Cum arăta masa cu Regele Carol I? De ce invitații rămâneau nemâncați dacă nu se grăbeau?

18.11.2019
Cum arăta masa cu Regele Carol I? De ce invitații rămâneau nemâncați dacă nu se grăbeau?

A lua masa cu Familia Regală a României era un adevărat privilegiu și nu oricine avea această onoare. Totuși, dacă nu mâncau repede ce aveau în farfurie, invitații riscau să se ridice de la masă înfometați.

Cum arăta masa cu Regele Carol I?

Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, a fost regele României care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată de o lovitură de stat a lui Alexandru Ioan Cuza. În cei 48 de ani de domnie, Carol I a obținut independența țării și a redresat economia acesteia.

Viața la Castelul Peleș se desfășura după anumite protocoale și nici cina nu făcea excepție. În cei 48 de ani de domnie, apropiații familiei regale luau cine cu Regele și Regina la ora 20:00. Niciodată mai devreme, niciodată mai târziu.

Cine a avut curajul să-l numească „Măgar” în public pe Regele Carol al II-lea?

Cina se lua în sufragerie și oaspeții prezenţi aşteptau ca Regele să se aşeze primul, iar la plecare toată lumea se ridica atunci când Carol I părăsea masa. Totodată, nimeni nu avea permisiunea să înceapă un nou fel de mâncare înaintea lui Carol I.

Compozitorul George Enescu participa des la astfel de cine. Ilie Kogălniceanu povestește în cartea „Destăinuiri despre George Enescu” cum se desfășura cina cu Familia Regală.

„Protocolul impunea reguli stricte la masa regală, şi anume ca regele şi regina să fie serviţi primii, în acelaşi timp. Regele Carol mânca puţin şi repede. Cum termina i se lua farfuria şi, în acelaşi timp, se ridicau şi farfuriile celorlalţi comeseni, indiferent dacă aceştia mai mâncau sau nu. Asta însemna că ultimii serviţi nu apucau uneori să-şi golească farfuria. Enescu – fiind cel mai tânăr, era servit de obicei ultimul – trebuia deci să mănânce repede”, avea să povestească Ilie Kogălniceanu, tatăl lui Mihail Kogălniceanu, conform historia.ro.

Ce mâncau Regii României?

Conform istoricilor, Carol I mânca destul de puțin. De cele mai multe ori se rezuma la mese formate din legume şi mânca extrem de multe fructe. Ferdinand I, urmașul său, era la polul opus. Regele Ferdinand prefera fripturi cu cartofi la micul dejun. Acesta adora ficatul și creierul, dar și carnea de vită.

 

Cele mai noi articole
De unde vine expresia „a pune batista pe țambal”?
De unde vine expresia „a pune batista pe țambal”?
Limba română este plină de proverbe, care au fost transmise din generație în generație prin viu grai sau prin scris. Multe dintre ele s-au pierdut odată cu trecerea timpului, însă unele sunt... citește tot
Ce este un Ayran? Rețetă de ayran cu doar trei ingrediente în cinci minute
Ce este un Ayran? Rețetă de ayran cu doar trei ingrediente în cinci minute
Cum să-ți potolești foamea rapid într-o zi extrem de aglomerată? Mergi rapid la un fast-food sigur și îți comanzi un chebap (în turcă se scrie Kebap) și un ayran. Merg ca unse împreună,... citește tot
Ziua cu cea mai scăzută temperatură din istoria României. „A fost frigul frigurilor”
Ziua cu cea mai scăzută temperatură din istoria României. „A fost frigul frigurilor”
Dacă ai sta de vorbă cu un bătrân ți-ar zice nostalgic că nimic nu mai este cum era o dată. Cei din generația de după anii ’80 ar încerca să-i contrazică, însă dacă ne uităm un pic... citește tot