S-a iubit Mihai Viteazul cu Cristina, soția lui Sigismund Bathory?

20.09.2023
S-a iubit Mihai Viteazul cu Cristina, soția lui Sigismund Bathory?

Mihai Viteazul a fost fără îndoială un personaj istoric pentru aceste meleaguri. Cea mai mare realizare a sa a fost unificarea celor trei principate românești sub stăpânirea lui în 1600. Pentru o scurtă perioadă de timp Țara Românească, Moldova și Transilvania au avut un singur domnitor.

Mihai Viteazul s-a născut în jurul anului 1558 și a trăit într-o perioadă tumultuoasă a istoriei Europei Centrale și de Sud-Est. Acesta a avut numeroase conflicte cu Imperiul Otoman, care a dominat meleagurile carpato-danubiano-pontice în acea perioadă. După unirea principatelor, domnitorul român a încercat să mențină autonomia acestora, însă fără succes. Mihai Viteazul a fost asasinat în august 1601, lângă Câmpia Turzii, de un detașament de mercenari în frunte cu ofițerul valon Jacques de Beauri.

Până la acest moment, însă, el a încercat să creeze tot felul de alianțe împotriva turcilor. Relațiile diplomatice nu erau așa simple în acele vremuri, și, cu toate acestea, voievodul român a reușit să strângă legăturile cu împăratul Austriei Rudolf al II-lea.

Maria Cristina, amanta lui Mihai Viteazul

Voievodul român a recunoscut, în 1595, suzeranitatea principelui Transilvaniei, Sigismund Bathory. Mihai Viteazul a înțeles în mare parte cum trebuie menținute legăturile diplomatice și i-a trimis Mariei Cristina, soția lui Sigismund Bathory și verișoara lui Rudolf al II-lea, rege al Boemiei şi Ungariei, ca dar de nuntă, “opt bucăți de brocart cu fir de aur”.

Maria Christina

Un an mai târziu, Mihai Viteazul a mers la palatul lui Sigismund Bathory pentru a-l convinge să continue lupta împotriva otomanilor, reușind astfel să se întâlnească față în față cu Maria Cristina. Femeia, de o frumusețe incredibilă, avea o căsnicie nefericită, iar istoricii susțin că soțul ei era un mare afemeiat.

Aceasta a fost timpul terorizată, iar noaptea nunții a fost una de coșmar Sigismund refuzând să consume căsătoria, și a decis să își închidă soția în Cetatea Chioar. După abdicarea bărbatului ei de la conducerea Transilvaniei, în favoarea lui Andrei Bathory, Maria Cristina s-a refugiat la Curtea din Praga.

Unii istorici susțin că relația extraconjugală cu Mihai Viteazul a ajutat-o să treacă peste această perioadă grea. Ba mai mult, se spune că voievodul român a fost cel care l-a ucis pe Andrei Bathory din dragoste pentru ea. Potrivit datelor istorice Maria Cristina nu a fost numai amanta lui Mihai Viteazul, dar și spioana acestuia, fiindcă avea acces la informații secrete cu privire la soarta Țării Românești.

Foto: adevarul.ro și wikipedia.org

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot