Cine a spus „Nihil sine Deo”? Ce înseamnă acest lucru pentru România?

06.10.2020
Cine a spus „Nihil sine Deo”? Ce înseamnă acest lucru pentru România?

În limba latină „Nihil sine Deo” înseamnă „Nimic fără Dumnezeu” și reprezintă un principiu politic și moral al Familiei Regale. Familia Hohenzollern, originară din Schwabenland o regiune din sudul Germaniei, a oferit începând cu mult timp în urmă, împăraţi şi regi ai Prusiei, Germaniei şi României.

Nihil sine Deo

Carol I de Hohenzollern a devenit principe al României, din 1866 până în 1881, apoi rege, până în anul 1914. Pe prima emblemă a familiei Hohenzollern, veche de câteva sute de ani, a fost deviza „Hie guet Zollere allwege”(„Am fost întotdeauna buni Zollerni”), apoi a fost înlocuită cu expresia „Nihil sine Deo”.

Acest lucru este scris pe prima stemă a României, în partea de jos, pe o panglică albastră. De asemenea, deviza se poate vedea în camerele din Castelul Peleș și în toate însemnele Casei Regale.

În Testamentul Regelui Carol I este descris motivul pentru care deviza acestuia era Nihil sine Deo. El și-a iubit țara și avea o foarte mare credință și încredere în Dumnezeu și bunul simț al poporului.

Testamentul Regelui Carol I a fost întocmit în anul 1899, urmând ca în 1911 să se aducă noi modificări. Istoricul Stelian Neagoe l-a publicat în anul 1992.

Decorație regală

Casa Regală a României a înființat o decoraţie cu această expresie latină începând cu anul 2009. Deviza este înscripționată pe o bordură ovală de email alb, în interiorul căreia este montată o coroană regală din bronz.

Reprezentanții Casei Regale au declarat că această decorație se acordă tuturor persoanelor care au adus un plus valoare țării prin acțiuni remarcabile din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar sau care au ajuns la un remarcabil număr de ani în profesie.

Până în prezent, au fost înmânate 200 de astfel de decorații. Printre cei care au primit această distincție se numără Iolanda Balaș Soter, academicianul Dinu C. Giurescu, academicianul Solomon Marcus, Ilie Năstase, Mihai Șora, Alteţa Sa Regală Principesa Elena a României, Mugur Isărescu, Raed Arafat, Gheorghe Hagi, Radu Beligan și alții, dar și multe instituții cum ar fi Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, Universitatea Națională de Apărare Carol I din București, Universitatea Babes Bolyai din Cluj.

Foto: Familia Regală

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Mulți dintre producătorii băuturilor carbogazoase promovează produse „fără zahăr”, o alternativă „mai sănătoasă”. În rețetea acestor băuturi zahărul este înlocuit cu aspartam.... citește tot
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Teleportarea este unul dintre visurile la care au visat multe generații de sute de ani. Fenomenul prin care noi, oamenii, am putea să fim într-o clipită într-o altă parte a lumii este, pentru... citește tot
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Imnul și drapelul sunt două simboluri reprezentative pentru fiecare stat și țară în parte. Sau, nu. Puțini sunt cei care știu că există state care împart același imn. Ba mai mult, una... citește tot