Cine a fost amanta lui Mihai Viteazul și cum l-a influențat pe domnitor?

05.10.2020
Cine a fost amanta lui Mihai Viteazul și cum l-a influențat pe domnitor?

Se spune că în spatele unui bărbat puternic se află o femeie şi mai puternică, chiar dacă aceasta este amanta. Istoria scrie că acest lucru s-a confirmat și în cazul unor oameni din fruntea țării.

Ei se afișau în public cu soțiile lor, dar și cu amantele care de cele mai multe ori aveau o mare influență asupra deciziilor pe care aceștia le luau. Mihai Viteazul a fost unul dintre domnii Țării Românești care nu și-a ascuns sentimentele față de amanta sa.

Velica era a doua fiică a logofătului Ioan Norocea şi a Stanei, fiind nepoata celebrei Doamna Chiajna şi a lui Mircea Ciobanul. Tânăra cochetă l-a cucerit pe Mihai Viteazul și i-a acceptat acestuia avansurile, deși amândoi erau căsătoriți. Mihai Viteazul cu doamna Stanca și Velica era soția italianului Fabio Genga, favorit al principelui Transilvaniei Sigismund Bathory. Domnitorul român a cunoscut-o pe Velica Norocea, în anul 1599, când a intrat victorios în Alba Iulia.

Amanta domnitorului, „stăpâna prin iubire a Ardealului”

Frumoasa blondă avea o influență puternică în Alba Iulia și a ajuns alături de voievod pe post de traducător. Ea a devenit îndrumătorul și ajutorul de încredere al lui Mihai Viteazul după ce acesta s-a stabilit la Alba Iulia.

Voievodul Mihai Viteazul alături de o blondă misterioasă în tabloul „Cresus arâtandu-şi comorile lui Solon”

 

După puțin timp, relația lor a devenit una faimoasă în întreaga Europă. Potrivit adevărul.ro, un diplomat străin, care a vizitat cetatea, a scris despre Velica pe 15 martie 1600:

„Toate afacerile ţării le are în mână o jupâneasă româncă, măritată cu Fabio Genga, cu care Domnul se ţine în ştiinţă tuturora şi până într-atâta încât a poruncit sub pedeapsă de moarte soţului ei să nu aibă a face cu dânsa”.

Nicolae Iorga a numit-o „stăpâna prin iubire a Ardealului” și cea mai mare dragoste a domnitorului. De asemenea, istorii spun că Velica ar fi fost și „informatorul” de care avea nevoie voievodul la curtea din Ardeal.

Datorită influenței pe care o avea asupra lui Sigismund Báthory, amanta blondă a jucat un rol important în Unirea Transilvaniei cu Ţara Românească, înfăptuită de Mihai Viteazul în 1600.

Relația dintre cei doi nu a fost ferită de ochii Doamnei Stanca. Aceasta a asistat la amantlâc și la gestul lui Mihai Viteazul de a le impune supușilor să se închine amantei „ca unei domniţe ce era şi ca unei doamne care ar putea fi”.

Foto: Adevărul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot