas în spate, însă a rămas activă în viața publică.

Spre deosebire de majoritatea naționaliștilor, regina mamă Margherita s-a opus Primului Război Mondial, iar după ce a izbucnit conflagrația a transformat una dintre reședințele ei în spital și s-a angajat activ în cadrul Crucii Roșii. După ce războiul s-a încheiat, Margherita s-a temut că valul revoluționar socialist din est va duce la sfârșitul monarhiei italiene. Acest lucru, combinat cu naționalismul ei destul de pronunțat, a determinat-o să sprijine regimul fascist al lui Benito Mussolini, deși nu și-a exprimat niciodată în mod explicit adeziunea față de el, potrivit dosaresecrete.ro.

Regina Margherita Teresa Giovanna a murit pe 4 ianuarie 1926, la vârsta de 74 de ani. Trupul neînsuflețit a fost înmormântat alături de regele Umberto, în Panteonul din Roma.

Foto: wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
De ce Nr.10 este cel mai important în fotbal?
De ce Nr.10 este cel mai important în fotbal?
Fotbalul este cel mai popular sport, adesea fiind denumit „sportul rege”. Oficial, fotbalul modern a fost inventat în Anglia, iar prima echipă legitimată a luat naștere în anul 1857. De... citește tot
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Gramatica limbii române este una complexă și poate da bătăi de cap și celor mai experimentate persoane în lingvistică. Cu toate acestea, conjugarea greșită a verbelor nu este o scuză... citește tot