S-a iubit Mihai Viteazul cu Cristina, soția lui Sigismund Bathory?

20.09.2023
S-a iubit Mihai Viteazul cu Cristina, soția lui Sigismund Bathory?

Mihai Viteazul a fost fără îndoială un personaj istoric pentru aceste meleaguri. Cea mai mare realizare a sa a fost unificarea celor trei principate românești sub stăpânirea lui în 1600. Pentru o scurtă perioadă de timp Țara Românească, Moldova și Transilvania au avut un singur domnitor.

Mihai Viteazul s-a născut în jurul anului 1558 și a trăit într-o perioadă tumultuoasă a istoriei Europei Centrale și de Sud-Est. Acesta a avut numeroase conflicte cu Imperiul Otoman, care a dominat meleagurile carpato-danubiano-pontice în acea perioadă. După unirea principatelor, domnitorul român a încercat să mențină autonomia acestora, însă fără succes. Mihai Viteazul a fost asasinat în august 1601, lângă Câmpia Turzii, de un detașament de mercenari în frunte cu ofițerul valon Jacques de Beauri.

Până la acest moment, însă, el a încercat să creeze tot felul de alianțe împotriva turcilor. Relațiile diplomatice nu erau așa simple în acele vremuri, și, cu toate acestea, voievodul român a reușit să strângă legăturile cu împăratul Austriei Rudolf al II-lea.

Maria Cristina, amanta lui Mihai Viteazul

Voievodul român a recunoscut, în 1595, suzeranitatea principelui Transilvaniei, Sigismund Bathory. Mihai Viteazul a înțeles în mare parte cum trebuie menținute legăturile diplomatice și i-a trimis Mariei Cristina, soția lui Sigismund Bathory și verișoara lui Rudolf al II-lea, rege al Boemiei şi Ungariei, ca dar de nuntă, “opt bucăți de brocart cu fir de aur”.

Maria Christina

Un an mai târziu, Mihai Viteazul a mers la palatul lui Sigismund Bathory pentru a-l convinge să continue lupta împotriva otomanilor, reușind astfel să se întâlnească față în față cu Maria Cristina. Femeia, de o frumusețe incredibilă, avea o căsnicie nefericită, iar istoricii susțin că soțul ei era un mare afemeiat.

Aceasta a fost timpul terorizată, iar noaptea nunții a fost una de coșmar Sigismund refuzând să consume căsătoria, și a decis să își închidă soția în Cetatea Chioar. După abdicarea bărbatului ei de la conducerea Transilvaniei, în favoarea lui Andrei Bathory, Maria Cristina s-a refugiat la Curtea din Praga.

Unii istorici susțin că relația extraconjugală cu Mihai Viteazul a ajutat-o să treacă peste această perioadă grea. Ba mai mult, se spune că voievodul român a fost cel care l-a ucis pe Andrei Bathory din dragoste pentru ea. Potrivit datelor istorice Maria Cristina nu a fost numai amanta lui Mihai Viteazul, dar și spioana acestuia, fiindcă avea acces la informații secrete cu privire la soarta Țării Românești.

Foto: adevarul.ro și wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot