Cine a fost Nefertiti? Care era legătura acesteia cu Tutankhamon?

09.02.2021
Cine a fost Nefertiti? Care era legătura acesteia cu Tutankhamon?

Nefertiti a fost o regină a Egiptului din dinastia a XVIII-a. Potrivit datelor istorice, aceasta a fost soția principală a faraonului Amenhotep al IV-lea, zis și Akhenaten. Cuplul regal a avut șase fete. Un lucru care trebuie menționat este faptul că Nefertiti a fost mama vitregă, dar și soacra lui Tutankhamon.

Nefertiti a devenit faimoasă, în secolul al XX-lea, în special, datorită bustului său de la Muzeul egiptean din Berlin. Potrivit inscripțiilor antice, aceasta a rămas cunoscută în istorie de oameni după mai multe nume.

Moștenitoarea, cea mare în grații, cea plină de farmec, marea aducătoare de fericire, doamna gingășiei, foarte iubită, care liniștește inima regelui în casa sa, în toate dulce vorbitoare, Stăpâna Egiptului de Sus și de Jos, Marea Soție a regelui, care o iubește, Doamna celor două țări, Nefertiti, au fost titlurile purtate de regina Egiptului, de-a lungul vieții, potrivit inscripțiilor de pe templele de la Karnak.

Viața lui Nefertiti

Despre viața personală a lui Nefertiti se știu foarte puține. O prima ipoteză susține că aceasta ar fi fost fiica lui Ay, care a urcat mai târziu pe tron ca faraon. O a doua ipoteză ia în calcul faptul că aceasta ar fi fost o prințesă cu numele Tadukhipa, din regatul Mitanni din Asia Anterioară, și care ar fi fost inițial căsătorită cu Amenhotep al III-lea, tatăl lui Amenhotep al IV-lea.

Un lucru, însă, este cert, căsătoria cu Amenhotep al IV-lea a dus la nașterea a șase fete: Meritaten, Mektaten, Ankhesenamen, Neferneferuaten, Neferneferure, Setepenre. Totodată, Nefertiti a fost mama vitregă a lui Tutankhamon.

Fata ei, Ankhesenamen sau Ankhesenpaaten, cunoscută și ca Ankhesenamen, a devenit, ulterior, soția faraonului Tutankhamon. După 2 ani de la căsătorie, fratele său mai mare, Smenkhkare, moare, iar Tutankhamon urcă pe tron. Odată ce a devenit noul conducător al Egiptului, Tutankhamon abandonează cultul tatălui său și revine la vechile tradiții și zeități.

Potrivit unor istorici, Nefertiti avut o influență foarte mare în viața faraonului Tutankhamon, acesta urcând pe tron la o vârstă fragedă, la numai 9 ani. Alții susțin că Nefertiti ar fi murit înaintea soțului ei.

Cum a murit Nefertiti?

Nefertiti s-a născut în jurul anului 1370 î.Hr. Căsătoria cu Amenhotep al IV-lea a făcut din ea una dintre cele mai iubite regine ale Egiptului antic. Pe parcursul domniei ei, religia în regat a fost schimbată de la una politeistă într-una henoteistă.

Amenhotep și Nefertiti au promovat cultul lui Aten. Potrivit datelor istorice, în al 12-lea an de domnie aceasta a fost ridicată la poziția de co-regentă. Nefertiti a avut puteri egale cu ale faraonului, un lucru inedit în acele perioade. Acest lucru este susținut de picturile de pe pereții templelor, unde regina este prezentată având aceleași dimensiuni ca faraonul. Totodată, ea poate fi văzută slujind singură pe Aten.

Nefertiti a murit în jurul anului 1330 î.Hr. Cauzele decesului sunt necunoscute, însă se presupune că ar fi fost din cauza unei epidemii care ar fi cuprins capitala Egiptului, de la acea vreme. Decesul reginei nu a fost deslușit nici până în ziua de astăzi și este o enigmă pierdută în negura istoriei.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot