Cine trebuia să fie regina României, în locul reginei Elisabeta?

04.03.2022
Cine trebuia să fie regina României, în locul reginei Elisabeta?

Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, a avut o domnie de 48 de ani, timp în care a obținut independența țării și a redresat economia acesteia. Acesta a fost căsătorit cu Elisabeta, cea care a devenit regina țării noastre, însă a fost la un pas să aibă altă soție. 

Cu cine trebuia să se căsătorească Carol I?

Umberto, cel care avea să devină regele Italiei, a avut o carieră în armată, participând la numeroase bătălii. Inițial, acesta trebuia să se căsătorească cu Arhiducesa Mathilde a Austriei, însă aceasta a murit la vârsta de 18 ani, în urma unui accident. Drept urmare, Umberto I s-a însurat cu verișoara sa primară, Margherita Teresa Giovanna.

Nu multă lume știe, însă Margherita, această prințesă de Savoia, se afla pe lista posibilelor pretendente ale lui Carol I al României. Acestuia i se căuta, la acea vreme, o soție printre prințesele frumoase ale Europei. Se pare că drumurile celor doi au fost separate, fiecare având soarta lui.

Umberto I și-a oficializat relația cu verișoara sa Margherita Teresa Giovanna, Prințesa de Savoia pe 21 aprilie 1868. Un an mai târziu, Carol I s-a căsătorit cu Elisabeta de Neuwied pe data de 3 noiembrie 1869.

Cât de frumoasă era Margherita?

Umberto şi Margherita s-au căsătorit pe 12 aprilie 1868 şi au avut un copil, Victor Emmanuel, prinț de Napoli. Căsătoria nu a fost una foarte reușită, regele având numeroase infidelități, însă în ochii publicului cei doi au păstrat aparențele și prestigiul monarhiei. Potrivit datelor istorice, relațiile conjugale ale celor doi s-au rupt după 2 ani de la mariaj, de aceea cuplul regal nu a mai avut copii.

Margherita a fost o femeie frumoasă și generoasă, fiind un adevărat exemplu de corectitudine în rândul supușilor săi. Aceasta a călătorit mult în provinciile italiene, unde era fascinată de obiceiurile și tradițiile locale. Ea se îmbrăca de fiecare dată în costumele populare din zona vizitată, fapt care a dus la creșterea popularității monarhiei.

Regina Margherita a Italiei a fost o femeie cochetă, care avea o slăbiciune pentru perle, pentru că întotdeauna avea un șirag sclipitor cu aceste pietre prețioase în jurul gâtului.

După ce soțul ei a fost asasinat, fiul ei Victor Emmanuel a urcat pe tron la vârsta de 30 de ani, împreună cu soția sa care a devenit regină, Elena de Muntenegru. În calitate de regină mamă, Margherita a făcut un pas în spate, însă a rămas activă în viața publică.

Spre deosebire de majoritatea naționaliștilor, regina mamă Margherita s-a opus Primului Război Mondial, iar după ce a izbucnit conflagrația a transformat una dintre reședințele ei în spital și s-a angajat activ în cadrul Crucii Roșii. După ce războiul s-a încheiat, Margherita s-a temut că valul revoluționar socialist din est va duce la sfârșitul monarhiei italiene. Acest lucru, combinat cu naționalismul ei destul de pronunțat, a determinat-o să sprijine regimul fascist al lui Benito Mussolini, deși nu și-a exprimat niciodată în mod explicit adeziunea față de el, potrivit dosaresecrete.ro.

Regina Margherita Teresa Giovanna a murit pe 4 ianuarie 1926, la vârsta de 74 de ani. Trupul neînsuflețit a fost înmormântat alături de regele Umberto, în Panteonul din Roma.

Foto: wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot