Cine a fost Spartacus? Care este povestea vietii sale?

13.02.2021
Cine a fost Spartacus? Care este povestea vietii sale?

Spartacus este unul dintre personajele pline de vitejie, care a rămas în istorie pentru faptele sale. Cu toate acestea, se cunosc puține despre viața lui personală și trăsăturile lui de caracter. Mulți istorici au încercat să afle mai multe fapte despre el, si desi unele informatii pot fi contestate, un lucru este cert: a fost un gladiator desăvârșit.

În variantă scurtă, Spartacus a fost un sclav care a devenit gladiator și s-a răsculat împotriva orânduirii romane. Faptele sale de vitejie au fost momente de inspirație pentru mulți gânditori, fiind prezentate în literatură, televiziune și film.

Spartacus, de la sclav la gladiator

Spartacus s-a născut în jurul anului 109 î.Hr., în Tracia, pe teritoriul Bulgariei de astăzi. El a fost copilul unei familii de păstori și, după ce a crescut, a luptat alături de armata romană, însă ulterior a fost vândut ca sclav. Cel care l-a cumpărat se numea Batiatus, care avea o școală de gladiatori în Capua.

Aici, Spartacus devine unul dintre cei mai buni luptători din arenă și decide că este timpul să scape de sclavie. Drept urmare, evadează de la școala de gladiatori, împreună cu alți 70 de luptători. În scurt timp, acesta reușește să construiască o armată de 40.000 de oameni. După mai multe lupte câștigate în fața romanilor, oamenii începeau să i se alăture, iar armata ajunsese să numere 70.000 de persoane. Era o armată de sclavi, condusă de Spartacus și alți trei prieteni ai săi, de asemenea, gladiatori: Gannicus, Crixus și Oinomanus.

Cum a murit Spartacus?

După ce a zdropit patru legiuni ale generalului Publius Varinus, Spartacus decide să meargă în Sicilia și să o elibereze de sub dominația romană. Drept urmare, angajează un grup de pirați să îl ducă până în Sicilia, însă aceștia îl trădează în fața romanilor.

Marele Imperiu Roman decide că este timpul să pună capăt acestei rebeliuni și îl trimite pe Crassus să îl omoare pe Spartacus. Generalul decide sa taie calea armatei de sclavi și închide fâșia îngustă de pământ, ce separă Marea Ionică de Marea Tireniană, în apropierea istmului Catanzaro, cu un șanț adânc și cu întărituri.

A urmat o luptă epică în care mulți și-au pierdut viața. Mintea iscusită a lui Spartacus iese, încă o dată, la iveală și reușește să scape, umplând șanțul săpat de romani cu trupurile celor uciși și cu cadavrele cailor morți, astfel traversând mai departe. Cu toate acestea, imensa armată romană reușește să îi înconjoare și ucide 13.000 dintre ei, printre care Crixus și Oinomanus.

Spartacus observă că sfârșitul este aproape și decide să îl ucidă pe Crassus, însă este omorât de soldații din preajma generalului, în anul 71 î.Hr. Toți sclavii din armata lui Spartacus, care au supraviețuit după moartea lui, au fost crucificați pe drumul de la Capua din Roma (Via Appia), în jur de 6.000 de persoane.

S-au făcut multe filme, în care a fost prezentată viața și vitejia lui Spartacus. Puteți vedea mai jos reclama la serialul care poate fi văzut pe Netflix.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot