Cine a fost Pocahontas și care este adevărata ei poveste?

26.07.2022
Cine a fost Pocahontas și care este adevărata ei poveste?

În anul 1995, ajunge pe marile ecrane filmul denumit Pocahontas. Sfârlitul filmului realizat de către Disney este atipic. Telespectatorii pot vedea un sfârșit fericit, în care personajul principal stă pe vârful unei stânci, contemplând și privind plecarea navelor. În realitate, finalul poveștii personajului Pocahontas este cu totul diferit.

Cine a fost Pocahontas?

Pentru cei care au văzut filmul animat, Pocahontas este o prințesă născută și crescută într-un trib amerindian. Ajutând coloniștii britanici, aceasta se îndrăgostește de John Smith, căruia îi salvează viața. Cei doi trăiesc o poveste frumoasă de iubire, spre final, aceasta se convertește la creștinism pentru a fi împreună mereu. În viața de zi cu zi, lucrurile au stat diferit.

În realitate, numele acesteia nu era Pocahontas, ci Matoaka. În tribul amerindian de care aparținea, i s-a dat porecla „Pocahontas”, adică „cea jucăușă”. Tânăra nu era o prințesă, ci fiica unei căpetenii de trib. În cultura amerindiană, titlul de „prințesă” nu exista. Pentru a romanța povestea, i s-a atribuit acest statut.

La sfârșitul anului 1606, ancorează pe malurile Virginiei, trei nave venite din Marea Britanie. Printre pasagerii navelor se afla un tânăr explorator  în vârstă de 27 ani, pe nume John Smith. El este cel mai bine cunoscut pentru rolul său în stabilirea primei colonii britanice în Jamestown, Virginia. Legenda spune că în timpul expedițiilor pe care le-a avut acesta a fost arestat pentru revoltă. Pedeapsa? Execuția. După spusele lui John Smith, fiica cea mică, Pocahontas i-a salvat viața, însă cei mai mulți specialiști se îndoiesc de veridicitatea acestor informații.

În momentul stabilirii lui John Smith pe noul tărâm, Matoaka – Pocahontas era un copil de doar 10 ani, nefiind capabilă de salvarea unui adult. Pentru că în cultura amerindiană femeile nu aveau voie să fie implicate în conducerea tribului, Matoaka nu ar fi avut niciun cuvânt de spus.

În realitate, povestea ei este diferită, chiar tristă.

Singurul bărbat cu care Pocahontas și-a construit o familie este Kocoum, un bărbat din tribul amerindian. Cei doi au avut o fetiță pe numele de Ka-Okee. Soțul și fetița au sfârșit tragic, uciși de către coloniștii britanici. Răpită și supusă chinurilor psihice și fizice de către britanici, aceasta a fost obligată să  se căsătorească cu un anume John Rolfe, cultivator de tutun.

Ajunsă ulterior în Europa, acesteia i se atribuie titlul de „prințesă” pentru a putea câștiga simpatia publicului, iar cei care au adus-o aveau nevoie de susținerea clasei politice.

Aceasta moare subit în 1617 la vârsta de 21 de ani când i se permite întoarcerea pe tărâmurile natale. Oficial, tânăra a decedat de tuberculoză sau vărsat de vânt.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot