Cine au fost adevărații Peaky Blinders care au inspirat serialul de succes?

17.05.2021
Cine au fost adevărații Peaky Blinders care au inspirat serialul de succes?

Serialul Peaky Blinders difuzat pe Netflix, care prezintă viața unei familii de gangsteri din Birmingham, a cucerit milioane de cinefili din lumea întreagă, inclusiv din România. 

Cine au fost adevărații Peaky Blinders?

Banda denumită Peaky Blinders (n.n. – Șepcile Ascuțite), care a inspirat serialul de mare succes, a acționat în orașul britanic între anii 1890 și 1920. Membrii uneia dintre cele mai brutale bande criminale ale acelor vremuri s-au numit Henry Fowler, Ernest Bayles, Stephen McHickie și Thomas Gilbert.

Realii Peaky Blinders

În timp ce carismaticul Cillian Murphy îl interpretează pe Thomas Shelby, capul familiei Shelby, este un personaj fictiv, faptele dramatice și violente descrise de serialul realizat de BBC sunt cât se poate de reale. După cum scrie The Sun, se spune că denumirea grupării ar fi venit de la faptul că membrii acesteia își coseau lame de ras în cozorocul șepcilor. Iubitele gangsterilor aveau, la rândul lor, un fel de uniformă, care includea coliere de perle și o eșarfă de mătase legată la gât. Ele aveau și o coafură cu breton.

Contrabandă cu alcool, trafic de droguri și pariuri ilegale

Profesorul Carl Chinn, un istoric din Birmingham care a scris o carte despre faimoasa bandă în anii ’80 intitulată „The Real Peaky Blinders”, s-a declarat mulțumit de faptul că serialul a adus în lumina reflectoarelor povestea orașului său.

„Cu o imagine captivantă, un joc actoricesc de excepție și un titlu dramatic, serialul Peaky Blinders a captat atât atenția publicului, cât și a criticilor de film în toamna anului 2013”, a declarat Chinn pentru Birmingham Mail.

„Este interesant să privești versiunea stilizată a poveștii. Sunt mulțumit că o parte însemnată din serial este reprezentată de femeile puternice. Cred că majoritatea bărbaților din clasa muncitoare au fost crescuți de femei puternice”, a explicat acesta.

Pe scurt, serialul Peaky Blinders prezintă viața uneia dintre cele mai controversate familii din Regatul Unit, familia Shelby, care trăiește într-o mahala din orașul englez Birmingham. Această familie este formată din mătușa Polly și nepoții acesteia Arthur, Tommy și John, capii bandei Peaky Blinders. Cadrul surprins în film este unul mohorât, ploios și este fixat la câteva luni după sfârșitul Primului Război Mondial.

Personajul principal este Tommy Shelby, capul bandei care face bani negri din pariuri pe cursele de cai, din taxe de protecție și trafic cu cocaină și care controlează contrabanda cu alcool și exportul către Statele Unite ale Americii într-o perioadă în care prohibiția era instituită dincolo de Ocean.

Stilul de luptă al membrilor bandei era brutal, violent și se solda de cele mai multe ori cu moartea rivalilor. Banda condusă de Tommy Shelby intră în atenția inspectorului-șef principal Chester Campbell, un detectiv nord-irlandez care este trimis de Winston Churchill ca să „curețe” orașul Belfast de Armata Republicană Irlandeză (IRA), comuniști, bande și criminali de drept comun.

Curiozități despre Peaky Blinders

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot