Cine au fost adevărații Peaky Blinders care au inspirat serialul de succes?

17.05.2021
Cine au fost adevărații Peaky Blinders care au inspirat serialul de succes?

Serialul Peaky Blinders difuzat pe Netflix, care prezintă viața unei familii de gangsteri din Birmingham, a cucerit milioane de cinefili din lumea întreagă, inclusiv din România. 

Cine au fost adevărații Peaky Blinders?

Banda denumită Peaky Blinders (n.n. – Șepcile Ascuțite), care a inspirat serialul de mare succes, a acționat în orașul britanic între anii 1890 și 1920. Membrii uneia dintre cele mai brutale bande criminale ale acelor vremuri s-au numit Henry Fowler, Ernest Bayles, Stephen McHickie și Thomas Gilbert.

Realii Peaky Blinders

În timp ce carismaticul Cillian Murphy îl interpretează pe Thomas Shelby, capul familiei Shelby, este un personaj fictiv, faptele dramatice și violente descrise de serialul realizat de BBC sunt cât se poate de reale. După cum scrie The Sun, se spune că denumirea grupării ar fi venit de la faptul că membrii acesteia își coseau lame de ras în cozorocul șepcilor. Iubitele gangsterilor aveau, la rândul lor, un fel de uniformă, care includea coliere de perle și o eșarfă de mătase legată la gât. Ele aveau și o coafură cu breton.

Contrabandă cu alcool, trafic de droguri și pariuri ilegale

Profesorul Carl Chinn, un istoric din Birmingham care a scris o carte despre faimoasa bandă în anii ’80 intitulată „The Real Peaky Blinders”, s-a declarat mulțumit de faptul că serialul a adus în lumina reflectoarelor povestea orașului său.

„Cu o imagine captivantă, un joc actoricesc de excepție și un titlu dramatic, serialul Peaky Blinders a captat atât atenția publicului, cât și a criticilor de film în toamna anului 2013”, a declarat Chinn pentru Birmingham Mail.

„Este interesant să privești versiunea stilizată a poveștii. Sunt mulțumit că o parte însemnată din serial este reprezentată de femeile puternice. Cred că majoritatea bărbaților din clasa muncitoare au fost crescuți de femei puternice”, a explicat acesta.

Pe scurt, serialul Peaky Blinders prezintă viața uneia dintre cele mai controversate familii din Regatul Unit, familia Shelby, care trăiește într-o mahala din orașul englez Birmingham. Această familie este formată din mătușa Polly și nepoții acesteia Arthur, Tommy și John, capii bandei Peaky Blinders. Cadrul surprins în film este unul mohorât, ploios și este fixat la câteva luni după sfârșitul Primului Război Mondial.

Personajul principal este Tommy Shelby, capul bandei care face bani negri din pariuri pe cursele de cai, din taxe de protecție și trafic cu cocaină și care controlează contrabanda cu alcool și exportul către Statele Unite ale Americii într-o perioadă în care prohibiția era instituită dincolo de Ocean.

Stilul de luptă al membrilor bandei era brutal, violent și se solda de cele mai multe ori cu moartea rivalilor. Banda condusă de Tommy Shelby intră în atenția inspectorului-șef principal Chester Campbell, un detectiv nord-irlandez care este trimis de Winston Churchill ca să „curețe” orașul Belfast de Armata Republicană Irlandeză (IRA), comuniști, bande și criminali de drept comun.

Curiozități despre Peaky Blinders

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
La vremuri noi, colecții noi. În prag de vară, brand-ul elvețian de ceasuri Swatch, fondat în anul 1983 readuce la viață spiritul anilor ’80 și ’90 prin noua colecție Swatch Neon, care... citește tot
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot