Cine a fost Marco Polo? Care sunt faptele pentru care a rămas în istorie?

01.02.2021
Cine a fost Marco Polo? Care sunt faptele pentru care a rămas în istorie?

Marco Polo a fost un adevărat aventurier, care s-a remarcat prin scrierile sale despre călătoriile în Asia. El a fost un comerciant venețian care a mers în China și a povestit despre această nouă lume. Multe dintre scrierile sale au fost contestate de istorici, care au observat o serie de inexactități în relatările lui Marco Polo.

Cine a fost Marco Polo?

Marco Polo s-a născut în Veneția pe 15 septembrie 1254 și a murit pe 8 ianuarie 1324, tot la Veneția, la vârsta de 70 de ani. Potrivit scrierilor sale, viața sa a fost una plină de aventuri și pericole, într-o lume complet nouă, cu obiceiuri și tradiții considerate ciudate de oamenii din Europa.

Acesta a fost căsătorit 24 de ani, până a murit, cu Donata Badoer, cu care a avut un copil pe nume Fantina Polo. În decursul vieți Marco Polo a fost negustor, explorator, scriitor, diplomat și ambasador.

Viața lui Marco Polo

Potrivit scrierilor sale, Marco Polo a plecat, în anul 1271, în lunga călătorie spre China. El a fost însoțit de tatăl și de unchiul său. După ce a ajuns în Asia, după o perioadă de călătorii care a implicat mult negoț, a câștigat încrederea conducătorului mongol Kubilai Han din dinastia Yuan, care domnea pe atunci peste Peking.

Marco Polo a plecat spre China la vârsta de 17 ani și a stat acolo 24 de ani. A fost funcționar, apoi ambasador al dinastiei mongole Yuan. Reîntors în Veneția a fost capturat de genovezi, în anul 1298, care erau în conflict cu venețienii. În închisoare, acesta reușește să își povestească călătoriile.

Scrierile sale au rămas în istorie sub mai multe titluri: „Diversitatea Lumii”, „Cartea Minunilor” sau „Milionul”. Povestea sa este una dintre marile scrieri de călătorie din Evul Mediu și prima care dezvăluie Occidentului european lumea imensă și fabuloasă a Chinei și a Asiei.

Ce spun criticii despre Marco Polo?

De-a lungul vremii, au fost numeroși critici care au susținut că Marco Polo nu a călătorit de fapt în China și aduc argumente prin lipsa în scrierile venețianului a Marelui Zid Chinezesc sau tiparul, care era răspândit în regiune, în acea perioadă. De asemenea, absența denumirilor chineze și mongole în operă, cât și o serie de neclarități susțin această ipoteză.

Nu am spus nici jumătate din câte am văzut. Marco Polo

Cu toate acestea, în apărarea lui Marco Polo, au sărit de-a lungul timpului, colonelul englez Henry Yule, orientalistul francez Henri Cordier, italianul Leonardo Olschki, australianul Igor de Rachewiltz și italianul Ugo Tucci. Potrivit concluziilor emise de aceștia, scrierile evocă locuri, obiceiuri, practici religioase, fapte etnografice, ciudățenii, într-un mod cuceritor și fermecător. Povestea spusă de Marco Polo a prezentat europenilor o lume exotică, cu bizareriile și minunile ei, într-o perioadă în care se călătorea foarte greu.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot