De ce personajul principal din Peaky Blinders vorbește în românește când vrea să se exprime în țigănește?

25.07.2022
De ce personajul principal din Peaky Blinders vorbește în românește când vrea să se exprime în țigănește?

Serialul Peaky Blinders difuzat în mai multe sezoane pe platforma Netflix prezintă viața unei familii de gangsteri din Birmingham care reușesc să stârnească teroare printre britanici. Filmul are la bază o poveste reală întrucât între 1890 și 1920 banda denumită Peaky Blinders (n.n. – Șepcile Ascuțite) a acționat în Birmingham. Denumirea grupării ar fi venit de la faptul că membrii acesteia își coseau lame de ras în cozorocul șepcilor. În mod ciudat, la un moment dat, Thomas Shelby, liderul bandei vorbește și în românește, deși filmul este de producție englezească. De unde și până unde?

Română sau romani?

Cel mai îndrăgit personaj din „Peaky Blinders” este cu siguranță liderul Thomas Shelby, capul familiei Shelby, întruchipat de carismaticul actor irlandez Cillian Murphy. Există scene în care Thomas Shelby vorbește chiar în română. Este vorba, mai ales, despre o scenă în care gangsterul Thomas Shelby poartă un dialog cu o ghicitoare de etnie romă.

Din păcate, traducerea pare a fi fost făcută cu Google Translate, întrucât sună extrem de neadecvat. „Un băiat aproape că a fost murat”, spune personajul interpretat de Cillian Murphy în loc de românescul „Un băiat aproape a fost omorât”

Asocierea dintre limba română și țigani este cu atât mai nepotrivită, cu cât romii își originea undeva în India și pot fi găsiți în multe țări europene, inclusiv Bulgaria și România, dar nu sunt români.

Limba romani este înrudită cu bengali, kașmiri, hindi, gujarati, marathi sau punjabi și face parte din limbile indo-ariene. De cealaltă parte, limba română este de origine latină.

Care este povestea Peaky Blinders?

În câteva rânduri, serialul Peaky Blinders (care a ajuns la al 6-lea sezon) prezintă viața uneia dintre cele mai controversate familii din Regatul Unit, familia Shelby, care trăiește într-o mahala din orașul englez Birmingham. Această familie este formată din mătușa Polly și nepoții acesteia Arthur, Tommy și John, capii bandei Peaky Blinders. Cadrul surprins în film este unul mohorât, ploios și este fixat la câteva luni după sfârșitul Primului Război Mondial.

Personajul principal este Tommy Shelby, capul bandei care face bani negri orice. Principala sursă sunt pariurile pe cursele de cai, dar și din taxe de protecție și trafic cu cocaină. Shelby controlează contrabanda cu alcool și exportul către Statele Unite ale Americii într-o perioadă în care prohibiția era instituită dincolo de Ocean.

Stilul de luptă al membrilor bandei era brutal, violent și se solda de cele mai multe ori cu moartea rivalilor. Banda condusă de Tommy Shelby intră în atenția inspectorului-șef principal Chester Campbell, un detectiv nord-irlandez care este trimis de Winston Churchill ca să „curețe” orașul Belfast de Armata Republicană Irlandeză (IRA), comuniști, bande și criminali de drept comun.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot