Cine a început construcția Sagradei Familia? Ce spunea Gaudi despre perioada îndelungată necesară finalizării proiectului?

30.04.2024
Cine a început construcția Sagradei Familia? Ce spunea Gaudi despre perioada îndelungată necesară finalizării proiectului?

Sagrada Familia (Sfânta Familie) este, cu siguranță, una dintre cele mai cunoscute biserici din lume. Situată în Barcelona, biserica este încă neterminată, deși se lucrează la ea de aproape 150 de ani. Care este povestea acestei construcții care atrage milioane de turiști anual și cine a decis să fie construită?

Numele oficial al bisericii este „Temple Expiatori de la Sagrada Família”. Despre construirea bisericii s-a discutat încă din 1866, atunci când o congregație de devoți ai Sfântului Iosif a avut ideea de a construi un templu în onoarea sa. Prima piatră la ceea ce avea să devină una dintre cele mai mărețe construcții din Europa a fost pusă în anul 1882, pe 19 martie în mijlocul unui teren viran de 12.000 de metri pătrați. Primul arhitect a fost Don Francisco de Paula del Villar y Lozano, dar acesta a abandonat în curând proiectul din cauza unor neînțelegeri.

Gaudi: „Clientul meu nu se grăbește”

Antonio Gaudi a preluat proiectul și și-a dedicat mai mult de 40 de ani pentru acesta. Constructorii vremurilor estimau că va fi nevoie de câteva sute de ani, pentru ca biserica să fie finalizată. Întrebat despre această perioadă îndelungată, Gaudi ar fi spus cu ironie: „Clientul meu nu se grăbește”. Gaudi și-a dedicat ultimii 15 ani din viață exclusiv acestui proiect. Din mâinile sale, goticul avea să fuzioneze cu Art Noveau creând un stil personal și inimitabil, scrie barcelonina.com.

Se pare că înainte să se apuce de construcție, Gaudi a creionat o Sagrada Familia în miniatură ca să aibă idee cum va arăta la final. Cu ajutorul calculatoarelor moderne, arhitecții au folosit rămășițele acelor machete pentru a-i ajuta să înțeleagă ce și-a dorit Gaudí.

După moartea lui Gaudi, în anul 1926, lucrările au continuat sub conducerea lui Domènech Sugranyes până în 1936, când au fost întrerupte de Războiul Civil Spaniol.

Din ce bani se construiește?

Sagrada Familia nu este finanțată din bani publici, așa cum se obișnuia în trecut cu marile catedrale (Notre-Damme din Paris, Bazilica Sfântul Petru din Roma, etc.). Sursele de finanțare sunt donațiile private și încasările din biletele de intrare.

Biserica se mândrește cu 3 fațade: a Nașterii (spre est), a Gloriei (spre sud) și a Patimilor (spre vest). Sagrada Familia are 18 turnuri, în ordinea înălțimii reprezentând pe cei 12 apostoli, cei 4 evangheliști, Sfânta Fecioară și pe Iisus Hristos.

În anul 2010, Papa Benedict XVI a sfințit biserica și a ridicat-o la rangul de Basilica minor. Se estimează ca Sagrada Familia va fi finalizată în anul 2026.

Sagrada Familia

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot