Cine a fost Tutankhamon? De ce a rămas în istorie?

04.02.2021
Cine a fost Tutankhamon? De ce a rămas în istorie?

Tutankhamon a fost un faraon, el conducând Egiptul de la vârsta de 9 ani, între anii 1332 î.Hr. – 1323 î.Hr. Părinții săi au fost faraonul Amenhotep IV (Akhenaton) și regina Kiya, care făceau parte din Noul Regat, dinastia a 18-a, numită și Epoca de aur a faraonilor.

Cine a fost Tutankhamon?

Tutankhamon s-a născut în orașul Aketaton (Orizontul lui Aton), în anul 1341 î.Hr. La doar 7 ani s-a căsătorit cu Ankesenamon. Viața lui a luat o întorsătură care va rămâne în istorie. După 2 ani de la căsătorie, fratele său mai mare, Smenkhkare, moare, iar Tutankhamon urcă pe tron.

Odată ce a devenit noul conducător al Egiptului, Tutankhamon abandonează cultul tatălui său și revine la vechile tradiții și zeități. Ulterior, pleacă din Tel al-Amarna, capitala întemeiată de Akhenaton, și se instalează la Memfis, aproape de actualul Cairo.

La naștere, băiatul avusese alt nume. După ce se instalează la Memfis și transformă orașul într-un adevărat centru administrativ, își schimbă și numele din Tutankhaton, „imagine vie a lui Aton”, în Tutankhamon, „imagine vie a lui Amon”, marele zeu al Egiptului, adorat în temple de la Karnak până la Teba, capitala religioasă.

Tutankhamon dă ordin ca toate templele și statuile zeului Aton să fie dărâmate și să fie ridicate altele pentru Amon și el. Faraonul nu a avut o domnie lungă și nici fapte care să merite a fi relatate prea mult. În plan extern a avut două expediții militare, una în Orientul Apropiat, cealaltă în Nubia.

Celebritatea lui Tutankhamon se datorează, în cea mai mare măsură, mormântului său din Valea Regilor de lângă Teba. Locul de odihnă veșnică a fost descoperit în anul 1922 de către britanicul Howard Carter. Acesta a fost singurul mormânt al unui faraon care timp de 3.200 de ani a scăpat neprofanat și nejefuit.

Așa arată intrarea în mormântul lui Tutankhamon

Cum a murit Tutankhamon?

Faraonul a murit la vârsta de 18 ani. Sunt mai multe teorii privind moartea acestuia. Inițial, se credea că a fost ucis de o lovitură la cap, însă analizele ulterioare au arătat că Tutankhamon suferea de maladia Kohler II. Analizele genetice au arătat că părinții lui Tutankhamon erau frați, de aici și anomaliile fizice.

El s-a născut cu o deformație la picior, avea dinții ieșiți în exterior și avea șolduri feminine. Acesta mergea șchiopătând, sprijinindu-se mereu într-un baston, în tot timpul domniei sale.

Mormântul și blestemul lui Tutankhamon

Potrivit istoricilor, locul de odihnă nu era destinat lui. Mormântul poartă numele KV62, KV fiind un acronim de la King’s Valley, iar 62 numărul de ordine al mormȃntului descoperit în Valea Regilor. Tutankhamon a murit primăvara, în martie-aprilie, fiind găsite în coșciug flori care cresc numai în acea perioadă.

Așa arată mormântul lui Tutankhamon

După aproximativ 7 luni, natura s-a dezlănțuit, aducȃnd cantități mari de sedimente, exact în locul intrării la mormȃnt, astfel s-a depus un strat gros de 1-2 m. După ploaie, terenul s-a uscat, iar sedimentele s-au cimentat. Acesta a fost unul din motivele pentru care jefuitorii de morminte n-au găsit și deschis acest mormȃnt, rămas practic neatins pȃnă în 1922.

Se spune că zona a fost blestemată, iar când Howard Carter și Carnavon au coborât treptele pentru a intra în criptă , Carnavon a fost înțepat de o insectă, provocându-i o pneumonie, iar pe 5 aprilie 1923, a decedat. În ziua când mormântul a fost deschis, canarul lui Carnavon a fost mâncat de un șarpe (simbolul faraonului). În următorii 20 de ani mai multe persoane și-au pierdut viața, toți considerând că au fost blestemați.

„Cel ce va atinge mormântul faraonului, va fi răzbunat de leu, crocodil și de către hipopotam” sau „Moartea îi va secera pe cei care vor tulbura liniștea faraonului”, sunt citate scrise în cripta lui Tutankhamon.

Multă lume l-a acuzat pe Howard Carter că ar fi activat blestemul și ar fi distrus dovezile morții faraonului.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot