Cine a fost Spartacus? Care este povestea vietii sale?

13.02.2021
Cine a fost Spartacus? Care este povestea vietii sale?

Spartacus este unul dintre personajele pline de vitejie, care a rămas în istorie pentru faptele sale. Cu toate acestea, se cunosc puține despre viața lui personală și trăsăturile lui de caracter. Mulți istorici au încercat să afle mai multe fapte despre el, si desi unele informatii pot fi contestate, un lucru este cert: a fost un gladiator desăvârșit.

În variantă scurtă, Spartacus a fost un sclav care a devenit gladiator și s-a răsculat împotriva orânduirii romane. Faptele sale de vitejie au fost momente de inspirație pentru mulți gânditori, fiind prezentate în literatură, televiziune și film.

Spartacus, de la sclav la gladiator

Spartacus s-a născut în jurul anului 109 î.Hr., în Tracia, pe teritoriul Bulgariei de astăzi. El a fost copilul unei familii de păstori și, după ce a crescut, a luptat alături de armata romană, însă ulterior a fost vândut ca sclav. Cel care l-a cumpărat se numea Batiatus, care avea o școală de gladiatori în Capua.

Aici, Spartacus devine unul dintre cei mai buni luptători din arenă și decide că este timpul să scape de sclavie. Drept urmare, evadează de la școala de gladiatori, împreună cu alți 70 de luptători. În scurt timp, acesta reușește să construiască o armată de 40.000 de oameni. După mai multe lupte câștigate în fața romanilor, oamenii începeau să i se alăture, iar armata ajunsese să numere 70.000 de persoane. Era o armată de sclavi, condusă de Spartacus și alți trei prieteni ai săi, de asemenea, gladiatori: Gannicus, Crixus și Oinomanus.

Cum a murit Spartacus?

După ce a zdropit patru legiuni ale generalului Publius Varinus, Spartacus decide să meargă în Sicilia și să o elibereze de sub dominația romană. Drept urmare, angajează un grup de pirați să îl ducă până în Sicilia, însă aceștia îl trădează în fața romanilor.

Marele Imperiu Roman decide că este timpul să pună capăt acestei rebeliuni și îl trimite pe Crassus să îl omoare pe Spartacus. Generalul decide sa taie calea armatei de sclavi și închide fâșia îngustă de pământ, ce separă Marea Ionică de Marea Tireniană, în apropierea istmului Catanzaro, cu un șanț adânc și cu întărituri.

A urmat o luptă epică în care mulți și-au pierdut viața. Mintea iscusită a lui Spartacus iese, încă o dată, la iveală și reușește să scape, umplând șanțul săpat de romani cu trupurile celor uciși și cu cadavrele cailor morți, astfel traversând mai departe. Cu toate acestea, imensa armată romană reușește să îi înconjoare și ucide 13.000 dintre ei, printre care Crixus și Oinomanus.

Spartacus observă că sfârșitul este aproape și decide să îl ucidă pe Crassus, însă este omorât de soldații din preajma generalului, în anul 71 î.Hr. Toți sclavii din armata lui Spartacus, care au supraviețuit după moartea lui, au fost crucificați pe drumul de la Capua din Roma (Via Appia), în jur de 6.000 de persoane.

S-au făcut multe filme, în care a fost prezentată viața și vitejia lui Spartacus. Puteți vedea mai jos reclama la serialul care poate fi văzut pe Netflix.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Top trei zodii care nu iartă și nu uită. Nu cumva să le greșești, se...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising