Cine a spus „Nihil sine Deo”? Ce înseamnă acest lucru pentru România?

06.10.2020
Cine a spus „Nihil sine Deo”? Ce înseamnă acest lucru pentru România?

În limba latină „Nihil sine Deo” înseamnă „Nimic fără Dumnezeu” și reprezintă un principiu politic și moral al Familiei Regale. Familia Hohenzollern, originară din Schwabenland o regiune din sudul Germaniei, a oferit începând cu mult timp în urmă, împăraţi şi regi ai Prusiei, Germaniei şi României.

Nihil sine Deo

Carol I de Hohenzollern a devenit principe al României, din 1866 până în 1881, apoi rege, până în anul 1914. Pe prima emblemă a familiei Hohenzollern, veche de câteva sute de ani, a fost deviza „Hie guet Zollere allwege”(„Am fost întotdeauna buni Zollerni”), apoi a fost înlocuită cu expresia „Nihil sine Deo”.

Acest lucru este scris pe prima stemă a României, în partea de jos, pe o panglică albastră. De asemenea, deviza se poate vedea în camerele din Castelul Peleș și în toate însemnele Casei Regale.

În Testamentul Regelui Carol I este descris motivul pentru care deviza acestuia era Nihil sine Deo. El și-a iubit țara și avea o foarte mare credință și încredere în Dumnezeu și bunul simț al poporului.

Testamentul Regelui Carol I a fost întocmit în anul 1899, urmând ca în 1911 să se aducă noi modificări. Istoricul Stelian Neagoe l-a publicat în anul 1992.

Decorație regală

Casa Regală a României a înființat o decoraţie cu această expresie latină începând cu anul 2009. Deviza este înscripționată pe o bordură ovală de email alb, în interiorul căreia este montată o coroană regală din bronz.

Reprezentanții Casei Regale au declarat că această decorație se acordă tuturor persoanelor care au adus un plus valoare țării prin acțiuni remarcabile din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar sau care au ajuns la un remarcabil număr de ani în profesie.

Până în prezent, au fost înmânate 200 de astfel de decorații. Printre cei care au primit această distincție se numără Iolanda Balaș Soter, academicianul Dinu C. Giurescu, academicianul Solomon Marcus, Ilie Năstase, Mihai Șora, Alteţa Sa Regală Principesa Elena a României, Mugur Isărescu, Raed Arafat, Gheorghe Hagi, Radu Beligan și alții, dar și multe instituții cum ar fi Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, Universitatea Națională de Apărare Carol I din București, Universitatea Babes Bolyai din Cluj.

Foto: Familia Regală

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot