Cum arăta masa cu Regele Carol I? De ce invitații rămâneau nemâncați dacă nu se grăbeau?

18.11.2019
Cum arăta masa cu Regele Carol I? De ce invitații rămâneau nemâncați dacă nu se grăbeau?

A lua masa cu Familia Regală a României era un adevărat privilegiu și nu oricine avea această onoare. Totuși, dacă nu mâncau repede ce aveau în farfurie, invitații riscau să se ridice de la masă înfometați.

Cum arăta masa cu Regele Carol I?

Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, a fost regele României care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată de o lovitură de stat a lui Alexandru Ioan Cuza. În cei 48 de ani de domnie, Carol I a obținut independența țării și a redresat economia acesteia.

Viața la Castelul Peleș se desfășura după anumite protocoale și nici cina nu făcea excepție. În cei 48 de ani de domnie, apropiații familiei regale luau cine cu Regele și Regina la ora 20:00. Niciodată mai devreme, niciodată mai târziu.

Cine a avut curajul să-l numească „Măgar” în public pe Regele Carol al II-lea?

Cina se lua în sufragerie și oaspeții prezenţi aşteptau ca Regele să se aşeze primul, iar la plecare toată lumea se ridica atunci când Carol I părăsea masa. Totodată, nimeni nu avea permisiunea să înceapă un nou fel de mâncare înaintea lui Carol I.

Compozitorul George Enescu participa des la astfel de cine. Ilie Kogălniceanu povestește în cartea „Destăinuiri despre George Enescu” cum se desfășura cina cu Familia Regală.

„Protocolul impunea reguli stricte la masa regală, şi anume ca regele şi regina să fie serviţi primii, în acelaşi timp. Regele Carol mânca puţin şi repede. Cum termina i se lua farfuria şi, în acelaşi timp, se ridicau şi farfuriile celorlalţi comeseni, indiferent dacă aceştia mai mâncau sau nu. Asta însemna că ultimii serviţi nu apucau uneori să-şi golească farfuria. Enescu – fiind cel mai tânăr, era servit de obicei ultimul – trebuia deci să mănânce repede”, avea să povestească Ilie Kogălniceanu, tatăl lui Mihail Kogălniceanu, conform historia.ro.

Ce mâncau Regii României?

Conform istoricilor, Carol I mânca destul de puțin. De cele mai multe ori se rezuma la mese formate din legume şi mânca extrem de multe fructe. Ferdinand I, urmașul său, era la polul opus. Regele Ferdinand prefera fripturi cu cartofi la micul dejun. Acesta adora ficatul și creierul, dar și carnea de vită.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot