De ce personajul principal din Peaky Blinders vorbește în românește când vrea să se exprime în țigănește?

25.07.2022
De ce personajul principal din Peaky Blinders vorbește în românește când vrea să se exprime în țigănește?

Serialul Peaky Blinders difuzat în mai multe sezoane pe platforma Netflix prezintă viața unei familii de gangsteri din Birmingham care reușesc să stârnească teroare printre britanici. Filmul are la bază o poveste reală întrucât între 1890 și 1920 banda denumită Peaky Blinders (n.n. – Șepcile Ascuțite) a acționat în Birmingham. Denumirea grupării ar fi venit de la faptul că membrii acesteia își coseau lame de ras în cozorocul șepcilor. În mod ciudat, la un moment dat, Thomas Shelby, liderul bandei vorbește și în românește, deși filmul este de producție englezească. De unde și până unde?

Română sau romani?

Cel mai îndrăgit personaj din „Peaky Blinders” este cu siguranță liderul Thomas Shelby, capul familiei Shelby, întruchipat de carismaticul actor irlandez Cillian Murphy. Există scene în care Thomas Shelby vorbește chiar în română. Este vorba, mai ales, despre o scenă în care gangsterul Thomas Shelby poartă un dialog cu o ghicitoare de etnie romă.

Din păcate, traducerea pare a fi fost făcută cu Google Translate, întrucât sună extrem de neadecvat. „Un băiat aproape că a fost murat”, spune personajul interpretat de Cillian Murphy în loc de românescul „Un băiat aproape a fost omorât”

Asocierea dintre limba română și țigani este cu atât mai nepotrivită, cu cât romii își originea undeva în India și pot fi găsiți în multe țări europene, inclusiv Bulgaria și România, dar nu sunt români.

Limba romani este înrudită cu bengali, kașmiri, hindi, gujarati, marathi sau punjabi și face parte din limbile indo-ariene. De cealaltă parte, limba română este de origine latină.

Care este povestea Peaky Blinders?

În câteva rânduri, serialul Peaky Blinders (care a ajuns la al 6-lea sezon) prezintă viața uneia dintre cele mai controversate familii din Regatul Unit, familia Shelby, care trăiește într-o mahala din orașul englez Birmingham. Această familie este formată din mătușa Polly și nepoții acesteia Arthur, Tommy și John, capii bandei Peaky Blinders. Cadrul surprins în film este unul mohorât, ploios și este fixat la câteva luni după sfârșitul Primului Război Mondial.

Personajul principal este Tommy Shelby, capul bandei care face bani negri orice. Principala sursă sunt pariurile pe cursele de cai, dar și din taxe de protecție și trafic cu cocaină. Shelby controlează contrabanda cu alcool și exportul către Statele Unite ale Americii într-o perioadă în care prohibiția era instituită dincolo de Ocean.

Stilul de luptă al membrilor bandei era brutal, violent și se solda de cele mai multe ori cu moartea rivalilor. Banda condusă de Tommy Shelby intră în atenția inspectorului-șef principal Chester Campbell, un detectiv nord-irlandez care este trimis de Winston Churchill ca să „curețe” orașul Belfast de Armata Republicană Irlandeză (IRA), comuniști, bande și criminali de drept comun.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot