Cine a fost Pocahontas și care este adevărata ei poveste?

26.07.2022
Cine a fost Pocahontas și care este adevărata ei poveste?

În anul 1995, ajunge pe marile ecrane filmul denumit Pocahontas. Sfârlitul filmului realizat de către Disney este atipic. Telespectatorii pot vedea un sfârșit fericit, în care personajul principal stă pe vârful unei stânci, contemplând și privind plecarea navelor. În realitate, finalul poveștii personajului Pocahontas este cu totul diferit.

Cine a fost Pocahontas?

Pentru cei care au văzut filmul animat, Pocahontas este o prințesă născută și crescută într-un trib amerindian. Ajutând coloniștii britanici, aceasta se îndrăgostește de John Smith, căruia îi salvează viața. Cei doi trăiesc o poveste frumoasă de iubire, spre final, aceasta se convertește la creștinism pentru a fi împreună mereu. În viața de zi cu zi, lucrurile au stat diferit.

În realitate, numele acesteia nu era Pocahontas, ci Matoaka. În tribul amerindian de care aparținea, i s-a dat porecla „Pocahontas”, adică „cea jucăușă”. Tânăra nu era o prințesă, ci fiica unei căpetenii de trib. În cultura amerindiană, titlul de „prințesă” nu exista. Pentru a romanța povestea, i s-a atribuit acest statut.

La sfârșitul anului 1606, ancorează pe malurile Virginiei, trei nave venite din Marea Britanie. Printre pasagerii navelor se afla un tânăr explorator  în vârstă de 27 ani, pe nume John Smith. El este cel mai bine cunoscut pentru rolul său în stabilirea primei colonii britanice în Jamestown, Virginia. Legenda spune că în timpul expedițiilor pe care le-a avut acesta a fost arestat pentru revoltă. Pedeapsa? Execuția. După spusele lui John Smith, fiica cea mică, Pocahontas i-a salvat viața, însă cei mai mulți specialiști se îndoiesc de veridicitatea acestor informații.

În momentul stabilirii lui John Smith pe noul tărâm, Matoaka – Pocahontas era un copil de doar 10 ani, nefiind capabilă de salvarea unui adult. Pentru că în cultura amerindiană femeile nu aveau voie să fie implicate în conducerea tribului, Matoaka nu ar fi avut niciun cuvânt de spus.

În realitate, povestea ei este diferită, chiar tristă.

Singurul bărbat cu care Pocahontas și-a construit o familie este Kocoum, un bărbat din tribul amerindian. Cei doi au avut o fetiță pe numele de Ka-Okee. Soțul și fetița au sfârșit tragic, uciși de către coloniștii britanici. Răpită și supusă chinurilor psihice și fizice de către britanici, aceasta a fost obligată să  se căsătorească cu un anume John Rolfe, cultivator de tutun.

Ajunsă ulterior în Europa, acesteia i se atribuie titlul de „prințesă” pentru a putea câștiga simpatia publicului, iar cei care au adus-o aveau nevoie de susținerea clasei politice.

Aceasta moare subit în 1617 la vârsta de 21 de ani când i se permite întoarcerea pe tărâmurile natale. Oficial, tânăra a decedat de tuberculoză sau vărsat de vânt.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot